Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Advertisements

Komplexní dodávky řídicích systémů po systémy s vysokým výkonem
Moderní studijní obory SPŠ
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Radiofrekvenční řízení budov
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Rozvodná elektrická síť
Přístroje nízkého napětí
SŠE na jízdárně 30. Ostrava
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Elektrotechnika (26 – 41 – M / 01) Výpočetní a komunikační technika Automatizace a elektronické systémy v dopravě.
Elektrotechnika (26 – 41 – M / 01) Výpočetní a komunikační technika Automatizace a elektronické systémy v dopravě Výpočetní a komunikační technika Automatizace.
 zaměření: Silniční vozidla  Tento obor je zařazen mezi technické obory  Je určen pro chlapce i dívky, kteří se zajímají o automobily, jejich konstrukci,
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Chytré sítě Smart grids.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-2.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
Programové vybavení počítače
DOMINTELL.
Ústav automatizace a měřicí techniky
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
D e s i g n y o u r s u c c e s s ! GIesserei Umwelt Technik GmbH Statistika a vyhodnocení formovací směsi.
Digitální učební materiál
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Smart Grid současnost a budoucnost
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Chytré sítě Smart grids.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
a střední průmyslová škola dopravní
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice

prezentuje prof. Ing. Václav Hlaváč, CSc. Katedra kybernetiky FEL ČVUT
Aplikace IT pro energetiku Divize řídících systémů OSC, a. s. Staňkova 18a Brno.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sekce elektrotechnická Ing. Jaroslav Král SPŠ elektrotechniky a informatiky Ostrava.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 2.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Katedra elektrotechniky
Základní pojmy v automatizační technice
Radiofrekvenční řízení budov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní pojmy v automatizační technice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Silnoproudá elektrotechnika
Domovní elektrická instalace
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická, Brno, Sokolská 1 Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy

Automatizace a robotika Je využívána ve všech oborech, především ve strojírenství a elektrotechnice Je perspektivním oborem Nabízí široké uplatnění absolventům v praxi a ve studiu na VŠ Aplikace oboru jsou využity ve strojírenství v energetice v dopravě v potravinářském průmyslu v chemickém průmyslu v automobilovém průmyslu v zábavním průmyslu v domácnosti takřka ve všech oborech podnikání Aplikuje nejmodernější poznatky z oblasti informačních technologií.

Aplikace v průmyslu 1. Ovládání a jištění motorů 2. Detekce objektů, tvarů a barev 3. Řízení rozběhu a pohybu 4. Ochrana obsluhy a bezpečné zastavování strojů 5. Zobrazení stavů a komunikace se stroji 6. Přístroje pro automatické ovládání, zpracování a přenášení shromážděných dat 7. Komunikace s různými automatizačními systémy v závodě 8. Napájení provozů elektrickou energií 9. Rozvody nn, optimalizace nákladů na energii kvalitu 10. Zajištění bezpečnosti a spolehlivosti rozvodů el. energie

Inteligentní obytné domy 1. Rozvod nízkého napětí 2. Rozvod nízkého napětí 3. Rozvod nízkého napětí 4. Datové rozvody 5. Zabezpečovací systémy

Aplikace v energetice 1. Větrná elektrárna 2. Rozvodna vvn/vn 3. Vysoké napětí 4. Rozvodna vn/nn 5. Úprava vody 6. Letiště 7. Silniční tunely 8. Telekomunikace

Inteligentní budovy 1. Rozvod nn 2. Rozvod nn ke koncovým uživatelům 3. Ovládání a správa budov (pohodlí, úspory energie, údržba) 4. Napájení elektrickou energií 5. Distribuční sítě dat, hlasu a obrazu 6. Ovládání motorů (ventilace, výtahy, eskalátory, generátory) 7. Ovládání a řízení osvětlení 8. Zabezpečení objektů

Využití v automobilovém průmyslu

Využití v letectví

Využití v dopravě, stavebnictví

Vybavení školy pro výuku a kurzy

Prvky automatizačních systémů Senzory Logické obvody Řídící prvky Pneumatické Hydraulické Elektronické Logické Kombinace uvedených S podporou PC Regulační systémy Robotické systémy Automatizační systémy

Senzory Slouží ke snímání a přenosu informací od řízeného k řídícímu objektu.

Logické řídící obvody Slouží jako prvky ovládací, regulační a automatizační techniky. Využívané od automobilů až po atomové elektrárny nebo v systémech řízení letadel.

Pneumatické řídící prvky Jsou součástí regulačních a řídících systémů s uplatněním např. ve zdravotnictví, potravinářství.

Hydraulické řídící prvky Jsou součástí regulačních a řídících systémů s uplatněním např. ve strojírenství a těžkém průmyslu.

Robotické systémy Nejmodernější aplikace doplňující automatizované systémy řízení o manipulaci, montáž a další technologické operace. Největší využití v automobilovém průmyslu a letectví.

Programovatelné automaty Prvky automatizace s využitím nejmodernější výpočetní techniky, nasazené ve všech oblastech lidské činnosti. Najdeme je v domácích spotřebičích, automobilech stejně jako v letadlech nebo průmyslu.

Automatizační systémy Jde o složité úseky autodirektivních jednotek a celků. Je možné je řetězit a vytvářet velice složité komplexní systémy, výrobní linky, montážní linky, systémy elektráren apod.