Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE."— Transkript prezentace:

1 PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE

2 PRAHA 17/10/07 Příklady typů – Bakteriologie – TYP1 Laboratoř provádí kultivační vyšetření vzorku s cílem prokázat meticilin resistentní kmen Staphylococcus aureus. kultivace (sada půd včetně tzv. vyhledávacích s oxacilinem) izolace susp. kolonií identifikace (jednoduché testy např. mikroskopie, průkaz plazma - koagulázy, hyaluronidázy),výsledek některých až za dalších 24 hod., včetně výsledku citlivosti k antibiotickým preparátům Z důvodů urychlení informace o pozitivním kultivačním výsledku hledaného kmene lze zařadit metodu vyšetření izolátu latexovou (tzv. MRSA-Screen fy D.S. ), jejíž výsledek je k dispozici týž den. Informace pro klinika z důvodů terapeutických i epidemiologických je včasnější. Zařazení testu v principu nemění kultivační metodu vyšetření vzorku.

3 PRAHA 17/10/07 Příklady typů – Bakteriologie – TYP2 Vyšetření stolice k průkazu toxinu Clostridium difficile. Obvykle se vyšetřuje komponenta A toxinu, např. metodou ELISA. Nověji jsou k dispozici ELISA sety, které detekují i komponentu B (např. RIDASCREEN fy R.). Princip metody stejný, vyšetření je podrobnější, kvalitnější.

4 PRAHA 17/10/07 Příklady typů – Bakteriologie – TYP3 Průkaz antigenu Streptoccocus pneumoniae v moči. Test NOW Streptococcus pneumoniae fy B.. Test je vyroben pro průkaz antigenu v moči a mozkomíšním moku. Test by mohl být použitelný pro průkaz antigenu v jiných tělních tekutinách (hnis z empému hrudníku, hnis z primární pneumokokové peritonitidy) po opakovaných laboratorních zkušenostech.


Stáhnout ppt "PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google