Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bulharsko Státní vlajka Státní znak.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bulharsko Státní vlajka Státní znak."— Transkript prezentace:

1 Bulharsko Státní vlajka Státní znak Šárka Šimáčková 5.A

2 Popis pohoří pirin Pohoří Pirin leží v jihozápadní části Bulharska. Rozloha pohoří Pirin je 2582 km² a své jméno získalo podle boha hromů Peruna. Na jeho území je, díky více než 230 minerálních pramenů, 186 krásných jezer. Národní park Pirin byl pro své unikátní přírodní bohatství zařazen pod ochranu organizace UNESCO. Nejvyšším vrcholem pohoří Pirin a zároveň třetím nejvyšším vrcholem balkánského poloostrova je (se svou výškou m n.m.) hora Vichren. Sněhová pokrývka pohoří Pirin v období od ledna do konce dubna dosahuje 2,5 metru, což zajisté potěší všechny milovníky zimních sportů.

3 Pohoří Pirin

4 Rila je pohoří v jihozápadní části Bulharska a je součástí
Popis pohoří Rila Rila je pohoří v jihozápadní části Bulharska a je součástí Rilsko-rodopského masivu. Jeho nejvyšší vrchol Musala (2 925m) je zároveň nejvyšší horou této země i celého Balkánského poloostrova. Je šestým nejvyšším pohořím Evropy (kde každé pohoří je zastoupeno pouze nejvyšším vrcholem) po Kavkazu, Alpách, Sieře Nevadě, Pyrejených a sopce Etna. Centrální část Rily o rozloze 810 km² je od chráněna jako Národní park Rila.

5 Pohoří Rila hora Musala

6 Pohoří Bansko

7 Statistika Hlavní město:Sofia Jazyk:Bulharština Nejvyšší bod:Musala
Nejnižší bod :Černé moře Měna:Bulharský leu Bulharsko je členem EU od

8 památky Rilský klášter je největší a asi nejznámější klášter pravoslavné církve v Bulharsku, rozkládá se na ploše 8800 m². Nachází se v severozápadní části pohoří Rila. Ivanovo Skalní kostely v Ivanovu je skupina kostelů, kaplí a klášterů v severním Bulharsku. Jsou vytesány do jednoho skalního masivu a obsahují velké množství nástěnných maleb. První poustevníci v místních jeskyních se objevovali již v průběhu 12.století, avšak vznik maleb sahá až do pozdější doby. V roce byly zdejší jeskynní památky přiřazeny ke světovému dědictví.

9 hospodářství Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát. Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie, textilní průmysl a potravinářství. Těží se hnědé uhlí a barevné kovy. Nejdůležitější průmyslová centra jsou Sofie, Plovdiv, Burgas, Pernik a Stara Zagora. V zemědělství převládá rostlinná produkce nad živočišnou. Pěstuje se pšenice, ječmen, kukuřice, slunečnice, brambory, cukrová řepa, zelenina, broskve, vinná réva, rajčata, melouny a tabák. Chovají se ovce, prasata, skot, buvoli, koně, osli, kozy a drůbež. Produkce vlny, medu a rybích výrobků.

10 podnebí Podnebí na bulharském pobřeží Černého moře je podobné středomořského klimatu. Vyznačuje se poměrně dlouhými, teplými a suchými léty. Toto podnebí plně vyhovuje turistům, kteří na bulharské pobřeží vyrazí na dovolenou. Pokud jedete do Bulharska k moři, je nejlepší vyrazit v období od června do srpna, kdy jsou teploty nejvyšší a v podstatě neprší. Teploty se v červenci pohybují od 25 do 30°C.

11 řeky Arda Osam Dunaj Struma Iskar Timok Jantura Tundža Kamčija Veleka
Mesta Vit Ogosta

12 Řeka Veleka

13 Řeka Arda

14 Řeka Struma

15 Řeka Vit

16 Řeka Kamčija

17 Řeka Mesta

18 Řeka Jantra

19 Řeka Osam

20 poloha Bulharsko se rozkláda ve východní části Balkánského poloostrova při pobřeží Černého moře. Celková délka hranic je km. Na severu tvoří Dunaj přirozenou hranici s Rumunskem v délce km, na východě je 424 km dlouhé mořské pobřeží, na jihu země hranici s Tureckem a Řeckem, na západě s Makedonii a Jugoslavii.

21 Poloha Bulharska

22 Prezident Georgij Parvanov

23 A to je konec


Stáhnout ppt "Bulharsko Státní vlajka Státní znak."

Podobné prezentace


Reklamy Google