Co už víme o elektrickém proudu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
Elektrický obvod III..
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
1. část E L K É E C K I T R O B V O D Y.
Magnetické pole elektrického proudu
Vodiče elektrického proudu.
Zdroje elektrické napětí
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Měříme elektrický proud
Dioda jako usměrňovač ~
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod IV..
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Měříme elektrické napětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektrický náboj. Elektrické pole
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Magnetické pole elektrického proudu
Elektromagnet a jeho užití
Fyzika Elektrický obvod.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický proud.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_53_ELEKTRICKÝ PROUD
Schematické značky - opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
FYZIKÁLNÍ KUFR Elektrický obvod (6. ročník)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Co už víme o elektrickém proudu Elektrický proud Co už víme o elektrickém proudu (Učebnice strana 118 – 120) Jednoduchý elektrický obvod sestavíme ze žárovky a ploché baterie. Žárovka svítí, když spodní část žárovky se dotýká jednoho plíšku baterie a kovový závit žárovky druhého plíšku baterie. Kratší plíšek baterie označený + nazýváme kladná svorka baterie, delší plíšek označený – nazýváme záporná svorka baterie. U zdroje elektrického napětí kladnou svorku (zdířku) zdroje (zpravidla bývá červeně zabarvená) označujeme + , zápornou svorku (zdířku) zdroje označujeme –.

Sestavíme elektrický obvod ze žárovky, spínače a pomocí vodičů připojíme ke zdroji elektrického napětí. Při sestavování obvodu postupujeme od jedné svorky přes všechny součásti obvodu, druhou svorku připojujeme až naposled. Do obvodu zařadíme vždy spínač, který ponecháme při sestavování obvodu otevřený. Teprve po kontrole spínač uzavřeme. Po uzavření obvodu žárovka svítí, obvodem prochází elektrický proud. Pokud není sepnutý spínač, nejsou vodivě spojeny všechny kovové části obvodu, je obvod otevřen a tedy obvodem neprochází elektrický proud, žárovka nesvítí. Po uzavření spínače žárovka svítí. Všechny kovové části obvodu jsou vodivě spojeny – proud prochází od jedné svorky zdroje přes vlákno uzavřený spínač do druhé svorky zdroje. Elektrický obvod je uzavřen.

Do obvodu budeme zapojovat různé předměty – železný klíč, papírovou obálku, plastové pravítko, skleněný teploměr, tužku.  Do elektrického obvodu zapojíme zdroj el. napětí, žárovku, spínač, k nádobě připevněné dvě uhlíkové tyčinky. Do nádoby nalijeme destilovanou vodu a uzavřeme spínač. Žárovka nesvítí, obvodem neprochází elektrický proud. Destilovaná voda je elektrický izolant. Do vody nasypeme trochu kuchyňské soli a necháme ji rozpustit. Žárovka se rozsvítí, obvodem prochází elektrický proud.

Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, jestliže je obvod uzavřen (tj. je-li obvod složen se spotřebičů, které jsou vodivě spojeny) a je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí. K znázornění sestaveného elektrického obvodu používáme schéma elektrického obvodu a schematické značky. Spojovací vodiče znázorňujeme přímými nebo pravoúhle lomenými čarami. vodič Místo, kde jsou vodivě spojeny alespoň tři vodiče, nazýváme uzel. uzel otevřený spínač uzavřený spínač

elektrický článek baterie elektrických článků zdroj elektrického napětí žárovka elektrický zvonek zvonkové tlačítko galvanometr pojistka

Znázornění sestaveného elektrického obvodu: 4,5 1,5 Elektrický proud pozorujeme jen podle jeho účinků – žárovka svítí, zvonek zvoní, elektrický vařič a žehlička se ohřívají, ... Na základě magnetických účinků elektrického proudu můžeme pomocí galvanometru porovnávat elektrické proudy.

Žárovky jsou zapojeny za sebou neboli sériově. Sestavíme elektrický obvod tak, že spojovacími vodiči propojíme zdroj elektrického napětí, dvě žárovky a spínač. Schéma obvodu: 4,5 Žárovky jsou zapojeny za sebou neboli sériově. Takto sestavený elektrický obvod nazýváme nerozvětvený (jednoduchý). A Druhou žárovku připojíme vedle první. Body A, B nazýváme uzly. B 4,5 Žárovky jsou zapojeny vedle sebe neboli paralelně. Takto sestavený elektrický obvod nazýváme rozvětvený. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 120 – 121.