ETIKA LÉKAŘSKÁ ETIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky na etiku v reklamě
Advertisements

Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Etická hlediska péče o staré občany
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní problematika pitvy
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Koordinační středisko transplantací, Praha
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Umělé přerušení těhotenství (interrupce)
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Koncepce péče o staré občany
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PROCES KOORDINACE ODBĚRU ORGÁNŮ
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Právo na tělesnou integritu Obsah tohoto práva, některé otázky medicínského práva a další problémy © Vladimír Plecitý, 2007.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Problematika eutanázie
Postup při úmrtí a pitvy
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Znalecký posudek SHRNUTÍ.
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
Transplantace orgánů, kostní dřeně a registry
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Lékař na místě činu (nálezu zemřelé osoby)
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Národní zdravotnický informační systém
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Definice, základní pojmy
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
TRANSPLANTACE ORGÁNŮ V České republice - úspěchy i limity Eva Pokorná Česká transplantační společnost
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Transplantologie České republiky v kostce
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Název vzdělávacího materiálu
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Národní zdravotnický informační systém
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Lidská práva.
Postup při úmrtí a pitvy
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Hodnoty v péči o seniory
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Postup při úmrtí a pitvy
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Transplantologie České republiky v kostce
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

ETIKA LÉKAŘSKÁ ETIKA

POJMY ETIKA-nauka o mravnosti, morálce MORÁLKA- souhrn ustálených a nepsaných pravidel chování LÉKAŘSKÁ ETIKA- řešení nejednoznačných rozporuplných otázek současné lékařské praxe, od roku 1991 samostatný obor Moderní etika vzniká v návaznosti na vědecký pokrok a rozvoj medicíny ETICKÝ KODEX- základní požadavky na morální a pracovní vlastnosti

ZÁKLADNÍ ETICKÉ KODEXY Desatero přikázání božích- bez ohledu na osobní víru či nevíru ovlivňuje kulturu i společnost Hippokratova přísaha- vymezuje povinnosti lékařů vůči pacientům, kolegům, veřejnosti (dosud platná je mlčenlivost, ochrana života, překonáno je „nepokusím se vyndat kamene“, sporný je zákaz interrupcí)

OBLASTI LÉKAŘSKÉ ETIKY Otázky života a smrti- antikoncepce, sterilizace, kastrace,umělé oplodnění, potrat, péče o těžce malformované, euthanasie, péče o umírající Experimentování a aplikace techniky- pokusy na lidech, zvířatech, použití dobrovolníků, transplantace, databanka a lidské soukromí Mezilidské vztahy v péči o zdraví- dehumanizace medicíny, vztahy v lékařství Léčba a prevence- diagnóza a volba terapie, povinné očkování, prevence jako zásah do prostředí a jednání lidí Funkce systému péče o zdraví jako celku- zdravotní politika, humanizace medicíny, účast veřejnosti

INTERRUPCE umělé přerušení těhotenství Otázka lidského života- kdy začíná, kdy končí Kvalita života- well being- životní pohoda, kvalitní život i s nemocí a postižením, kvalita života neoddělitelná od kvality péče Miniinterrupce- do 4.týdne těhotenství Interrupce- do 12. týdne těhotenství

INTERRUPCE PRO LIFE- interrupce je vždy a za všech okolností nemravný a odsouzeníhodný čin, měla by být zakázána, výjimkou jsou zdravotní důvody, případně znásilnění nebo incest PRO CHOISE- volba- o počtu a době zrození svých dětí rozhoduje výhradně žena a nikdo nemá právo zasahovat do jejích plánů. Přesto je interrupce chápána jako řešení v krajní nouzi a požaduje se náležitá prevence nechtěných těhotenství KAŽDÉ DÍTĚ MÁ PRÁVO NARODIT SE JAKO DÍTĚ CHTĚNÉ.

POVINNÁ MLČENLIVOST ODKAZY- Listina základních práv a svobod- respekt k individualitě, k autonomii práva pacientů legislativní (zákonná) norma lékařského tajemství Porušení povinné mlčenlivosti je hrubé porušení kázně Formy porušení- ústní, písemné

POVINNÁ MLČENLIVOST Povinnou mlčenlivostí je vázán každý zdravotník i tehdy když: je mimo službu změní zaměstnání změní obor či odejde do penze Možnosti prolomení: tradiční-žádá to pacient povinná hlášení (infekční nemoci, interrupce u žen do 18 let apod.) pravidla pro styk s úřady činnými v trestních věcech

TRANSPLANTACE ORGÁNŮ DAROVÁNÍ ORGÁNŮ JE MOŽNÉ: Z mrtvého dárce (kadaveru) Ze živého dárce (u párových orgánů-ledvin, kostní dřeň) Od člověka u něhož byla konstatovaná smrt mozku Základní strategie: (z angl.option- možnost volby) Opting out- bez souhlasu Opting in – se souhlasem

TRANSPLANTACE ORGÁNŮ Z historie transplantací: Krevní transfúze Transplantace tkání Transplantace ledvin Transplantace srdce- Christian Barnard 1967 Transplantační zákon: Povinná registrace osob čekajících na transplantaci(národní registr) Předpokládaný souhlas s odběrem tkání a orgánů Zákaz obchodování s tkáněmi a orgány

TRANSPLANTACE ORGÁNŮ Čekací listiny –WAITING LIST Mezinárodní spolupráce Propagace transplantací- Neberte si své orgány do nebe! Etická komise- nezávislý orgán ustanovený zdrav.zařízením při neschopnosti vyslovit souhlas, u nesvéprávných, u nepříbuzenských svazků. Vydají písemný souhlas či nesouhlas s odběrem Každý člověk má možnost za svého života vyjádřit nesouhlas s tím, aby po jeho smrti byly ze zemřelého těla odebrány tkáně a orgány vhodné k transplantaci. Aby bylo možné eventuelní nesouhlasy evidovat nebo následně zjišťovat, nebyl-li takový nesouhlas vysloven, zřídilo Ministerstvo zdravotnictví Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů (www.nrod.cz)

PRAVDA NA NEMOCNIČNÍM LŮŽKU LEGISLATIVA-lékař je povinen nemocného vhodně informovat o povaze jeho onemocnění, rozsah ani podmínky sdělení zákon nevymezuje V minulosti- strategie milosrdné lži, strategie pravdy po kapkách V současnosti- příklon k pravdivé informaci Pravda: diagnostická, o nemoci, prognostická, situační, může být i důvodem suicida Sdělitelem v ČR je vždy lékař

PRAVDA NA NEMOCNIČNÍM LŮŽKU KOMU, KDY, KDE, CO A JAK sdělit Kontraindikace pravdy- záporné stanovisko pacienta, psychotická episoda v minulosti, psychiatrická diagnoza Informace příbuzným- až po souhlase nemocného, možnost i přímého určení komu ano a komu ne Psychická křivka při vážné nemoci- šok, izolace a popření, hněv, smlouvání, deprese, smíření se a přijetí pravdy nebo rezignace

EUTANÁZIE Úmyslné podání smrtící látky ukončující život pacienta –nitrožilně, nitrosvalově nebo per os. Je to vždy aktivní, úmyslné jednání, jehož cílem je smrt pacienta. V současném pojetí práva v ČR je hodnocena jako závažný společensky nebezpečný trestný čin, poslanci ODS nyní chystají zákon, který by dobrovolnou smrt nevyléčitelně nemocného člověka legalizoval

EUTANÁZIE Aktivní eutanazie- strategie přeplněné stříkačky-zdravotník na žádost pacienta aktivně a úmyslně podá smrtící látku (letální dávku morfia) Pasivní eutanázie-strategie odkloněné stříkačky- zdravotník s úmyslem přivodit pacientovu smrt vědomě a aktivně nepodá potřebný lék Asistovaná sebevražda- zdravotník připraví smrtící prostředek a pacient si jej sám vezme a přivodí si smrt

EUTANÁZIE VE SVĚTĚ-státy kde je legální Švýcarsko-asistovaná sebevražda, pacient dostane sklenici s jedem Nizozemsko- vše v režii lékaře, pouze v nemocnici a za přísných pravidel Belgie- samostatný zákon, pacient musí být při vědomí a svou žádost musí vyjádřit dobrovolně, opakovaně a písemně. Stát Oregon USA-mají zde přístroj, který si spustí sám pacient a jed mu začne proudit do žil

LÁSKA JAKO VZTAH DVOU LIDÍ TÉMA-filosofické, literární, psychologické, lékařské, lidské FORMY LÁSKY- mateřská, otcovská, sourozenecká, milenecká, manželská, přátelská Povinnost snoubenců znát vzájemně svůj zdravotní stav

LÁSKA JAKO VZTAH DVOU LIDÍ Rodiče a děti- CAN, nezájem dospělých o rodiče, úcta, oplácení péče Rodiče a postižené dítě- láska nebo odpovědnost Zdravý partner + náhlé postižení druhého- důvod k rozchodu, celoživotní obětování se Patologické lásky

DALŠÍ TÉMATA PALIATIVNÍ PÉČE HOSPICOVÁ PÉČE PROBLEMATIKA STARÝCH LIDÍ