 Knihovnu spravuje Obecní úřad Moravany, Vnitřní ulice č. 18, Moravany u Brna, starostkou obce je RNDr. Marie Barešová, tel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Zkušenosti s prací s dětmi v obecní knihovně
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚJEZD U BRNA
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Architektura knihoven KIC FAST
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
KNIHOVNA JEVIŠOVICE
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
Filipova Huť – žádost o dotaci na dodělání úprav ubytovny.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Mateřská školka - Zlonín
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
Komunitní a otevřená škola
Květen 2004Architektura knihoven1 Moravská zemská knihovna v Brně.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Místní akční skupina Rakovnicko
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Ocenění knihovníci a knihovnice jičínského regionu.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
ANALÝZA POČTU PŘEDŠKOLÁKŮ A ŠKOLÁKŮ
Procházka po knihovnách
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Červená, oranžová, zelená – jedeme!!!
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

 Knihovnu spravuje Obecní úřad Moravany, Vnitřní ulice č. 18, Moravany u Brna, starostkou obce je RNDr. Marie Barešová, tel  Knihovnice, Miroslava Horejsková, pracuje v MLK Moravany od  Kontakt:  Tel.  Místní lidová knihovna Moravany byla až do umístěna v Klubu důchodců, Vnitřní ul. č. 24, v jedné studené místnosti o rozměru 22 m2. Prvním krokem k její modernizaci bylo provedení automatizace knihovny od srpna do ledna Předcházela jí aktualizace fondu.  Dotace v rámci VISK 3 byla získána od Ministerstva kultury ve výši ,- Kč. Zkušební automatizovaný provoz byl zahájen a zviditelnění MLK v podobě vlastních webových stránek a široce dostupného katalogu na internetu se projevilo v přílivu nových čtenářů do knihovny.  V roce 2011 se začala rozvíjet spolupráce knihovny s místní ZŠ a MŠ v podobě realizace Knihovnických lekcí spojených s předčítáním pasáží z nových a zajímavých knih.

Seznámení s knihovnou pro 1. tř. ZŠ Moravany.

 Mimořádné úsilí vedení obce v čele se starostkou RNDr. Marií Barešovou vyústilo ve stavbu nové budovy Obecního úřadu, v jehož bočním křídle sídlí od května 2013 nová knihovna.  Architektonické řešení stavby v návrhu Atelier T&F, s.r.o. je esteticky působivé v zasazení do terénu i v exteriéru a interiéru stavby. Barva omítky a obložení souzní s přírodní scenérií obce. Budova je umístěna na náměstí pod budovou kostela sv. Václava. Oba objekty staré i nové architektury se výškou i polohou neruší a vytváří dominantu obce. Vedle kostela se nachází budova Základní školy, která byla kompletně rekonstruovaná v roce  Dalšími úspěchy ve zvelebování obce jsou dvě zbrusu nové Mateřské školky pro více jak 103 dětí situované do blízkosti centra.  V obci je v současné době přihlášeno obyvatel a mnozí z původní i nové zástavby se zapojují do společenského života obce i četných aktivit pro děti a dospělé. Někteří z nich ovlivňují prosperitu obce a pracují nad rámec svého povolání nezištně v obecním zastupitelstvu.

Plocha 80 m 2 splňuje požadavky na funkci užitkovou a oddechovou. Interiér je volen v efektní kombinaci kontrastních barev (slonová kost, červená, černošedá). Nábytek na uložení fondu je praktický a pevný a na zadní straně místnosti upoutává osvěžujícími, nepravidelně osázenými červenými plochami. V centru pozornosti mládeže je variabilní sedací sestava, která se dá rozmístit do různých obrazců. Děti, které tvoří 52 % registrovaných čtenářů, zde tráví své volné chvíle při čtení knih a časopisů. Při kolektivní návštěvě pojme až 15 dětí. Za teplého počasí mohou čtenáři využívat přilehlé terasy s lavičkami a zelení. Ryze moderní knihovna má půvab komorního a domácího prostředí.

 Aktuální novinky z knihovny jsou pravidelně publikovány v místním tisku Moravanské listy a tak je zajištěna její stálá prezentace směrem k moravanské veřejnosti.  Na nákup fondu a časopisů MLK byla v roce 2012 obecním úřadem stanovena částka ve výši ,- Kč.  Při objednávání nových titulů spolupracuje MLK s regionální Městskou knihovnou v Kuřimi a čerpá ze zasílané měsíční nabídky nakladatelů. Dle zájmů čtenářů doplňuje předkládanou nabídku o další tituly z jiných zdrojů a tak se pružně daří realizovat vlastní akviziční záměry. Někdy nakupuje přímo v knihkupectví při přídělu mimořádných financí.  K obohacení stávající nabídky titulů (4532) MLK využívá všech možností výpůjček kolujícího výměnného fondu a vítá efektivitu tohoto pojetí.

Statistika knihovny počet registrovaných čtenářů z toho do 15 let počet návštěvníků počet výpůjček počet kulturních akcí460 počet obyvatel v obci %8%  Kromě statistických výsledků posledních 2 roků činnosti předkládám ještě dosažené výsledky roku Při srovnání roku 2009 s roky 2011 a 2012 je vidět jak výrazně se zvýšil zájem o knihovnu patrný z nárůstu výsledků ve všech sledovaných ukazatelích.

Nabízené pořady:  Seznamte se s knihovnou. Tento typ je připraven v různých typech obtížnosti pro děti od 3 – 10 let. Zájem projevuje Mateřská i Základní škola Moravany.  Povídání s dětmi se začíná odvíjet od vysvětlení základních pojmů – co je knihovna, jak vzniká kniha, jaká je její cesta do knihovny, kdo je to spisovatel, kdo je ilustrátor...). V této fázi se děti seznámí se základními pravidly správného zacházení s knihou (četba Pohádové čítanky od E. Petišky, vizuálně povídání u plakátu Josefa Lady).  Následuje exkurze a ukázka členění fondu a řazení knih. Evidence knih je demonstrována na on-line katalogu. Pro menší děti je atraktivní obrázek příslušné knihy, který je součástí záznamu.

Po prvotním seznámení s knihovnou je zařazeno čtení z knih a povídání o autorech a ilustrátorech. Výběr vhodných knih vychází z aktuálních novinek a také ze stále čtivých titulů (M. Macourek : Pohádky, P. Stoličný: Pohádky o dopravních značkách a dále příběhy se školními náměty a s poučením jejichž tituly se stále obměňují z novinek). Délka pořadu je stanovena po dohodě s učitelkou, buď končí po uvedených bodech, nebo se rozloučíme po malování dětí (oblíbení knižní hrdinové, knižní příběh).

 Po mém příchodu do knihovny, ještě v dřívějších prostorách, zde začala pravidelně trávit své volné chvíle skupina stálých návštěvníků v rozpětí 8 – 11 let. Z těchto převážně fanynek knihovny jsem utvořila tzv. Čtenářský kroužek, který se schází pravidelně ve středu před otevírací dobou na Odpoledním čtení. Zkušební provoz kroužku začal ještě na starém působišti a statisticky nebyl evidován. Pravidelně se rozběhl po přestěhování do nových prostor knihovny. Členové kroužku se setkávají 1 x týdně.

 Odpolední povídání o osobnosti Arnošta Goldflama, režiséra, dramatika, herce a spisovatele a čtení v jeho knize pohádek pro celou rodinu.

V roce 2012 byl realizován pro moravanské seniory pořad Co nabízí MLK Moravany? V publiku byla převaha žen, které si vyslechly informace o službách knihovny a byla jim předložena mozaika nových a atraktivních titulů různých žánrů a oborů (historické a milostné romány, detektivní příběhy, cestopisná tématika, rukodělná tvorba, duševní a tělesná hygiena atd.). Ochutnávka knih byla doplněna čtenými ukázkami a také diskuzí nad jednotlivými náměty. Na základě této prezentace se do knihovny zaregistrovalo 5 čtenářek.

 Více informací o knihovně naleznete na nebo při osobní návštěvě.

Děkuji za pozornost.