Vítejte v BALKAN TOURS – Cesta do země RŮŽÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bulharsko Státní vlajka Státní znak.
Advertisements

Téma hodiny: Bulharsko - opakování Předmět: Zeměpis
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
SLOVINSKO.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Bulharsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Musilová Tereza VIII.A /2009
Bulharská republika Република България Republika Balgariya
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Litva Filip Dostál 8.A
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RISK Evropa j., jv., vých..
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BULHARSKO.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
BULHARSKO Míša a Naty.
Kamerun.
SRBSKO.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
San Marino.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
RUSKO Jan Vaněk.
Česká republika Hlavní město Praha
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
ŘECKO Martin VRZALA.
MOLDAVSKO.
Německo.
Bulharsko България / Bălgarija
BULHARSKO.
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_18 Název materiáluBulharsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
ŘECKO A BULHARSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_16_Řecko a Bulharsko Téma: Vlastivěda.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Slovinsko Open Presentation.
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Bulharsko.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Andorra Vatikán San Marino
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Obecná charakteristika kontinentu
Melanésie
Transkript prezentace:

Vítejte v BALKAN TOURS – Cesta do země RŮŽÍ

Bulharsko BULHARSKU(BULGARIA) znak Bulharska Prezident Bulharska Georgij S. PARVANOV

Informace Rozloha: 110 912 km2 (102. na světě) z toho 0,3 % vody Počet obyvatel: 7 537 929 (88. na světě, 2003) Měna: Leva Náboženství: bulharští pravoslavní 86%, muslimové 13% Nejvyšší bod: vrch Musala (2 925 m n.m.) Státní zřízení: republika Hlavní město: Sofia (1 088 700 obyvatel) Klima: Mírné kontinentální podnebí, černomořské pobřeží a povodí Marice tvoří přechod k podnebí středomořskému, průměrné teploty v lednu - 2 až + 2 °C, v červenci 21 až 24 °C, průměrné roční srážky od 450 mm (Dobrudža) do 1250 mm (vrcholky hor). Flora, fauna: Třetinu území pokrývají lesy (borovice, rumelská sosna, habr, jilm,).Přes 3.000 rostlinných druhů středoevropských, středozemních a stepních, v černomoří zimostráz, cypřiš, alpská růže, protěž. Savci:medvěd, divoká kočka, šakal, kamzík, netopýr. Ptáci: např.orel, orebice ad.

Překlady: Hl. město: Capital city: Члавни место: Sofia Sofia София ČESKY: ANGLICKY: BULHARSKY: Bulharsko Bulgaria Българио Hl. město: Capital city: Члавни место: Sofia Sofia София Rozloha: Area: Розлоча: 110 910 km2 110 910 km2 110 910 км2 Měna-Lev Currency-Leva Мена-Лева Populace: Population: Порулаце: 8. miliónů 8. milion 8. милионь

BULHARSKÁ ABECEDA Bulharská abeceda (cyrilice) tedy vypadá následovně: Velké: АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЬЮЯ Malé: абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя Přepis: abvgdežzijklmnoprstufhcčšštăjjuja

Historie Bulharska

Starobylá Varna Varna je okouzlující historické město nabízející náruč s nepřeberným množstvím památek. Kromě úchvatné katedrály Nanebevzetí a Archeologického muzea turisty nejvíc láká Námořní muzeum, jehož součástí je akvárium a delfinárium.

kostel nanebevzetí Varna

Kamenné lesy nedaleko Varny Zhruba 18 km západně od Varny můžete narazit na podivné útvary z vápence a jílu, které mají výšku až 8 m a jsou zhruba 50 milionů let staré. Můžete sem dojet autobusem přímo z Varny anebo po upravených stezkách na kole.

Cyril a Metoděj

prezident Georgij Parvanov Vláda prezident Georgij Parvanov

Předseda vlády Simeon Sakskoburggotski CAR

Doprava Do Bulharska se můžeme dostat mnoha způsoby: letecky, osobním autem, autobusem a vlakem letecká Doba letu: 2 hod Cena letenek přibližně 8 000 Kč V Bulharsku jsou tři mezinárodní letiště - Burgas, Varna a Sofia. Do Burgasu a Varny se lze dostat i přestupem v Sofii nebo chartrovým letem s cestovními kancelářemi.

Osobním automobilem Vzdálenost mezi Českou Republikou a pobřežím Černého moře je cca 1300-1600 Km, dle místa odjezdu a příjezdu. Je ovšem nutné počítat se špatným stavem vozovek. Pokud jede do Bulharska v zapůjčeném nebo firemním vozidle, musíte mít plnou moc od majitele vozidla. Rychlostní limity: osobní automobily motocykly obec: 50 km/h 50 km/h mimo obec:90 km/h 80 km/h dálnice: 120 km/h 100 km/h

autobusová Již několik let se dá do Bulharska cestovat i pravidelnými linkovými autobusy, které jezdí z Prahy a Brna. Cesta autobusem má i přes své menší pohodlí určité výhody. Těmi jsou hlavně cena a údajně i rychlost.

vlaková Cestování osobnými nebo lůžkovými vlaky, je pro cestu do Bulharska poměrně dobrou volbou. Výhodou je nejen pohodlí, ale věřte že průjezd bulharskými a rumunskými horami pro Vás může být i veliký zážitek.

Hl. město - Sofia Je hlavní město Bulharska, které je situováno do podhůří Vitošy na západě státu. Město má výhodnou strategickou polohu na křižovatce cest z Bělehradu do Istanbulu a do Bukurešti, což ho předurčuje se stát významným dopravním uzlem celé oblasti respektive Bulharska. Počet obyvatel města je udáván na 1 400 700 k roku 2007. Sofie je také nejdůležitějším univerzitním městem v zemi, sídlí zde 9 univerzit. V Sofii se nachází 9 univerzit, sídlo metropolity Ortodoxní církve a římské katolické diecéze. Známými kostely jsou kostel Sv. Jiří, kostel Sv. Sofie, mešita Banja Baši ze 16. století, Bojanský kostel a snad nejznámější katedrála Alexandra Něvského. Mešita je jednou z mála budov, které se dochovaly jako pozůstatek turecké okupace města mezi lety 1393-1878.

Mapa SOFIE

Prezidentský palác a stráže

Hlavní sofijský bulvár Boris III.

Sofia-náměstí

kostel Alexandr Něvský – Sofie (největší kostel v Bulharsku)

Bleší trhy u Něvského chrámu

ČERNÉ MOŘE Je šelfové moře Atlantského oceánu, se kterým je však spojeno pouze prostřednictvím Středozemního moře, na něž navazuje v oblasti Bosporu. Kromě zmíněného spojení se Středozemním mořem jde víceméně o vnitrozemské moře, obklopené ze všech stran pevninou: na severozápadě evropskou, na jihovýchodě asijskou. Kolem moře se rozkládají následující země: na západě balkánské státy Bulharsko a Rumunsko, na severu Ukrajina, na severovýchodě Rusko, na východě Gruzie, na jihu Turecko.

Sozopol

letoviska

Zlaté písky-Varna

Bulharske hory a jezera MUSSOLA Bulharske hory a jezera

Rilská jezera

Živočichové Orebice

šakal

Divoká kočka

netopýr

kamzík

medvěd

rostliny

jilm

Alpská růže

cypřiš

habr

Slavi Trifonov Osobnosti Šoumen, bavič, zpěvák, vtipálek, ironik, slovní karikaturista. Nejpopulárnější osobnost bulharského šoubyznysu. Zpěvák Slavi a jeho tým už vydali 15 alb a po každé jeho novince fanoušci skočí s obrovským zájmem.

Stanislav Ianevski Narodil se 16. května 1985. Byl sofijskou Tiskovou agenturou ( Bulharsko ), vyhlášen Osobností roku v kategorii zábavního průmyslu. Hrál ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár ( herce Viktora Kruma )

Anife Vyskočilová Celým jménem: Anife Ismet Vyskočilová Hassan Narodila se 12. března 1974 ve městě Deli-Orman, Bulharsko Dodnes žije v ČR Měla pořad v rádiu F1 s názvem ´´Šílená Anife a také pořad Trafika na TV Nova

Sportovci Dimitar Berbatov Narodil se 30. ledna 1981 ( Blagoevgrad, Bulharsko ) Je bulharský fotbalový profesionál, nyní hraje Anglickou Premier league za tým Tottenham Hotspur Jeho otec byl taktéž profesionální fotbalista a hrál za

Ismail Abilov Ismail Abilov (* 9. května 1951 Lopushina, Bulharsko) je bývalý bulharský zápasník, volnostylař. V roce 1980 vybojoval na olympijských hrách v Moskvě zlatou medaili ve střední váhové kategorii. Účastnil se již olympiády v Montrealu v roce 1976, kde vybojoval 5. místo.

Cvetana Pironkovová Narodila se 13. září 1987 v Plovdivu, Bulharsko. Je současná bulharská profesionální tenistka. Hraje pravou rukou a obouručný bekhend. Je reprezentantka země ve Fed Cupu. Grand Slam-nej. umístění: Ausrtralian Open-2.kolo French Open-2.kolo Wimbledon-2.kolo US Open-2.kolo

Jídlo

Bulharská kuchyně

zelenina

sýry

Jogurty

Koření

Kultura a tradice

Folklorní festival

Festival růží

Bulharský nový rok