BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Finanční řízení podniku
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Oceňování majetku a závazků
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Ekonomika investic.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1. přednáška FINANCE II.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Nominální a reálná úroková sazba
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Kam s penězi, aby nezahálely
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Kapitálový trh – charakteristika CP
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Kolektivní investování
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Finanční trhy a cenné papíry
Podniková ekonomika.
Definice finančního majetku
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Transkript prezentace:

BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová KVALIFIKOVANÁ EKONOMICKO-PRÁVNÍ ADMINISTRACE PRO KOMERČNÍ SFÉRU

Finanční trhy Klasifikace finanční trhy Cenné papíry a jejich druhy Mechanismy obchodování s cennými papíry na primárním a sekundárním trhu Efektivnost finanční trhy Finanční rizika

Klasifikace finančních trhů Trhy obecně představují procesy nákupu a prodeje. Dělí se na trh: zboží a služeb, trh výrobních činitelů (půdy a práce) finanční trh. Specifickým znakem finanční trhy je skutečnost, že je barometrem prosperity, úspěchů ale i neúspěchů hospodářského vývoje, neboť umožňuje přelévání volných finančních zdrojů

Finanční trhy jsou neoddělitelnou součástí tržního systému Finanční trhy jsou neoddělitelnou součástí tržního systému. Soustřeďuje se na něm nabídka a poptávka peněz a kapitálu, setkávají se zde úspory a potřeba prostředků různých subjektů.

Úspory představují stranu nabídky a potřeba stranu poptávky Úspory představují stranu nabídky a potřeba stranu poptávky. I když konkrétní splatnosti nejsou jednotné, z hlediska splatnosti se rozlišují finanční operace krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.

Finanční trhy se člení na: dluhové trhy, akciové trhy, komoditní trhy (pouze trh s cennými kovy) devizové trhy (obvykle včetně trhu se zlatem).

Dluhové trhy představují: trhy s úvěry a půjčkami trhy s dluhovými cennými papíry. Tyto nástroje mají omezenou splatnost (s výjimkou dluhopisů s nekonečnou splatností, tzv. perpetuit).

Akciové trhy jsou trhy s akciemi, tj Akciové trhy jsou trhy s akciemi, tj. s nástroji teoreticky nekonečnou splatností. Akcie existují tak dlouho, dokud nedojde k zániku akciové společnosti likvidací, rozdělením nebo sloučením s jinou společností.

Komoditní trhy se zařazují do finanční trhy pouze v případě trhu s cennými kovy (zlato, stříbro a paládium).

Devizové trhy, které představují jednak předchozí trhy (dluhové, akciové nebo komoditní trhy) s tím, že nástroje jsou v cizích měnách, a jednak trh peněžních prostředků v různých měnách (tj. nákup peněžních prostředků jedné měny za prodej peněžních prostředků jiné měny).

Kapitálové trhy představují trhy: s akciovými cennými papíry (akciemi) s úvěry a půjčkami s původní splatností vyšší než jeden rok a c) s dluhovými cennými papíry (dluhopisy a směnkami) s původní splatností vyšší než jeden rok.

Cenné papíry a jejich druhy Dluhopisy Směnka Podílový list Finanční deriváty

účastníci trhu s cennými papíry : emitenty investory zprostředkovatele.

Emitenti (dlužníci) vydávají cennými papíry, aby získali peněžní zdroje. cennými papíry emitují přímo subjekty, které budou přímo uživateli prostředků nebo i finanční instituce, které potřebují peněžní prostředky na rozšíření svých aktivit.

Investoři jsou osoby, které investují své volné peněžní zdroje do nákupu cennými papíry

Finanční zprostředkovatelé v oblasti cennými papíry jsou instituce, které zprostředkovávají jejich nákup a prodej.

Mechanismy obchodování s cennými papíry na primárních a sekundárních trzích V tržní ekonomice může existence finančních trhů značně usnadnit proces výměny přebytečných prostředků za finanční pohledávky. Podnikatel a investor se vzájemně vyhledávají, spolu vyjednávají a případně mezi sebou uzavírají smlouvy.

Podnik, který požaduje hotovost, může tedy jít na primární trh s cennými papíry nebo na trh s úvěry

Primární a sekundární trhy

Primární trh se zabývá emisí nových cennými papíry a jejich splácením Primární trh se zabývá emisí nových cennými papíry a jejich splácením. Vytvoření nové pohledávky znamená přenos hotovosti od investora k vypůjčiteli.

Sekundární trh je trhem již emitovaných cennými papíry.

Vztahy mezi primárními a sekundárními trhy Ne všechny primární trhy mají sekundární trhy a u některých emitovaných cennými papíry vůbec sekundární trh neexistuje (např. u dceřinné společnosti, kde 100 % akcií vlastní mateřská společnost).

Emise cennými papíry Při vydávání je na straně nabídky emitent. Prvonabyvatel vydávaného cennými papíry se nachází na straně poptávky. Pro emitenta cennými papíry obecně platí, že není schopen předem přesně stanovit zájem o danou emisi. Činí pouze odhad. Emisí rozumíme soubor vzájemně zastupitelných cennými papíry vydaných určitým emitentem na základě jeho rozhodnutí.

Podmínky emise obsahují jak zákonné podmínky, tak i emitentem volitelné podmínky (stanovené pouze v zákonem stanoveném rámci).

Den vydání Emisní lhůta Emisní kurs Emisní obstaravatel Emisní garant Emisní tvůrce

Efektivnost (účinnost) finančních trhů Efektivnost představuje důležitý znak finančních trhů.

alokační efektivnost informační efektivnost operační efektivnost

alokační efektivnost Finanční trhy by měly fungovat takovým způsobem, aby úspory směřovaly do nejvíce produktivních podniků, Alokační efektivnost může být rovněž žádoucí ze společenského hlediska, neboť úspory by měly téci do nejvíce produktivních podniků ku prospěchu celé ekonomiky. Sekundární trhy nealokují podnikům prostředky. Nový kapitál je podniků dostupný pouze na primárních trzích.

informační efektivnost Tento druh efektivnosti závisí na tom, jak tržní ceny odrážejí všechny dostupné relevantní informace. Podle toho je možné rozlišovat tři úrovně efektivnosti, kterým odpovídají tři formy informačně efektivních trhů: u slabé efektivnosti tržní ceny okamžitě absorbují všechny minulé informace, u středně silné efektivnosti tržní ceny okamžitě reagují na všechny zveřejněné informace (minulé i současné), u silné efektivnosti tržní ceny okamžitě reagují na veřejné i neveřejné informace, Informační efektivnost signalizuje, v jakém rozsahu ceny cennými papíry odrážejí současné znalosti o očekávaných budoucích příjmových tocích u cennými papíry.

operační efektivnost Trh je operačně efektivní, pokud existuje pouze malý rozdíl mezi výnosem z prodeje cennými papíry a náklady na nákup cennými papíry,

Požadované vlastnosti trhů Testem kvality primárního trhu je průměrný podíl transakčních nákladů na vypůjčených prostředcích. Trhy však neumožňují optimální alokaci prostředků. Odchylky vznikají z důvodu, že rozhodování probíhá na základě nedokonalých informací.

Finanční rizika Zřejmě nejdůležitějším rizikem finančních trhů je úvěrové riziko, jímž se rozumí riziko ztráty v případě, že partner nedostojí svým závazkům podle podmínek kontraktu. V rámci kategorie úvěrového rizika se někdy vyčleňuje tzv. vypořádací riziko (riziko ztráty z nevypořádání obchodů), tržní riziko, dělící se na úrokové, komoditní a kurzové. Jedná se o riziko ztráty v důsledku změny tržních cen včetně úrokových mír.