Projekt vzdělávání rodičů Německého svazu na ochranu dětí v Lipsku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora meziobecní spolupráce
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Kariérové poradenství
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Farní charita Litomyšl
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Výstupy z Úvodního semináře
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Zdravá škola.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zpracovala: Simona Hyková
Minimální preventivní program školy
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Struktura poradenského procesu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Projekt vzdělávání rodičů Německého svazu na ochranu dětí v Lipsku

Základní prvky projektu: Rozesílání dopisů rodičům Telefon pro rodiče Kurzy pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti®“ Projekt je od roku 2004 veřejně podporován v této formě. Počátky jednotlivých stavebních prvků projektu pocházejí z mnohem dřívější doby a vyznačují se ještě dnes vysokou měrou bezplatné angažovanosti.

Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku: Získávání dopisů pro rodiče od společnosti Neue Erziehung e.V. v Berlíně ( ) Dopisy pro rodiče:  Jsou včas používaným a rozsáhlým nástrojem prevence (např. v oblasti zdraví, násilí, konfliktů)  Popisují všechny důležité fáze vývoje dítěte  Nabízejí rodinám hodnotné informace v oblasti tematiky výchovy a rodičovství  Přicházejí poštou k rodičům do domu – vždy v souladu se stadiem vývoje dítěte

Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku: Dopisy pro rodiče:  Oslovují všechny, kdo vychovávají děti: páry, samoživitele/ky, odděleně žijící rodiče, rodiče s postiženými dětmi, adoptivní rodiče a prarodiče…  Včas poukazují na možné konflikty při každodenní výchově  Ukazují cestu k jejich zvládnutí, odstraňují překážky  Jsou kompetentní, týkají se každodenního života a jsou psané humornou formou  Účinnost těchto preventivních opatření stojí a padá s věku přiměřenou distribucí

Všechny rodiče prvorozených dětí obdrží v rozpětí 8 let 46 dopisů a 4 zvláštní dopisy. 1. rok života12 dopisů + 1 zvláštní dopis 2. rok života 6 dopisů + 1 zvláštní dopis 3. rok života 6 dopisů + 1 zvláštní dopis 4. rok života 4 dopisů 5. rok života 4 dopisů 6. rok života 6 dopisů + 1 zvláštní dopis 7. rok života 4 dopisů 8. rok života 4 dopisů 4 Zvláštní dopisy s tematikou:  Slučitelnost rodiny a povolání  Výchova bez násilí  Předcházet sexuálnímu zneužívání (učinit děti silnými)  Vstup do školy Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku:

V roce 1995 započal Svaz na ochranu dětí v Lipsku (Kinderschutzbund Leipzig) ve spolupráci mimo jiné s porodnicemi a praktickými lékaři s rozesíláním dopisů pro rodiče Rodiče se mohli na základě přihlášky začlenit do rozesílací akce V roce 1999 následuji kooperace Kinderschutzbundu Leipzig s Vysokou školou pro techniku, hospodářství a kulturu (Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur (HTWK)) Projektová skupina „Dopisy rodičům pro Lipsko“ v sociální odborné oblasti pracuje s cílem vytvořit základnu pro plošné rozesílání v Lipsku

Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku: V roce 2001 se usnáší Rada města na celoplošném rozdělování dopisů pro rodiče ve formě kooperace mezi správou města a Kinderschutzbundem Leipzig Je nutné řešení problematiky ochrany dat (zpracování sensibilních dat) Od roku 2002 dochází k celoplošnému rozesílání všem rodičům prvorozených dětí v Lipsku Rozesílání bazíruje na spolupráci různých institucí (od DKSB, pořádkového úřadu, úřadu pro mládež, ANE, Diakonie am Thonberg (dílny pro postižené osoby) a jiné. Dopisy jsou měsíčně upravovány a rozesílány

Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku: Využívat synergický efekt! Rozesílání dopisů pro rodiče umožňuje cílené, celoplošné dosažení cílové skupiny rodiče  Leták o telefonu pro rodiče a kurzu pro rodiče  Leták „Prevence ohledně zamezení náhlého úmrtí kojenců“ Univerzitní dětské kliniky Drážďany (zodpovědný za rozdělování: zdravotní úřad)  Leták mateřského centra Lipsko (informace o nabídkách) Bilance Mnoho pozitivních zpětných hlášení od rodičů Rodiče zjišťují, že se zbavují zátěže, vysoká hodnota v sebepoznávání

Rozesílání dopisů rodičům v Lipsku: Vývoj rozesílání dopisů pro rodiče v Lipsku AdresyRozeslaných dopisů

Telefon pro rodiče Celospolková síť se 44 stanovišti v současné době Bezplatná a anonymní nabídka poradenství Od r do r v Lipsku po bezplatné telefonní lince Od r celospolkově jednotné telefonní číslo 0800 / Vzdělávání a poradenská činnost poradkyň vázány spolkovými standardy Zajišťuje kvantitativně vysokohodnotné poradenství Poradkyně naslouchají, hledají společně s rodiči po způsobech řešení a v případě potřeby zprostředkují jiné poradenské nabídky (vytvoření sítě)

Telefon pro rodiče Celospolková základní doba poradenství  Pondělí a středa od 9 do 11 hodin  Úterý a čtvrtek od 17 do 19 hodin Doba poradenství v Lipsku  Pondělí a středa od 9 do 11 hodin  Úterý a čtvrtek od 17 do 21 hodin (o 2 hodiny delší doba poradenství) Je možné jen díky vysoké bezplatné angažovanosti 15 poradkyň

Telefon pro rodiče Hovory po telefonu pro rodiče Počet hovorůPočet hovorů Všechny hovory Poradenské rozhovory

Telefon pro rodiče Témata na telefonu pro rodiče 2005 Ostatní každodenní problémy s dětmi Mat. škola, škola, vzdělávání Násilí Sociální konflikty dětí Fyzicky a psychicky nápadné děti Otázky výchovy a výchovné problémy Problémy s osobami, úřady, zákony Problémy s vlastní výchovnou) situací Údaje v procentech

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti ®” Původ tohoto konceptu se nachází ve Finsku, tam se dlouhodobě osvědčil V Německu je to vývoj DKSB a celospolkově platí jednotné standardy Cílem je zprostředkování instruovaného vzdělávacího modelu během 5 hodin Kurz je kombinací ze zprostředkování teorie, výměny zkušeností a vlastních zkušeností

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti ®” Jeden kurz obsahuje 10 lekcí (setkání) po 2,5 hodinách Každý kurz má 10 až 14 účastníků Obsah:  Představy o hodnotách rodičů  Výchovné cíle, které mají rodiče  Požadavky dětí a rodičů  Práva dětí (např. na výchovu bez násilí)  Láska, důvěra a jejich přijímání  Komunikace v rodině (např. vcítění se při naslouchání, vzkazy o svém já, vzájemné uznávání)  Stanovit hranice a konsekvence  Zvládnutí konfliktů  Projednání každodenních a konfliktních situací

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti ®” Společná práce na těchto tématech umožňuje rodičům poznávat alternativní pohledy na věc a způsoby jednání. Vypracovat se k oddělení způsobu jednání od osoby konsekvenční uskutečnění daných mezí a láska patří k sobě – realizace v denním životě je těžká. Zlepšení komunikace v rodině – děti se doma naučí konstruktivnímu zacházení s konflikty

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti ®” Od doby financování projektu v roce 2004 bylo vyškoleno 14 vedoucích kurzů pro rodiče (EKL) EKL pracují bezplatně, 2 EKL tvoří jeden kurz Od roku 2004 se uskutečnilo 9 kurzů (z toho 2 kurzy s nezletilými matkami) Zúčastnilo se celkem 84 matek a 14 otců Z účasti svých rodičů v kurzech mohlo profitovat 104 dětí

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti®” Kooperace Svazu na ochranu dětí Lipsko: 2005s dětským, mládežnickým a rodinným centrem Caritas Lipsko v městské části Leipzig-Grünau 2006s rodinným centrem Lichtblick e.V. v Markkleebergu Cíl: Lepší dosažitelnost nabídky pro rodiče (krátké cesty, návaznost v městské části) Dosavadní bilance: Caritas e.V.:1 Kurz (léto 2006) Lichtblick e.V.:1 Kurz (zahájení dne )

Kurz pro rodiče „Silní rodiče – Silné děti®” Hodnocení rodičů po ukončení kurzu:  Byly získány nové poznatky o komunikaci  Zprostředkování nových praktických schopností pro zacházení s konflikty  Získání lepších poznatků o tom, co je ve výchově a ve vztazích důležité  Více sebedůvěry pro rodiče

„Rodiče dnes žijí v okruhu svých vlastních výchovných zkušeností na jedné straně a na straně druhé v permanentním nedostatku orientace, protože tradiční hodnoty jsou často odbourávány.“ Dr. Armin Castello (Psychotherapeut, Universität Freiburg)