Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Advertisements

Zákon o obalech Česká republika
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Ústav biochemie, chemie a biofyziky
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.
Státní zdravotní ústav
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
DÚ II.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Staphylococcus aureus
Dětská kosmetika z pohledu dermatologa
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mikrobiologické požadavky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mikrobiální znečištění povrchových a odpadních vod
Laboratoř potravinářské mikrobiologie (Rokoska)
Mikrobiologie vody... výskyt, význam, detekce bakterií ve vodách
Hodnocení expozice.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Využití mikrobiálních inokulací pro revitalizaci půd O. Mikanová Výzkumný ústav rostlinné výroby - Ruzyně.
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
České technické normy v oblasti kosmetiky
TZ přednáška Otopné soustavy
M E T O D Y H O D N O C E N Í K O S M E T I C K Ý C H P Ř Í P R A V K Ů V Č S N Ing.Karel Janeš, CSc.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Genetická transformace bakterií II
Jištění kvality technologických procesů
VY_52_INOVACE_ZB03_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Metody Fagocytózy   - vyšetření zahrnuje:  krevní diferenciál - % zastoupení LEU  izolace LEU  stanovení funkce LEU   4 skupiny testů na fagocytózu:
Vyšetřovací metody v bakteriologii
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Saprofytická mikroflóra
Jakost potravin.
EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Gramnegativní bakterie
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® K dezinfekční přípravek na bázi kvartérních amoniových solí a aldehydů ve formě.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
AMR v chovech prasat Rezistence k antimikrobiálním látkám u vybraných patogenů prasat Kateřina Nechvátalová Z. Kučerová, K. Nedbalcová, P.Alexa Výzkumný.
Mikrobiologie ve farmacii Seminář mikrobiologie a molekulární biotechnologie Brno, M. Bursík.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE.
Základní mikrobiologický rozbor vody
jednoduchá příprava struků - baktericidní účinek
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
(podle stupně přeměny)
Escherichia coli Šedo-bílé kolonie tyčky G- Zápach! Bičíky
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Mikroskopické houby – cvičení 1 (Bi6620c) Izolace mikroskopických hub
Využívání výpěstků ze školních zahrad
Laboratorní diagnostika
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
PITNÁ VODA A PATOGENNÍ MIKROORGANISMY
BIOFILM.
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. jaro 2014
Transkript prezentace:

Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků RNDr. Vladimír Špelina, CSc. Státní zdravotní ústav   e-mail: v.spelina@szu.cz

Obsah přednášky Významné mikrobiální kontaminanty Nové metody zkoušení Faktory pro hodnocení mikrobiologického rizika Požadavky na konzervační prostředky Testy účinnosti konzervace Zátěžové testy a PAO

Významné bakteriální kontaminanty Patogenní: - Pseudomonas aeruginosa - Staphylococcus aureus - Candida albicans Indikátorové - mesofilní aerobní bakterie (CPM) - výjimečně Escherichia coli, Enterobacteriaceae - kvasinky - plísně

Mikrobiologické zkoušení KP Metody podle ISO TC 217: ISO 21148 Všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení ISO 21149 Průkaz a stanovení počtu mesofilních bakterií ISO 21150 Průkaz Escherichia coli ISO 22718 Průkaz Staphylococcus aureus ISO 22717 Průkaz Pseudomonas aeruginosa ISO 18416 Selektivní průkaz Candida albicans (FDIS) ISO 16212 Průkaz kvasinek a plísní (CD) Normy také pro GMP, balení a značení

Mikrobiologické zkoušení KP (2) ISO 21148 Všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení Požadavky na laboratoře a jejich vybavení Příprava kultivačních medií Zacházení se vzorky Hygienická opatření při zkoušení Neutralizace antimikrobiálních vlastností produktu

Mikrobiologické zkoušení KP (3) ISO 21149 Stanovení počtu a průkaz aerobních mesofilních bakterií Stanovení počtu přelivem nebo roztěrem Průkaz (detekce) po pomnožení v půdě s lecitinem, polysorbátem 80 a octoxynolem (Eugon LT 100 broth) Kultivační teplota 32,5 ± 2,5 °C Validace účinnosti neutralizace se S.aureus a P.aeruginosa (E.coli) Výběr látek a roztoků k neutralizaci antimikrobiálních vlastností produktu

Mikrobiologické zkoušení KP (4) ISO 22717 Průkaz Pseudomonas aeruginosa Pomnožení v půdě s lecitinem a polysorbátem Inokulace na Cetrimid agar Identifikace (Gram, oxidáza, pyocyanin) Kultivační teplota vždy 32,5 ± 2,5 °C Validace účinnosti neutralizace

Mikrobiologické zkoušení KP (5) ISO 22718 Průkaz Stapylococcus aureus Pomnožení v půdě s lecitinem a polysorbátem Inokulace na Baird-Parker agar Identifikace (Gram, kataláza, plasmakoaguláza) Kultivační teplota 32,5 ± 2,5 °C, koaguláza 37°C Validace účinnosti neutralizace

Mikrobiologické zkoušení KP (6) ISO 18416 Průkaz Candida albicans(návrh) Pomnožení v půdě s lecitinem a polysorbátem Inokulace na Sabourad agar s chloramfenikolem Identifikace podle mikroskopické morfologie hyf a chlamydospor Kultivační teplota 32,5 ± 2,5 °C, pro klíčení spor 37 ± 1°C Validace účinnosti neutralizace

Mikrobiologické zkoušení KP (7) ISO/CD 29621 Směrné faktory pro hodnocení rizika a identifikaci mikrobiologicky málo rizikových výrobků Výrobky s určitými fyzikálně-chemickými vlastnostmi vytvoří „nepřátelské“ prostředí - neumožní růst škodlivých mikroorganismů (nemusí zahynout!) Parametr aktivita vody (aw): nízké hodnoty (<0,90) např. výrobky na bázi vosku, oleje a masti, rtěnky, pomády aj. Hodnota pH <3,0 >10,0 (11,0) (někt. přípravky k péči o vlasy, tekutá mýdla?) Obsah alkoholu: 10-20% mikrobistatické, nad 25% úplná zábrana (např. vody po holení, deodoranty, spreje na vlasy, parfémy, p. k péči o nehty apod.) Neposuzovat isolovaně, ale v kombinaci, zvažovat podmínky při plnění do obalů, zvl. teplotu, aseptické podmínky) Suroviny (látky) „nepřátelské“ vůči m.: peroxid vodíku, thioglykoláty, rozpouštědla (aceton, glykoly), okysličovadla, antiperspirační soli

Požadavky na konzervační prostředky Účinnost vůči širokému spektru mikroorganismů Mikrobicidní (ne pouze mikrobistatický) účinek Kompatibilita se složkami výrobku Rozpustnost (většinou ve vodné fázi) Nízká toxicita a alergenicita Optimální dávka (tj. rovnováha mezi účinkem a potenciální zátěží organismu)

Testy účinnosti konzervace (1) Nejsou mezinárodně jednotné metody Přežívací testy (survival tests), zátěžové testy (challenge tests, load tests) jednorázové, opakované (SM Koko tests) Inokulace standardních mikroorg. do výrobku jednotlivě nebo ve směsi Sledování životaschopnosti kvantitativně, semikvantitativně, kvalitativně Doba trvání 4-6 týdnů Hodnocení nejednotné, nejčastěji lékopis

Testy účinnosti konzervace (2) Nejčastěji používané mikroorganismy (definované sbírkové kmeny): Staphylococcus aureus (CCM 4516) Pseudomonas aeruginosa (CCM 1691) Escherichia coli (CCM 4517) (v některých lékopisech není uvedena) Candida albicans (CCM 8215) Aspergillus niger (CCM 8222) Někdy vhodné použít tzv. provozní kmen

Testy účinnosti konzervace (4) V 1.pol.2007 tematický úkol HH: - zkoušky provedeny u 28 vz. (a 2 z každého regionu), převážně typu mléka, krémy se symbolem otevřeného kelímku 3 až 24 měsíců (nebo bez symbolu) - 1 vorek nevyhovující, výrobce upravil složení konzervačních látek

Testy účinnosti konzervace (5) Zkoušení pro výrobce během vývoje nového KP nebo při nutné záměně konzervační látky Používána metoda podle lékopisu: - jednorázová inokulace - jednotlivě druhy mikroorganismů - vyočkování v intervalech 0, 24h, (48h), 1 t, 2 t, (3 t), 4 t - kvantitativní stanovení úbytku životaschopných mikroorganismů (v řádech)

Testy účinnosti konzervace (6) Hodnocení účinnosti – zatím neexistuje specificky pro KP Používáno v principu hodnocení podle lékopisu: - odlišné pro 2 druhy přípravků: okolo očí k místnímu použití - lékopis nerozlišuje hodnocení pro emulze olej ve vodě, voda v oleji, - kriterium A (doporučené), nelze-li dosáhnout → - kriterium B (pomalejší nebo menší pokles počtu přežívajících) - pro mastné emulze zřejmě možné/vhodné použít krit.B

Testy účinnosti konzervace (7) Problémy souvisí s - vyřazováním účinných látek se seznamu povolených - konzervační látky omezeny kvantitativně jen jednotlivě, nikoliv v souhrnu → někdy použito 6 i více látek - tytéž látky nepůsobí stejně v různých výrobcích, závislost na složení, pH a typu emulze (o/v, v/o) - pro hodnocení výsledků u emulzí voda v oleji (v/o) by měla legálně být odlišná, mírnější kriteria - pracuje Skupina expertů pro optimální konzervaci v rámci Výboru pro kosmetické produkty při Výboru pro veřejné zdraví (Rada Evropy – Partial Agreement) – za ČR členem Dr.Špelina, skupinu vede Holandsko, dále účast Francie, Německo, Rakousko, Norsko

Zátěžové testy a trvanlivost po otevření (PAO) Zátěžové testy – základní zdroj informace pro stanovení doby trvanlivost po otevření (Návody EK, COLIPA) Předpoklad používání za obvyklých podmínek (čisté ruce, teplota a vlhkost prostředí, čisté prostředí) Stanovení délky PAO závisí také na obsahu balení (velikosti) druhu obalu množství aplikovaném při jednom použití obvyklé frekvenci aplikace sdílení téhož výrobku více osobami (rodinná balení) stabilitě produktu („rozpad“ emulze, žluknutí tukové složky oxidací apod.)

Děkuji za pozornost a přeji všem hodně úspěchů v práci