Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
Opakování - centrální nervová soustava
Mozek - slouží jako řídící centrum
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Člověk.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Centrální nervová soustava
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_52_inovace_PRV.5.15 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Rozmnožovací soustava
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Nervová soustava 1 CNS.
VY_III/2_INOVACE_112_Nervová soustava Nervová soustava Miroslav Kaňok.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Nervová soustava Jméno autora:
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 08_Nervová soustava
Prezentace – výklad učiva
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Nervová soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Nervová soustava

Nervová soustava Je to řídící soustava, která přímo i nepřímo ovládá činnost všech orgánů. Přijímá podněty z vnějšího prostředí. Přenáší a zpracovává informace uvnitř organismu. Zpracované informace odevzdává do příslušných výkonných orgánů.

Nervová soustava Nervovou soustavu tvoří: 1.mozek Mozek se nachází v lebce, je tvořen dvěma polokoulemi-hemisférami. Je uložen v mozkových plenách a je obklopen mozkomíšním mokem, který jej chrání a vyživuje. Jeho povrch tvoří šedá kůra mozková s mnoha záhyby. Je tvořen asi 30 miliardami buněk- neuronů. Hmotnost mozku je asi 1300-1500g.

Nervová soustava Mozek

Nervová soustava Mozkové polokoule-co řídí

Nervová soustava Neuron

Nervová soustava Spojení neuronů

Nervová soustava Činnosti mozku: a)ovládané vůlí-činnosti, o kterých mozek vědomě rozhoduje-pohyb b)neovládané vůlí-stahy srdce, dýchání, trávení

Nervová soustava 2.mícha Mícha je nervová trubice uvnitř páteře. Její délka je 40 – 45 cm. Z míchy vycházejí nervy a jejím prostřednictvím získává mozek informace a reaguje na změny venkovního prostředí. Obsahuje mozkomíšní mok. Mozek a mícha tvoří centrální nervovou soustavu (CNS)-řídí vše, co děláme.

Nervová soustava Mícha umístěná v páteři

Nervová soustava 3.nervy Prochází všemi tkáněmi a orgány a jsou spojeny s CNS. Prostřednictvím nervů přijímají mozek a mícha informace z orgánů celého těla a vydávají nazpět příkazy, jak mají jednotlivé orgány pracovat.

Nervová soustava Oproti ostatním živočichům má člověk nervovou soustavu nejdokonaleji vyvinutou. Člověk dokáže myslet, dorozumívat se pomocí řeči a uvědoměle pracovat.

Nervová soustava Zajímavosti o mozku: Nervové pulzy se z mozku a zpět do mozku pohybují rychlostí 270 km/h. Mozek spotřebuje stejné množství energie jako 10W žárovka. Lidská mozková buňka může pojmout 5× více informací, než je v kompletní encyklopedii. Vyjádřeno v číslech je kapacita mozku podle vědců až 1000 terabajtů (1 TB = 1000 GB). Osmdesát procent mozku je jen voda.

Nervová soustava Otázky: 1.Co řídí nervová soustava? 2.Z čeho se skládá? 3.Co si pamatuješ o mozku? 4.Co si pamatuješ o míše? 5.Co je to CNS, co ho tvoří? 6. Co umí člověk oproti jiným živočichům?

Nervová soustava Otázka pro bystré hlavičky: Poznáš, co je na obrázku? Neuron

Nervová soustava Zápis: Nervová soustava je řídící soustava, která přímo i nepřímo ovládá činnost všech orgánů. Nervovou soustavu tvoří: 1.mozek Mozek se nachází v lebce. Je uložen v mozkových plenách a je obklopen mozkomíšním mokem, který jej chrání a vyživuje. Jeho povrch tvoří šedá kůra mozková s mnoha záhyby. Je tvořen asi 30 miliardami buněk- neuronů. 2.mícha Mícha je nervová trubice uvnitř páteře. Její délka je 40 – 45 cm.

Nervová soustava Z míchy vycházejí nervy a jejím prostřednictvím získává mozek informace a reaguje na ně. Obsahuje mozkomíšní mok. Mozek a mícha tvoří centrální nervovou soustavu (CNS)-řídí vše, co děláme. 3.nervy Prochází všemi tkáněmi a orgány a jsou spojeny s CNS. Člověk má nejdokonaleji vyvinutou nervovou soustavu-dokáže myslet, používat řeč a uvědoměle pracovat.

Nervová soustava Prameny: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:CU6nsvOToRwJ:skorda.wz.cz/bio/bio17.doc+nervov%C3%A1+soustava+%C4%8Dlov%C4%9Bka&hl=cs&gl=cz&pid=bl&srcid=ADGEEShUkH7KNWXeo1bICFbyCJz5t0ql99oQiOSYdPL0yAcHe0q5gfDtJgJDFzapJU8ZmA-Cy8HV25NE3Fi9ndmnNS7UVUWKRDic4lA_8AiRkcXmYZKOGhYDUAT17aCtKHQksBG0tR1M&sig=AHIEtbS70f__EXM5VqtUi9GrUYKmwFY1NQ http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADcha http://cs.wikipedia.org/wiki/Centr%C3%A1ln%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava Vše platné k 25.6.2012

Nervová soustava Konec