1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE 6. 11. 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie CŽU ČR a její implementace
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LEDNICE 28. – 29. BŘEZEN 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 9. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
PROJEKT UNIV 3 Podpora procesů uznávání Jana Bydžovská Tematická konference projektu UNIV 3 OLOMOUC 18. –
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Jezerka 22. – 23. listopad 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V PARDUBICKÉM KRAJI 13. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Prezentace projektu shrnutí činnosti a výstupů projektu Ing.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE 7. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Vítejte na třetí místní konferenci
Podpora procesů uznávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE

 seznámit posluchače s projektem UNIV 2 KRAJE s projektem UNIV 2 KRAJE  diskutovat o realizaci projektu a udržitelnosti jeho výstupů a výsledků udržitelnosti jeho výstupů a výsledků CÍL PREZENTACE

VÝCHODISKA   CŽU = jeden z cílových konceptů EU  Memorandum o CŽU (2 000) projekty KRAJ, CVLK, UNIV  Strategie lidských zdrojů  Strategie CŽU (2007)  její implementace (2008)  Dlouhodobé záměry MŠMT  OP VK 3.2 Podpora nabídky DV projekt UNIV 2 KRAJE projekt UNIV 2 KRAJE

VÝCHODISKA  zaostávání dospělé populace ČR v dalším vzdělávání vzdělávání  významný úbytek středoškolské populace  pravděpodobný přesun přípravy pro některé kvalifikace do DV kvalifikace do DV  dlouhodobě se zvyšující podíl seniorů v populaci populaci ČR 7,8 % dospělých, EU 11,3 % ČR 7,8 % dospělých, EU 11,3 % 15ti - 16ti letí ti - 16ti letí Pokrývač, slévač 50 – 54  82 % 60 – 64  21 % 50 – 54  82 % 60 – 64  21 %

CÍLOVÁ SKUPINA Pracovníci vzdělávacích institucí - škol Účastníci DV   šetření zájmu škol  šetření ÚIV o poskytování DV ve školách  dlouhodobé záměry krajů

VIZE Školy = otevřené instituce poskytující počáteční i nejrůznější druhy dalšího počáteční i nejrůznější druhy dalšího vzdělávání (včetně uznávání výsledků vzdělávání (včetně uznávání výsledků předchozího učení) nejen žákům, ale i předchozího učení) nejen žákům, ale i dospělým a seniorům, a to jak s ohledem dospělým a seniorům, a to jak s ohledem na jejich možnosti, zájmy a předpoklady, na jejich možnosti, zájmy a předpoklady, tak s ohledem na potřeby regionálního tak s ohledem na potřeby regionálního trhu práce... trhu práce...

ZMĚNY V PRÁCI ŠKOL  rozvinout potřebné profesní kompetence PP  změnit řízení škol  změnit kritéria pro hodnocení škol  posilovat postavení škol jejich propojením do sítí propojením do sítí

CÍLE PROJEKTU CÍL: Proměnit postupně SŠ zapojené do projektu na instituce poskytující počáteční i DV - centra CŽU CÍL: Vytvářet systematicky a na základě dohody s jednotlivými krajskými úřady sítě škol – center CŽU, celkem 13 sítí škol

NAPLŇOVÁNÍ PROJEKTU   intenzivní práce se školami  příprava PP na nové funkce školy - zejména: ✔ pedagogické projektování ✔ vzdělávání dospělých ✔ marketing ✔ celoživotní kariérové poradenství  příprava programů dalšího vzdělávání, pilotní ověření  podpora DV reklamní kampaní

AKTIVITY PROJEKTU A1 Vytvoření sítí škol A1 Vytvoření sítí škol ✔ vytvoření sítí škol ve 13 krajích ČR ✔ vytvoření právní formy sítě škol ✔ zabezpečení funkčnosti sítí škol ✔ autoevaluační zprávy škol ✔ strategické plány rozvoje DV škol ✔ veřejně manifestovaná podpora projektu KÚ ✔ PP se ztotožní s vizí školy jako centra CŽU

AKTIVITY PROJEKTU A2 Zvýšení vybraných profesních kompetencí PP ✔ kurz lektorských dovedností ✔ pedagogické projektování ✔ kurz marketingu ✔ kariérové poradenství ✔ aktuální otázky odborného vzdělávání ✔ celkem 390 seminářů

AKTIVITY PROJEKTU A3 Příprava modulových programů DV ✔ mapování potřeb trhu práce a trhu vzdělávání ✔ vyhledávání SP (PA, EV) ✔ vytvoření projektového týmů školy ✔ koordinace návrhů ✔ vložení programu do IS UNIV 2 ✔ vytvoření 3. vzdělávacích programů ✔ 1 bude pilotně ověřen

AKTIVITY PROJEKTU A4 Informační podpora DV ✔ navázání na IS UNIV 2 ✔ rozšíření systému na nové kraje ✔ proškolení koordinátorů IS ✔ zabezpečení a inovace portálu ✔ využití vzdělávací nabídky ✔ zabezpečení celoživotního poradenství

AKTIVITY PROJEKTU A5 Reklamní kampaň ve prospěch DV ✔ Učíme se všichni - a rádi! ✔ propagace účasti na DV ✔ informovat obyvatele ČR o DV

PROJEKT doba trvání zapojení krajů zapojení škol schválený rozpočet doba trvání 3,5 roku 13 (bez HMP) 325 škol cca 300 mil –

VÝSLEDKY A VÝSTUPY 325 center celoživotního učení = škol  325 center celoživotního učení = škol  13 sítí škol - center celoživotního učení (koordinace činnosti škol, spolupráce, pozic (koordinace činnosti škol, spolupráce, pozic na trhu) na trhu)  rozvoj profesních kompetencí PP k poskytování DV (certifikovaní lektoři DV) poskytování DV (certifikovaní lektoři DV)  příprava 975 modulových programů DV (např. na zakázku; 50+; neotevírané obory) zakázku; 50+; neotevírané obory)  pilotní ověření 325 programů DV  reklamní kampaň

BENEFITY PRO ŠKOLY  Odborný  rozvoj profesních kompetencí PP  vyšší respekt k požadavkům světa práce  provázanost počátečního a dalšího vzdělávání  Společenský  rozvoj spolupráce se sociálními partnery, nová partnerství  vyšší informovanost veřejnosti o činnosti škol  Finanční  lepší postavení škol na trhu vzdělávání

BENEFITY  pro kraje a obce  škola jako místo setkávání generací při učení  využití školy  dostupnost dalšího vzdělávání i poradenství  pro jednotlivce  širší nabídka DV  lepší dostupnost DV i poradenství  motivace

UDRŽITELNOST Centra celoživotního učení DalšívzděláváníUznávání

KRAJ-ŠKOLA mentor kraje metodik kraje asistentka mentor školy mentor CŽU vedoucí odboru školství pracovník NÚOV ředitel školy PP školy

TRVALÁ UDRŽITELNOST Práce v projektu připraví střední školy sdružené do sítě na to, aby se postupně sdružené do sítě na to, aby se postupně staly v oblasti poskytování dalšího staly v oblasti poskytování dalšího vzdělávání zcela samostatné vzdělávání zcela samostatné

DISKUSE Děkuji za pozornost