Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Advertisements

„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Přehled o uplatnění inovativního marketingu ve firmách působících na území hl. města Prahy Seminář Galerie inovací, FOR INDUSTRY Konferenční.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Koloběh uhlíku.
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Průzkum kvality a spokojenosti s PID
Uhlík - více než 1 mil. uhlíkových sloučenin
Aplikovaná hydrobiologie II.
Josef Keder Hana Škáchová
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Josef Keder Hana Škáchová
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Rozvoj fytoplanktonu v nádrži Orlík v letech
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
Abiotické faktory prostředí
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Antropogenní vlivy – human impacts
Podélný gradient fytoplanktonu v závislosti na zařazení říční vody do vertikálního profilu nádrže Římov 1,2 Komárková J., 3 Hrubý P., 1 Nedoma J., 1,2.
SEDIMENTACE ŘAS A SINIC
Strom po celý rok podzim
Jaro Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Strom po celý rok Autor: Weissová Klára.
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
jako společenstvo a funkční složka ekosystémů
Atmosféra.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Sluneční záření, světelné klima a tepelný režim vod.
Strom po celý rok Autor: Matěj Vyskočil JARO LÉTO zima PODZIM.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
LIMNOLOGIE Evžen Stuchlík, Zuzana Hořická, ÚŽP PřF UK
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Cykly živin koloběh dusíku koloběh fosforu - esenciální živiny
Sinice a řasy malých nádrží v kostce
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do ekologie sinic a řas Fytoplankton
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
zkoumáme vodní prostředí
Autorka: Vendula Szappanosová
Strom po celý rok Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity.
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Jiří Jan Jakub Borovec Daniel Petráš Nana O-A. Osafo Iva Tomková
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
Transkript prezentace:

Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku 1993-2007 František Frantál & Josef Hejzlar

Vývoj kvality vody v n. Lipno-Frymburk 1993-2007 průhlednost Průhlednost je nepřímo úměrná koncentraci fytoplanktonu, popř. koncentraci huminových látek a zvířeného sedimentu. V období 2005-2007: – nejvyšší průhlednost – nejnižší koncentrace fytoplanktonu – nejnižší koncentrace fosforu od začátku sledování v roce 1993 chlorofyl Velikost sezónního maxima koncentrace fytoplanktonu závisí především na meteorologických podmínkách v daném roce. fosfor Nárůst konc. Pcelk od jara do podzimu je důsledkem vypouštění odpadních vod do vzdutí a rybářství. Od r. 2005 jsou nárůsty nižší, zřejmě díky účinnějšímu srážení P v ČOV.

Fytoplankton a živiny 2006-2007 skupiny fytoplanktonu Jaro - dominují rozsivky (Diatoms) nebo pestré uskupení zelených řas (Chlorphytes) s rozsivkami, skrytěnkami (Cryptophytes) a dal. Léto - nástup rozvoje sinic (cyanophyta), jehož intenzita závisí na teplotě a dostupnosti živin (fosforu, N sinice fixují z N2) Podzim - setrvačností z léta zůstávají dominantní sinice (druh Woronichinia naegeliana) - teplota > cca 18 °C - pokles konc. NO3-N pod cca 0,2 mg/l, kdy se N stává limitující živinou pro ostatní skupiny řas - přísun P - demonstrován nárůstem koncentrace Pcelk v létě (při setrvání konc. Pcelk v létě <20mg/m3 by k růstu masivního vodního květu nedocházelo) - průnik podmínek - zelené šipky limitující konc. Nanorg pro řasy teplotní limit rozvoje sinic spouštěče růstu sinic

Fytoplankton a živiny 2006-2007 skupiny fytoplanktonu Jaro - dominují rozsivky (Diatoms) nebo pestré uskupení zelených řas (Chlorphytes) s rozsivkami, skrytěnkami (Cryptophytes) a dal. Léto - nástup rozvoje sinic (cyanophyta), jehož intenzita závisí na teplotě a dostupnosti živin (fosforu, N sinice fixují z N2) Podzim - setrvačností z léta zůstávají dominantní sinice (druh Woronichinia naegeliana) Důsledky pro management nádrže: – je třeba dále snižovat zatížení nádrže fosforem (komunální odp.vody z malých zdrojů, rybářství) – neomezovat přísun N (v ČOV by neměla být uplatňována denitrifikace) – ekotechnologická opatření: a) úprava rybí obsádky - omezení planktonožravých druhů b) podpora rozvoje makrofyt, zejm. u zdrojů znečištění (např. omezením kolísání hladiny anebo výstavbou ponořených protierozních a zavodňovacích hrází v místech výustí) - teplota > cca 18 °C - pokles konc. NO3-N pod cca 0,2 mg/l, kdy se N stává limitující živinou pro ostatní skupiny řas - přísun P - demonstrován nárůstem koncentrace Pcelk v létě (při setrvání konc. Pcelk <20mg/m3 by k růstu masivního vodního květu nedocházelo) - průnik - viz zelené šipky limitující konc. Nanorg pro řasy teplotní limit rozvoje sinic spouštěče růstu sinic

Zdroje fosforu v období 2000-2002 násady minus úlovky (1990-2002): - 0,3 t/rok vnadění: 1,3 t/rok 3 t/rok z toho ČOV: Lipno + H.Planá + Černá v P. + Frymburk 2000-2: 0,8 t/rok 2005: 0,38 t/rok 2006: 0,33 t/rok 2007: 0,39 t/rok 2,2 t/rok 1 t/rok 0,8 t/rok

Mikrofotografie fytoplantkonu © Petr Znachor Anabaena crassa Anabeana planctonica Anabeana spiroides Anabeana lemmermannii Woronichinia naegeliana Aphanizomenon yezoense Microcystis aeruginosa Fragilaria crotonensis Aulacoseira italica Asterionella formosa Cryptomonas reflexa Synura sp.