Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Model Sektorových rad a veřejná zakázka Národní soustava kvalifikací Jednání SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Praha,
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Model Sektorových rad a veřejná zakázka Národní soustava kvalifikací jednání Sektorové rady pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Aktuální situace ve vzdělávání dospělých v Královéhradeckém kraji Národní soustava kvalifikací projekt UNIV 2 KRAJE Hradec Králové
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
Práce Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch David Dušánek Tajemník SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Turistické fórum.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Budoucnost odborného školství
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE 7. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky

Co jsou Sektorové rady? Sektorová rada je sdružení významných reprezentantů zaměstnavatelů, profesních organizací, vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje v daném sektoru či odvětví se záměrem stát se mluvčím a nástrojem zaměstnavatelů při prosazování zájmů sektoru v oblasti lidských zdrojů ve vztahu ke státní správě a vzdělávacím institucím.

Historie a současnost 2004 V Dublinu na mezinárodní HR konferenci prezentují Britové nový přístup – sektorové rady 2005 První sektorová rada v ČR – Lesnictví 2005-2008 Projekt Národní soustava kvalifikací (NSK) – zapojení prvních sektorových rad do NSK (stavebnictví, energetika…) 2007-2008 Projekt Národní soustava povolání (NSP) – v zadání projektu vytvoření 7 sektorových rad, pro velký zájem zaměstnavatelů jich vzniká 20 2009 Období dlouhého rozhodování – vyhodnocují se dopady Národní soustavy kvalifikací, Národní soustava povolání bez aktivní zpětné vazby, není jasná podpora jednotlivých resortů pro další rozvoj obou systémů 2010 Nastartování projektů Národní soustava kvalifikací 2 a Národní soustava povolání II Aktivní účast zaměstnavatelů, restrukturalizace a změna rolí sektorových rad Začíná v praxi fungovat zákon č. 179/2006 Sb. – téměř 6 tisíc lidí získalo osvědčení o dílčí kvalifikaci

Sektorové rady jsou ustaveny v těchto oborech (k 31.3.2011): Sektorová rada pro zemědělství Sektorová rada pro lesní a vodní hospodářství a životní prostředí Sektorová rada pro potravinářství a krmivářství Sektorová rada pro těžbu a úpravu nerostných surovin Sektorová rada pro textilní, oděvní a kožedělný průmysl Sektorová rada pro dřevozpracující a papírenský průmysl Sektorová rada pro sklo, keramiku a zpracování minerál Sektorová rada pro chemii Sektorová rada pro strojírenství Sektorová rada pro hutnictví, slévárenství a kovárenství Sektorová rada pro energetiku Sektorová rada pro stavebnictví Sektorová rada pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby Sektorová rada pro obchod a marketing Sektorová rada pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Sektorová rada pro polygrafii, média a informační služby Sektorová rada pro bezpečnost a ochranu osob a majetku a bezpečnost práce Sektorová rada pro osobní služby Sektorová rada pro ostatní služby Sektorová rada pro management a administrativu Sektorová rada pro informační technologie a telekomunikace Sektorová rada pro řemesla a umělecká řemesla Sektorová rada pro vyhrazená zařízení Sektorová rada pro elektrotechniku

Jak to celé funguje?

Hlavní role sektorových rad monitorování trhu práce a identifikování jeho vývojových trendů a změn deklarování potřeb sektoru zejména ve sféře rozvoje lidských zdrojů aktivní podpora vzdělávání a rozvoje odborných dovedností v sektoru komunikace se státními a vzdělávacími institucemi v zájmu prosazování potřeb sektoru práce na systémech Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací práce na tvorbě a realizaci sektorových dohod

Strategické cíle sektorových rad stát se zdrojem informací o trendech rozvoje sektorů a potřebách zaměstnavatelů v sektoru stát se partnerem orgánů státní správy pro počáteční i další odborné vzdělávání ovlivňovat obsah, pravidla a vzájemnou komunikaci Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací být aktérem v tvorbě prostředí pro rozvoj pracovní síly v sektorech (inovační tendence a spolupráce se vzdělávacími zařízeními) provádět osvětovou činnost o systému uznávání kvalifikací přispívat k dosažení optimálních poměrů nabídky a poptávky na trhu práce a vzdělávání komunikovat se vzdělavateli i ověřovateli kvalifikací iniciovat využívání Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací zaměstnavateli a dalšími účastníky trhu práce

Důležité pojmy Model SR Koordinační rada Statut SR Sekce SR metodika vzniku a fungování sítě sektorových rad Model SR zajišťuje koordinační, řídící a kontrolní činnost sítě sektorových rad Koordinační rada základní dokument sektorové rady určující pravidla jejího fungování Statut SR uskupení uvnitř sektorové rady vytvořené za účelem zastřešení dílčích oblastí v jedné radě Sekce SR výkonné složky sektorových rad pracující na podkladech pro ně Pracovní skupiny SR experti v dané oblasti, kteří posuzují výstupy práce sektorové rady Stvrzovatelé

Proč by se měli zaměstnavatelé zapojit do činnosti sektorových rad? Sektorové rady jsou platformou (nástrojem) pro zaměstnavatele, jak dlouhodobě, systematicky ovlivňovat strukturu lidských zdrojů: množství, podobu kvalifikované pracovní síly ve svém sektoru – budou mít ve správný čas, na správném místě, správný počet a správně kvalifikovaných zaměstnanců Posílení flexibility a adaptability pracovní síly na trhu práce Růst konkurenceschopnosti podniků a ekonomiky ČR

Děkuji Vám za pozornost! RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky www.komora.cz www.nsp.cz