CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
VÝCHODISKA A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ „Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší v roce SPE, IRZ a další připravované.
Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tisková konference Úřad.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Spalovací zdroje a paliva
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Koncepce environmentální bezpečnosti
Celní správa České republiky
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Operační program Životní prostředí
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Základní registry.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Česká inspekce životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Transkript prezentace:

CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí seminář „ Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Jednací sál Valdštejnského paláce

Ilustrativní trend emisí vybraných znečišťujících látek v ČR léta

Současná situace - emise

Současná situace Podíl sektorů na národních emisích PM 10

Emisní vývoj, prognózy a národní emisní stropy * předběžný návrh

Současná situace – kvalita ovzduší Zdroj: ČHMÚ

Aktuální úroveň znečištění ovzduší částicemi PM10

VÝCHODISKA Stávající zákon byl z různých důvodů téměř průběžně novelizován (19 novel od data účinnosti). Nepříznivý vývoj kvality ovzduší v ČR. Nástroje, které má zákon k dispozici, jsou pro dosažení cílů nedostatečné či nefunkční. Potřeba propojit emisní a imisní pojetí ochrany ovzduší. Neplnění legislativních požadavků ES je spojeno se sankcemi ze strany Evropské komise. Transpozice a implementace stávajících a aktuálně připravovaných právních předpisů ES.

přípustná úroveň znečištění současná úroveň znečištění -doprava -„malá“ energetika -„velká“ energetika - průmyslová výroba rozvoj společnosti cílová kvalita ovzduší NOVÝ ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ prevence systémové zlepšování krizové řízení NÁRODNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Usnesení vlády č. 630 ze dne 11. června 2007 (STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE OCHRANY OVZDUŠÍ) ZADÁNÍ PRO NOVÝ ZÁKON

S HRNUTÍ HLAVNÍCH CÍLŮ Zajištění kvality vnějšího ovzduší na úrovni, která nepředstavuje zdravotní rizika a rizika pro ekosystémy. Optimalizace realizace programových nástrojů (Národní program snižování emisí ČR, programy ke zlepšení kvality ovzduší v zónách a aglomeracích). Rozšíření aplikace emisních stropů na různých úrovních, za účelem dodržení přípustné úrovně znečištění ovzduší.

S HRNUTÍ HLAVNÍCH CÍLŮ Zavedení individuálního přístupu ke zdrojům znečišťování ovzduší se zohledněním jejich významu a míry působení na kvalitu ovzduší (zpřísnění emisních limitů a technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší). Revize ekonomických nástrojů včetně systému poplatků za znečišťování ovzduší. Snížení administrativní zátěže a optimalizace legislativních povinností provozovatelů. Transpozice a implementace stávajících a aktuálně připravovaných právních předpisů ES.

Kvalita ovzduší – nové limitní hodnoty Změna: Nově stanoveny limitní hodnoty pro částice PM2,5 (termíny plnění: 2015, 2020) Důvody: -transpozici směrnice 2008/50/ES o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu třeba provést do 11. června zdravotní rizika spojená s tímto typem znečištění HLAVNÍ ZMĚNY

Administrativní nástroje – nízkoemisní zóny Změna: Možnost stanovit zónu s omezením provozu motorových vozidel na základě emisní třídy vozidla v případě, že došlo k překročení některého imisního limitu Důvody: - zlepšení kvality ovzduší ve městech v souvislosti s nutností plnit platné limitní hodnoty a vzhledem ke zdravotním důsledkům HLAVNÍ ZMĚNY

Koncepční nástroje – národní program snižování emisí Změna: Závazná část národního programu snižování emisí (NPSE) bude přijímána nařízením vlády Důvody: - zajistit splnění cílů NPSE (naplnit závazné cíle „stropové směrnice“ ES pro ČR a současně prostřednictvím přijatých emisních stropů pro jednotlivé sektory zlepšit kvalitu ovzduší a přispět k plnění hodnot platných imisních limitů) HLAVNÍ ZMĚNY

Koncepční nástroje – programy zlepšování kvality ovzduší Změna: MŽP zpracuje programy ke zlepšení kvality ovzduší (PZKO) a jejich závaznou část (emisní stropy a lhůty) vydá vyhláškou Důvody: - stávající programy neúčinné (nízká vymahatelnost stanovených opatření a chybějící motivace k realizaci opatření) HLAVNÍ ZMĚNY

Změna: Povolování zdrojů i tam, kde se nevede řízení podle stavebního zákona Důvody: - odstranit nevyhovující stav, kdy některé zdroje znečišťování ovzduší nepodléhaly regulaci z důvodu, že se nevedlo řízení podle stavebního zákona. HLAVNÍ ZMĚNY Administrativní nástroje – povolování zdrojů

Administrativní nástroje - kompenzace Změna: Kompenzační opatření při umístění zdroje v oblasti s překročenými imisními limity Důvody: - umožnit za určitých okolností povolení zdroje i v oblasti, kde jsou překračovány IL, při zachování současné úrovně znečištění HLAVNÍ ZMĚNY

U významných stacionárních zdrojů budou vyžadována kompenzační opatření při stavbě nových zdrojů v již nadměrně zatížených oblastech KOMPENZAČNÍ OPATŘENÍ HLAVNÍ ZMĚNY - NOVÉ PRVKY

HLAVNÍ ZMĚNY Administrativní nástroj – zpřísnění podmínek provozu zdrojů v oblasti s překročenými limity Změna: Zpřísnění emisních limitů a technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší vyjmenovaných v programu zlepšování kvality ovzduší. Důvody: - stanovit specifické podmínky provozu zdrojů za účelem nápravy nevyhovující kvality ovzduší

Administrativní nástroje – dělená kompetence Změna: Dělená kompetence pověřených obecních úřadů (ORP) a ČIŽP k malým zdrojům Důvody: - nevyhovující stav kontrolní a sankční činnosti ze strany obecních úřadů (orgánů ochrany ovzduší), ČIŽP může předat kauzu závazně k vyřešení příslušné ORP a v nutných případech metodicky orgán ochrany ovzduší i povede. ČIŽP věcně významné případy vyřeší ve své kompetenci. HLAVNÍ ZMĚNY

Administrativní nástroje požadavky na „malé“ spalovací zdroje Změna: Minimální požadavky na spalovací zdroje o příkonu do 300 kW, které budou uváděny na trh v ČR Důvody: - nutnost zvýšení technické úrovně zastaralých lokálních topenišť, snížení znečištění ovzduší z těchto zdrojů a tím zlepšení kvality ovzduší. HLAVNÍ ZMĚNY

Administrativní nástroje - kontrola v domácnostech Změna: Požadavek na možnost kontroly výkonu činnosti autorizované osoby (ověření činnosti autorizované osoby v domácnosti) Důvody: - nutnost zajištění možnosti předem ohlášeného vstupu do obydlí k ověření správnosti výkonu autorizované činnosti (kontrola technického stavu spalovacího zdroje) a dodržování požadavků zákona; omezení nelegálního jednání HLAVNÍ ZMĚNY

Ekonomické nástroje Změna: Poplatek za spalovací zdroje na pevná paliva o příkonu od 15 do 300 kW v sektoru domácností, které nevyhovují požadavkům zákona Důvody: - ekonomické znevýhodnění provozu nevyhovujících spalovacích zdrojů, které nelze omezit nebo zakázat z důvodu nezbytnosti výroby tepla. HLAVNÍ ZMĚNY

HLAVNÍ ZMĚNY - NOVÉ PRVKY

HLAVNÍ ZMĚNY Ekonomické nástroje – poplatky, dotace ze SR Změna: Poplatky pouze pro čtyři znečišťující látky, zjednodušení poplatkové agendy s využitím IRZ, navyšování poplatků od roku 2016 do 2021 na motivační úroveň. Možnost dotace ze SR na investici v ochraně ovzduší jejíž podmínky a způsob poskytování stanoví nařízení vlády. Dotace je podmíněna absolutním snížením emisí minimálně o 50 % resp. 30 % a snížením množství emisí na jednotku produkce.

HLAVNÍ ZMĚNY Ekonomické nástroje – poplatky, dotace ze SR Důvody: Urychlení investic v ochraně ovzduší nutných k dosažení cílů a závazků ČR v oblasti znečišťování i znečištění ovzduší k roku 2015 a 2020 (resp. 2023), zejména v problematických sektorech průmyslu a výroby tepla.

Z ÁVĚR - SHRNUTÍ Implementace směrnice o kvalitě ovzduší Individuální a flexibilní přístup k jednotlivým zdrojů znečišťování za účelem dosažení potřebné kvality ovzduší (zpřísňování emisních limitů a zavádění emisních stropů, možnost technických opatření) Kompenzační opatření Ekonomický tlak na provozovatele – možnost dotace ze SR x nárůst poplatků v čase na motivační výši = urychlování investic Přehledná kategorizace zdrojů včetně základních povinností daných na úrovni zákona Odstranění nadbytečné administrativy, zefektivnění nástrojů.

Z ÁVĚR P rojednání nového návrhu zákona v parlamentu ČR v průběhu roku 2010

Děkuji za pozornost.