Vektorová a bitmapová grafika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rastrová a vektorová grafika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vývoj počítačové grafiky
Formáty grafických souborů
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Grafické formáty.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Rudolf Pečinka, 4.C.  Obor informatiky používající počítače k:  Vytvoření umělých grafických objektů  Úpravě zobrazitelných a prostorových informací.
Počítačová grafika.
Bitmapová a Vektorová grafika
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
GRAFIKA.
Vektorová grafika Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika.
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Počítačová grafika (základy práce v (vektorovém) kreslicím programu)
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Bitmapová (rastrová) grafika
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Martina Braunerová.  obrázek je složen ze základních geometrických tvarů (body, přímky, křivky, mnohoúhelníky)  je možné libovolné zmenšování či zvětšování.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Počítačová grafika Vektorový a grafický editor Zoner Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bitmapový grafický editor
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Základní pojmy z počítačové grafiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika.
Transkript prezentace:

Vektorová a bitmapová grafika Lenka Heikenwalderová 4.Z1

Co je vektorová grafika? Principem vektorové grafiky je popis jednotlivých objektů a jejich parametrů vyjádřený množinou vektorů. Tyto vektory mohou být jednorozměrné nebo vícerozměrné. Dvourozměrný souřadný systém může být kružnice.

Největší výhodou vektorové kresby je možnost vykreslení v libovolném měřítku bez ztráty kvality výsledného zobrazení.

Součástí popisu vektorových objektů může být taktéž informace o výplni, okraji a barvách. Omezení vektorové grafiky spočívá pouze v přesnosti použité aritmetiky a v číselném rozsahu, který je dán typem použitého čísla (celé, reálné, reálné číslo s dvojnásobnou přesností, apod.)

Grafické formáty vektorové Nejčastěj pouzívané vektorové grafické formáty: CDR DWG EPS DFX DXB, atd.

Výhody vektorové grafiky i při velkém zvětšení nedojde k rozostření obrázku vektorová grafika je přesná v průběhu tvorby je možné provádět zásadní změny

Nevýhody vektorové grafiky Neumožňují realistické zobrazení nelze u nich použít nástroje, např. posprejování, rozmazávání okrajů, filtrováni, gumování nebo vyřezávání.

Bitmapová grafika Touto informací může být například barva bodu nebo jedna z barevných složek, případně informace o jasu bodu. Obsahem informace bývá číslo, které identifikuje barevnou informaci o bodu v tabulce barev, která může být součástí souboru bitmapy. Obrázky reprezentované bitmapou jsou vícerozměrné matice. Každý prvek nese informaci (nebo část informace) o zobrazovaném bodu.

Jak vzniklo slovo bitmapa? Slovo bitmapa vzniklo složením slovního spojení bitová mapa v době, kdy bylo obvyklé, že právě jeden bit popisuje jeden bod. Tyto bitmapy obsahovaly dvoustavovou informaci o jednom bodu.

Nyní je zcela běžné, že počet bitů informace na jeden bod obrázku se pohybuje od 1 do 24 a v profesionálních grafických systémech i více.

Výhody bitmapové grafiky Umožňuje realistické zobrazení. Lze použít řadu filtrů, které obrázek upraví. Lze provádět úpravy obrázků po jednotlivých bodech.

Nevýhody bitmapové grafiky Čáry jsou při podrobném pohledu zubaté. Obrázky nelze zvětšovat. Obrázky jsou příliš objemné a to je náročné na operační paměť počítače.

Grafické formáty bitmapové Nejčastěji používané bitmapové grafické editory: PCX BMP TIF GIF JPG

Obsah 1. Nadpis 2. - 4. Vektorová grafika 5. Grafické formáty vektorové 6. Výhody vektorové grafiky 7. Nevýhody vektorové grafiky 8. Bitmapová grafika 9. - 10. Jak vzniklo slovo bitmapa

11. Výhody bitmapové grafiky 12. Nevýhody bitmapové grafiky 13. Grafické formáty bitmapové