Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Advertisements

Zpráva o stanovisku Návod k sepsání. 1. část OBECNÝ POPIS DANÉHO BODU AGENDY • nejdůležitější aspekty problému • obecný názor na podstatu problému (názory.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Mezinárodní integrace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Práce delegáta na PMUN II. výbor VS PMUN. Jak vypadá jednání 1.Workshopy = příprava na konferenci 2.Průběh jednání na konferenci 3.Jednání delegáta.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Okresní sdružení ČUS Tábor
Organizace spojených národů
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Organizace spojených národů
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Struktura a principy Evropského práva
Zpráva o činnosti SK RVŠ 9. sněm RVŠ, 20. listopadu 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Test 2. Mezinárodní organizace
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
OSN.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Okresní sdružení ČUS Tábor
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN

Valné shromáždění OSN I.

Valné shromáždění OSN II. Zastoupeny všechny členské státy OSN a státy se statutem pozorovatele (Palestina, Vatikán). Řádné zasedání začíná každoročně v září. Nejprve volby vedení, poté všeobecná rozprava – projevy státníků. Většina otázek je poté projednávána v 6 hlavních výborech 1)První výbor (Výbor pro odzbrojení a mezinárodní bezpečnost) 2)Druhý výbor (Hospodářský a finanční výbor) 3)Třetí výbor (Sociální, humanitární a kulturní výbor) 4)Čtvrtý výbor (Zvláštní výbor pro polit. otázky a otázky dekolonizace) 5)Pátý výbor (Administrativní a rozpočtový výbor) 6)Šestý výbor (Právní výbor)

Valné shromáždění OSN III. Body agendy se většinou pravidelně opakují. Usnesení Valného shromáždění nejsou právně závazná – závazné jsou jen rezoluce Rady bezpečnosti. Hlavním zdrojem financování OSN jsou řádné příspěvky členských států. Práci OSN vykonávají: – výbory a jiné orgány ustavené VS, – mezinárodní konference, které svolává VS, – Sekretariát, tj. GT a jeho tým mezinárodních úředníků Podrobné informace o OSN: Fakta a čísla OSN, Průvodce Modelem

II. výbor v rámci VS OSN Výbor hospodářský a finanční. Řeší odborné otázky, pro které není ve společném fóru dostatek prostoru. Hlavní princip OSN = nastolení trvalého mezinárodního míru a bezpečnosti je možné pouze za předpokladu, že se lidem celého světa dostane rovnoprávného ekonomického a sociálního zajištění. Body agendy se pravidelně opakují. Např: rozvojová spolupráce, věda a technologie pro rozvoj, mezinárodní migrace a rozvoj, integrace tranzitních ekonomik mezi rozvinuté ekonomiky, udržitelný rozvoj, implementace Agendy 21 apod.

II. výbor v rámci VS OSN

II. výbor VS PMUN - obecně Na počátku PMUN pod názvem ECOSOC – Hospodářská a sociální rada, jednání probíhalo v angličtině. V XIII. ročníku změněn na II. výbor Valného shromáždění. Schází se pravidelně na 5 workshopech a konferenci. Body agendy se každoročně mění. V min. letech např: využití mořského dna, GMO, obnovitelné zdroje energie, ropa, oficiální rozvojová pomoc, korupce, řešení dopadů přírodních katastrof, duševní vlastnictví, financování OSN apod. Dokumenty mají pouze doporučující charakter. O dokumentech se hlasuje ve výborech.

II. výbor VS PMUN - obecně

II. výbor VS PMUN – XII. ročník Body agendy pro XII. ročník: 1.Udržitelný rozvoj – využití vesmíru a mořského dna (V. workshop) 2.Budoucnost jaderné energie (III. workshop) 3.Poválečná obnova Iráku (II. workshop – ) 4.Mezinárodní terorismus (IV. workshop) a)hospodářské dopady teroristických činů b)financování teroristických organizací

II. výbor VS PMUN – XII. ročník Tématické přednášky = body nepřímo související s agendu, jakási témata „navíc“ Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod (I. workshop – ) Úloha vědy a technologií pro rozvoj (dle časových možností) JE MOŽNOST ZAŘADIT 1 TÉMA JAKO BOD AGENDY!

Pravidla jednání Pro jednání na konferenci platí Jednací řád. Jednání na workshopech probíhá v duchu max. podobnému konferenci. Odlišujeme neformální diskusi a formální jednání. Formální diskuse = vykáme jak kolegům, tak předsednictvu. Neformální diskuse = tykáme kolegům i předsednictvu. I při neformální diskusi se delegáti vyjadřují diplomaticky a neuráží se.

II. výbor VS PMUN – XII. ročník Kontakty: Výbor – dotazy na jednání, program, stanoviska apod. Všichni členové předsednictva: Jednotliví členové předsednictva: Sekretariát PMUN – dotazy na poplatky, konferenci, obecné organizační otázky, ubytování apod. SLEDUJTE