JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Veřejná moc a veřejná správa
Ekonomika neziskových organizací
Program rozvoje venkova Opatření IV.1.1 Místní akční skupina Hanušovice
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Veřejná správa – úvod.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
MAS Naděje o.p.s. Prezentace pro jednání předsednictva Hospodářské a sociální rady Mostecka Most,
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Víme opravdu, co to je LEADER?
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
Právní forma organizace
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Výdělečná činnost občanských sdružení
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
STÁTNÍ PODNIK.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Osa IV - Leader. Metoda Leader  Místní akční skupina (MAS) – partnerství soukromého sektoru (min. 50% zástupců) veřejného sektoru (max. 50% zástupců)
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Pracovní setkání Zájmová skupina – Veřejná správa Realizace Strategie MAS Zastupitelský sál, MěÚ Ostrov, Zámek, Jáchymovská 1, Ostrov.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Právo společností EU PREZENTACE 2017.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Interní postupy MAS Brdy
LEADER metoda pro oživení venkova
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
NNO partner pro rozvoj kraje
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)

Místní akční skupina – právní základ  Nařízení Rady (ES) č.1698/2005, o podpoře pro rozvoj venkova z EZF pro rozvoj venkova Čl.61 – prvek přístupu Leader  ad g) vytváření sítí místních partnerstvi Čl.62 – MAS  Navrhnou ucelenou strategii místního rozvoje  Skupina zastupující partnery z jednotlivých společensko- ekonom.odvětví působících na dotyčném území  Podíl hospodářských a sociálních partnerů a jiných zástupců občan.spol.např.zemědělců, žen a mladých lidí z venkova a jejich sdružení na úrovni rozhodování – 50%  Prokáže schopnost definovat a provádět strategii rozvoje při danou oblast Není požadavek na existenci MAS jako PO

Stávající stav MAS v ČR MAS pojímána jako právnická osoba Dle Programu rozvoje venkova pouze  OPS  Občanská sdružení  Zájmové sdružení právnických osob Podmínky (kriteria přijatelnosti MAS při realizaci SPL - ve vztahu k organ.struktuře)  partnerství mezi soukromým a veřejným sektorem včetně NNO  Rozhodovací orgán – rozhodování o krocích realizace ISRÚ  Výběrová komise – rozhodování o podpořených projektech  (VH, SR a výběrová komise alespoň 50% soukr.sféra včetně NNO, max. 50% veřejná sféra  MAS má manažera pro realizaci SPL

Možnost změn stávajících MAS Na stávající MAS ve formě OS bude od nahlíženo jako na spolky  Možnost transformace na ústav Možnost transformace na OPS Stávající MAS ve formě OPS – možnost změny na ústav  Řešit otázku partnerství

MAS obligatorně jako právnická osoba? Není požadováno, není vyloučeno realizovat partnerství i na smluvní bázi X Nutno mít zajištěnu realizaci SPL přístupem zdola + organizační strukturu, která bude  Schopna být příjemcem dotace  Mít pravomoc vypracovat a provádět ISRÚ  Bude schopna vybírat projekty k financovaní z PRV  Bude schopna kontrolovat dodržení stanovených pravidel a postupů  Bude mít orgány rozhodující ve věcech realizace účelu MAS při rozdělení alespoň 50% soukr.sektor, max. 50% veřejný sektor

Obecně prospěšná společnost Právnická osoba, jejíž podstatou je poskytování obecně prospěšných služeb  Otázka, zda činnost MAS (rozdělování prostředků) má charakter obecně prospěšné služby Nejedná se o organizaci na členském principu  Osobní složka není organizována demokraticky, ale hierarchicky = struktura orgánů  Otázka zajištění principu místního partnerství  Cestou zakladatelů – proč nikoliv

Orgány OPS ZoOPS stanovena hierarchická struktura s jasně vymezenými pravomocemi  Ředitel = statutární orgán  Správní rada = nejvyšší orgán  Dozorčí rada = kontrolní orgán Nutno řešit otázku rozhodovacího orgánu  Kolektivní orgán  Správní rada - je současně nejvyšším orgánem – otázka vhodnosti tohoto řešení (i s ohledem na zajištění podílu jednotlivých sektorů)  Samostatný orgán OPS

Ředitel OPS statutární orgán jmenován a odvoláván SR Otázka spojení fce ředitele OPS a manažera MAS  Dvě osoby - otázka podřízenosti manažera řediteli Lenka Deverová

Výhody OPS jako MAS Transparentnost orgánů Odpovědnost členů orgánů Transparentnost činnosti – výroční zpráva X tytéž rysy po i spolek resp. spolek se statusem VP

Občanské sdružení - spolek Členský, samosprávný Zapsán ve veřejném rejstříku Hlavní činnost spolku uspokojování a ochrana zájmu, k jejichž naplňování je spolek založen – veřejně prospěšný nebo vzájemně prospěšný Vedlejší hospodářská činnost podnikání a jiná výdělečná činnost Odpovědnost členů orgánů Péče řádného hospodáře

Spolek se SVP Kontrolní orgán Ve sbírce listin spolkového rejstříku zveřejněna výroční zpráva

Otázka nutnosti jedné právní formy Nemá oporu v pravidlech EU Nadbytečné nucení ke změně korporátních PO na jiné formy (OPS, ústav) Nucení do jediné formy neumožní přihlédnout k místním specifikům Co lze rozumět MAS  Místní partnerství  Právnickou osobu naplňující znaky MAS  Spolek, OPS, ústav  Řídící strukturu