Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Periferní zařízení počítače
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Základní jednotka PC Obr. 1.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vstupní a výstupní zařízení
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Vstupní a výstupní zařízení
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Hardware a Software.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.15 Téma: PowerPoint Číslo.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.19 Téma: PowerPoint Číslo.
Základní pojmy V informatice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:
Rozdělení technického vybavení PC
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.17 Téma: PowerPoint Číslo.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.20 Téma: Excel Číslo projektu:
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
Periferní zařízení počítače
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.08 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.07 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.04 Téma: Excel Číslo projektu:
Identifikátor materiálu: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.09 Téma: PowerPoint Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Výukový program Poznávání počítače.
základní sestava Základní sestava počítače Přiřaď slova k obrázkům:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.05 Téma: Nabídka příslušenství.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_06_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Počítač a příslušenství
HARDWARE Co je to ?.
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE. PC – Personal Computer = Osobní počítač Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_02_16_sestava počítače
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.03 Téma: Z čeho se skládá počítač Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: bit, byte, monitor, klávesnice, myš, hlavní jednotka Anotace: Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: základní jednotka informace a také z jakých komponent se skládá počítač. Na závěr prezentace slouží opakovací otázky k zopakování učiva hodiny.

Z čeho se skládá počítač? VY_32_INOVACE_ICT34.03 Z čeho se skládá počítač?

bit (čti bit) b , hodnoty - 0,1 Co je to počítač? = stroj na zpracování informací Co je to informace? Základní jednotka informace = bit (čti bit) b , hodnoty - 0,1 Další jednotka informace = Byte (čti bajt) B, 1B=8b 1GB = 1000 MB= 1000 000 kB

Počítačová sestava monitor Klávesnice Myš základní jednotka A B C D Úkol č.1: Který obrázek patří ke kterému zařízení? Spoj obrázky s jednotlivým příslušenstvím.

Úkol č.3: Co používá místo myši? Úkol č.2: Jak se jmenuje PC, který funguje obdobně jak normální PC a je konstruován vcelku? notebook Úkol č.3: Co používá místo myši? Trackpad – malá ploška na ovládání prstem

Úkol č.4: Pokus se přeložit jednotlivé zařízení z obrázku.

Základní pojem-Hardware HW monitor, klávesnice, myš, základní jednotka Vše na si můžu sáhnout= HARDWARE – technické vybavení PC

Základní pojem – Software SW Data, programy, tabulky, dopisy,…. vše, co je uloženo v PC = SOFTWARE-programové vybavení PC

Vstupní a výstupní zařízení PC Vstupní a výstupní zařízení počítače hardware, který s počítačem nějakým způsobem komunikuje aby různé součásti PC mohly správně pracovat, musí být nainstalovány jejich příslušné ovládací programy – ovladače (drivery). – komunikace probíhá většinou pomocí kabelů

Výstupní zařízení počítačové sestavy Monitor – je základním výstupním zařízením počítače. Tiskárna – zařízení, které tiskne text, znaky a obrázky na listy papíru. Reproduktory – poskytují uživateli zvukový výstup z počítače.

Vstupní zařízení počítačové sestavy Klávesnice – slouží k ručnímu zadávání dat a příkazů do počítače. myš – vstupní polohovací zařízení, kterým ovládáme kurzor. skener – zařízení umožňují přenést z papírové podoby kresby, fotografie a text do počítače. další vstupní zařízení: joystick, tablet, digitální fotoaparát, kamera…..

Rozdělení počítačů dle tvaru skříně A) Desktop = počítač s plochou skříní, která slouží jako podložka pod monitor B) Tower = počítač se skříní ve tvaru věže

Co je to periferie? Umožňují komunikaci PC s okolím Aby různé součásti PC mohly správně pracovat, musí být nainstalovány jejich příslušné ovládací programy – ovladače (drivery).

Závěrečné opakovací otázky Co je to počítač? Z čeho se skládá PC? Jaká je základní jednotka informace? Co je to hardware? Co je to software? Jmenuj alespoň tři výstupní a tři vstupní zařízení.

Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen/2011 Použité zdroje: Obsluha počítače v kostce: P. Kras, Fragment Informace z www.wikipedie.cz Obrázky vzaty z: http://www.klavesnice.com/ http://shop.softcom.cz/eshop/mys-a4tech-wop-35-opticka-2-kolecka-5-tlacitek-ps-2_d2957.html http://www.wpclipart.com/computer/PCs/PC_tower.png.html http://www.lcd-monitory.cz/ http://myego.cz/item/proc-si-nekupovat-notebooky http://www.spotrebicedomu.cz/index.php?page=items&idg=2415&id_list=3 http://extranotebook.cnews.cz/hp-officejet-h470-tiskarna-na-baterky http://www.basys.cz/produkty/bose/osobni-audio-mutimedia/bose-reproduktory-k-pc/companion-2-series-ii http://www.abclinuxu.cz/blog/obcasne_vyplody/2007/10/tucnakova-klavesnice http://kazeta1.blog.cz/ http://www.weboit.ic.cz/joystick.html http://lekceict.phorum.cz/zakladni-jednotka-pocitace-a-jeji-obsah.p79.html http://www.pcbazarbrno.cz/index.php?eq=pocitacove_skrine http://www.zs-habrmanova.cz.mujnovyweb.uvirt8.active24.cz/_ftp/informatika/kapitola3.pdf Vypracovala: Mgr. Ilona Sadílková, srpen/2011

Didaktické poznámky Tato prezentace slouží jako metodický podklad pro učitele a žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Jde o základní informace výpočetní techniky: základní jednotka informace a také z jakých komponent se skládá počítač. Na závěr prezentace slouží opakovací otázky k zopakování učiva hodiny. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, hardware a software