Velké Meziříčí 2005 Partnerství pro Vysočinu. Zdenka Švaříčková Škola obnovy a rozvoje venkova Luka nad Jihlavou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Spolupráce s mikroregiony
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
NAŠIM NEJMENŠÍM. Partnerský projekt 3 sousedních MAS MAS Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. MAS Boskovicko PLUS, o.s. MAS Partnerství venkova.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Spolupráce, která přináší plody
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Řízené rozhovory se starosty obcí s rozšířenou působností
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Moje práce na Broumovsku
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Velké Meziříčí 2005 Partnerství pro Vysočinu

Zdenka Švaříčková Škola obnovy a rozvoje venkova Luka nad Jihlavou

Partnerství na obcích Jak vnímáme partnerství ve svých obcích 1 Partneři obcí –jejich občané starosta – radní- zastupitelé obec - příspěvkové organizace spolky a zájmové organizace – nutno pěstovat nikoli hýčkat a podbízet se jednat - jako rovný s rovným

Co chybí na vesnici Neziskové organizace pro volnočasové aktivity dětí a mládeže Ekologicky založené organizace – prosakují z měst - mají být vlastní Mnohde družiny nebo dětské kluby - děti jsou odváženy do městských škol nezískají vztah k obci Důsledek! Budoucí generace vesnických obyvatel-bez osobních vztahů z dětství

Svazky obcí, mikroregiony Účelově založené svazky-řešící: Plynofikace, zdroje vody,ČOV,odpadová hospodářství Mikroregiony – v minulosti společné koncepční rozvojové strategie dotované z POV – chybí aktualizace První náznaky partnerství bez konkrétních úkolů postavené na společných strategiích Problémy ze společným majetkem

MAS LEADER – budování občanské společnosti Nová forma rozhodování i financování Nové, přísně sledované strukturální složení MAS Zástupci veřejné správy do 50% Nová situace pro veřejnou správu…. Občanská společnost není dosud samozřejmostí Nebude to lehké!

Shrnutí zásad partnerství na obcích pravidelná účast zástupců všech místních spolků na zasedání rady/1-2x ročně/ zápisy ze společných zasedání přednést na zastupitelstvech nastavení stejných podmínek pro všechny spolky a organizace vyvarovat se zbytečného zasahování do chodu jednotlivých organizací Spolupráce s podnikateli – budoucnost obcí

Shrnutí partnerství mezi obcemi Účelově založená sdružení práce na rozvojových strategiích – dotace POV práce na strategiích- stmelení jednotlivých obcí slušný a ohleduplný přístup k menším obcím POV- vybírání mikroregionálních projektů Spolkové dny mikroregionu Pokud jde o peníze - znát bratra

Skutečný život LEADER je skutečný život přístup nového partnera - podnikatele složitější vyjednávání – nový aspekt efektivita – sledování ekonomických cílů

Co to znamená. Není partner jako partner Při přípravě projektu se tváří všichni loajálně většinou se vším souhlasí, projevují ochotu Při vlastní realizaci se však může stát: A- některý z partnerů onemocní B- nemůže časově stihnout termín C- rozmyslí se a na projekt se vykašle.

V každém společném projektu může být mnoho neznámých O partnerech je nutno vědět co nejvíce Zvažovat pečlivě předem všechna možná rizika vyplývající z partnerských projektů Stanovit předem jasně pravidla

Co nabídne Škola obnovy a rozvoje svým partnerům Prostřednictvím vzdělávacího centra školení pro starosty a obecní samosprávu Poradenskou činnost pro zástupce mikroregionů Je partnerem v MAS LEADER-Loucko Je partnerem ve skupině pro výstavbu cyklostezky Jihlava –Třebíč -Raabs

Starostové a samospráva Při seminářích se řeší aktuální témata Místo pro předání osobních zkušeností a poznatků Setkávání s představiteli jednotlivých odborů kraje Důležité pro neuvolněné starosty- chceme do budoucna více rozvíjet

Mikroregiony Předávání zkušeností mezi jednotlivými mikroregiony Práce uvnitř mikroregionu Účast na zpracování strategie Pomoc mikroregionům především vždy v novém volebním období

Partnerství v MAS LEADER- Loucko První zkušenosti z realizace projektů Trvale udržitelný rozvoj krajiny v Mikroregionu Loucko

Cyklostezka Jihlava-Třebíč- Raabs Práce na projektu Práce na realizaci Jak bude realizace pokračovat, bude muset přibývat partnerů Nejen obce ale i místní podnikatelé, neziskové organizace /klub čes. turistů,cyklistické oddíly, úřad práce a pod./

Spolupráce na SROP V týmu – partneři, kteří budou se školou obnovy – respektive s obcemi úzce spolupracovat

Jak vnímáme partnerství Partnery potřebujeme – jinak zůstaneme u počítače sami Venkov potřebuje partnery na KU - jasná koncepce rozvoje venkov Školství- mimoškolní činnost senioři Stravování Údržba krajiny Partnerské obce,kluby apod.

Obce potřebují partnery Všichni partneři kteří se představili budou pro obce přínosem Budou se hledat i další

Cesta bude dlouhá Čím dřív a rychleji, tím lépe Doufám, že tento projekt Vysočině prospěje Záleží na nás všech Děkuji za pozornost