IPv6 2011. IPv6 – důvod vzniku nedostatek IPv4 (např. 78.80.91.175) adres Postupem času, jak přibýval počet lidí, kteří doma měli svůj počítač (resp.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Dynamic Host Configuration Protocol
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Základy informatilky část 7
Protokoly a adresy na internetu
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Historie, současnost a vývoj do budoucnosti Anna Biernátová, Jan Faltys, Petr Kotek, Pavel Pokorný, Jan Šára.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
WWW – hypertextový informační systém
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.
Firewall.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Informační a komunikační technologie Zabezpečení sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník:
Internet.
Internet.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
Inf Elektronická komunikace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Vytvořila: Sabina Dolečková
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

IPv6 2011

IPv6 – důvod vzniku nedostatek IPv4 (např ) adres Postupem času, jak přibýval počet lidí, kteří doma měli svůj počítač (resp. připojení k internetu) se zjistilo, že protokol IPv4 nemá dostatek IP adres aby se každému jedna mohla přidělit. IP adres v protokolu IPv4 je , v IPv6 je jich na jednoho člověka

IPv6 – příklad IP adres – zajíci Na poli žije několik rodin zajíců. Každá rodina má svoji noru, která má svou adresu. Jednou se stane, že se zajíci přemnoží a noví nemají kde bydlet. Proto si zajíci postaví nové nory. Každá nora ovšem musí mít svou adresu. Zajíci ale zjistí, že došly volné adresy. Proto si teď navzájem nemohou posílat např. dopisy. Celý poštovní systém jim tedy zkolabuje… ☺ Takto by mohl dopadnout internet, pokud by se nezačaly používat IPv6 adresy….

IPv6 – důvod vzniku IPv4 adresy došly v únoru 2011 Počet zbývajících balíků IPv4 adres

IPv6 – co je potřeba k přechodu na nový protokol Ze strany uživatelů novějších operačních systémů(Windows Vista a výše) není nutná žádná speciální příprava. Pouze správce lokální sítě(např. školní sítě) musí provést příslušná nastavení na routerech(viz obrázek).

IPv6 – notace(zápis) IP adresa v IPv6 obvykle se zapisuje jako skupina osmi hexadecimálních číslic(jedna hexa číslice nabývá hodnoty 0000 až FFFF) Příklad: 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344

IPv6 – notace(zápis) v URL zápis v adrese URL(např. Zapisuje se do hranatých závorek, např. Při přítomnosti čísla portu se zapisuje takto:

IPv6 – otázky???

Vytvořil David Indra prima Kopírovat jakoukoli část této prezentace bez souhlasu autora je přísně zakázáno. ☺ ©2011