STRATEGIE UČENÍ volně podle přednášky dr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientece v čase Romana Straussová
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Návykové látky, závislosti
Efektivní učení.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Kognitivní rehabilitace
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná a vývojová psychologie
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Reminiscenční terapie
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Druhá evaluace systému ARET pro automatické předčítání učebních textů a pro vytváření automaticky čtených učebních pomůcek Druhá evaluace systému ARET.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
osob s mentálním postižením
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Reedukace SPU s využitím počítačů
Paměť, pozornost, zapomínání
Základy sociální psychologie
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo Připravil Jan Weiser podle příručky Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze Jak se učit na střední škole.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jak se učíme 7 (Styly učení)
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32_INOVACE_48_Život ve škole – umění se učit
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Reminiscenční terapie
Paměť a soustředění.
Kognitivní rehabilitace
PAMĚŤ.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Náročné životní situace
Jak se efektivně učit 2017.
Pozornost a paměť, představivost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pozornost, soustředění, paměť
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

STRATEGIE UČENÍ volně podle přednášky dr STRATEGIE UČENÍ volně podle přednášky dr.Zapletalové zpracovala Ivana Popová

STRATEGIE UČENÍ Co hraje významnou roli v učení žáka: Nesoulad strategie učení učitele a žáka (učiteli se ve třídě špatně učí, má jiné preference „jak učit“ než žáci) Nesoulad strategie učení rodičů a dětí (zkušenost rodičů, jak se učili oni) Podněty z raného dětství od matky (podle převahy podnětů: obrázky = vizuální typ mluvení = sluchový typ hravé formy = kinestetický typ)

Historie žákova učení: „Nakresli,co se u vás doma děje,když se učíš.“ „Popiš mi jak se učíš.“ Kdy se začal učit, co, jak, s kým,jak dlouho, činnosti, postupy Samostatnost – vedení – spolupráce Nezdary co se nevedlo a jejich řešení Soulad a nesoulad s očekáváním rodičů, vlastním, jak je sám spokojen Spolupráce školy s rodinou, je-li schopna žákovi pomoci, vést ho

Specifika žákovy osobnosti Kognitivní předpoklady - vnímání,myšlení, pozornost, paměť, způsob zpracování informací Temperament Hodnoty a cíle Seberegulace X bez vůle Sebeúcta a sebepojetí (introverti za neúspěch obviňují sebe, extroverti okolí)

Chtít se učit „Musím se učit“ – říká žák „Měl by se učit“ – říkají rodiče „Chci se učit“ – maximální koncentrace mysli na obsah učiva – cíl učení Utvořit stabilní prostředí pro učení, zavést rituál Seberegulace(vůle) – udělat to, i když se mu nechce Zbavit se strachu z učení, pak to jde lépe a lépe – výsledky - zvýšení sebeúcty Naučená bezmoc – děti s SPU Zpříjemnit učení Učit se až půl hodiny po jídle Pít, ale ne sladké, ne colové nápoje Ovoce a zelenina, čokoláda,lecitin,gingo, káva,čaj

Pozornost Rozsah pozornosti: děti 2 - 3 objekty, dospělí 6 - 7 objektů Stálost pozornosti: mladší šk.věk: 3 - 5 min. starší šk.věk: 5 - 10 min. dospělí:20 - 30 minut Rozdělování pozornosti – přepínání Propojování pozornosti – pružnost Fluktuace pozornosti Systematičnost pozornosti

Upoutání pozornosti ve škole Zvukový podnět:bouchnutí,cinknutí X ztišit hlas Změna tóniny hlasu – střídat (fistule - poruchy chování!) Oční kontakt ve spojení s udělováním pokynů, při vysvětlování látky, utvrzení se o reakcích Atmosféra očekávání Spekulativní otázky – vyvolání zájmu Vizuální pomůcky Práce s barvami Práce s klíčovými slovy Hodnotit pozornost Využívat herní aktivity Střídat techniky

Paměť Vytváření vazeb, spojů Senzibilizace – co člověk zažil více než 1x, lépe si pamatuje – opakování je nutnost Druhy paměti: - vizuální - sluchová (delší úchovnost) - krátkodobá – pracovní - dlouhodobá (události, vědomosti) Zapomínání – špatný , neklidný spánek, při TV, hluku Učení ráno – rychlé, ale překrývají jej denní události Učení večer – lepší zapamatování, víc klidu

Přestávky při učení 15 minut učení – 5 min. pauza 1 hod učení – 10 min. pauza Neučit se za sebou předměty, které jsou si podobné (M + F) O přestávce pít, jíst ovoce a zeleninu, záchod Zpříjemnit učení – atmosféra (pastelové barvy, ne moc syté, žlutá+modrá není dobrá kombinace Fugy - prožitky strachu a úzkosti – ztráta paměti („degradující“poznámky učitelů způsobují „okno“ dítěte Mírný stres působí aktivizačně

Opakování a učení Není důležitá četnost,ale kvalita a zpracování informací Styl, jak opakuji Míra pochopení Spojování slov s významem, příběhem,vizualizací,číslem,pohybem Neobvyklé se kóduje zvlášť a lépe se vybavuje Učit děti spojovat pojmy, slova,příběhy Používat mnemotechnické pomůcky Kreslit náčrtky,diagramy – spojovat s významem Používat kartičky na každý jev Pomůcky jako pexesa, domina,kostky,hry,…

Ovlivnění kvality paměti Koncentrace,motivace, emoce, snaha porozumět,asociace a paměťové kotvy Množství zapamatovaného podle druhu vstupu informací: 15% - sluch 85% - zrak a pohyb 10% - čteného 20% - slyšeného, ale už víme 30% - viděného 50% - viděného a slyšeného 70% - sdělovaného druhým 90% - sdělovaného a konaného

Organizace učiva Seskupování , rytmizace Třídění podle významu, barvy, písmen Hledání smyslu Vytváření asociací a asociačních řetězců Oslí můstky (Be fe le me pes se veze) Podbarvování učení hudbou – beze slov, barokní, ne moc monotónní (Bach, Vivaldi, Handel) Odstranit rušivé vlivy při učení

Typy učení a přijímání informací Vizuální ( VIZ ) Kinestetický ( KIN ) Auditivní ( AUD ) V populaci nejvíce typ: VIZ – KIN – AUD Optimum ve škole typ: AUD – VIZ – KIN Komplikace ve škole typ: KIN – VIZ – AUD Další varianty, typy a kombinace Jak poznáme typ? Podle chování a výpovědí dítěte - „Jaké jsou tvé nejintenzívnější pocity a zážitky z prázdnin?“

Není dítě, které by nechtělo mít úspěch v učení Není dítě, které by nechtělo mít úspěch v učení. Neúspěch má důvod- pozice ve třídě, v rodině,opakovaný neúspěch, naučená bezmocnost. Dítě musí CHTÍT se učit. Má to CENU. Je to PR ÁCE. Různě DLOUHÁ. POVZBUZOVAT!!!!!!!!