Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Informační gramotnost na středních školách
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
ECVET v Programu celoživotního učení
, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Veronika Peslerová Konference Knihovny současnosti 2011 Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách není nutné zlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Cesta k modernímu vzdělávání
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Co Vás dnes čeká? Představení realizátora a partnera projektu Představení projektu a jeho aktivit Možnosti mobilních technologií.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek

  Počet příspěvků: 143  Od roku 2007 zavedeny sekce či workshopy – každý rok zorganizovány dva Základní data o konferenci

 programy všech konferencí v elektronické podobě (od 2002 do 2010)  obsahová analýza (jednotka analýzy – název příspěvku)  vytvořeny tematické kategorie  nebyly zkoumány obsahy publikovaných příspěvků Jak jsme zkoumali historii konference

 sestaveno podle četnosti příspěvků v každé kategorii Jaká témata se řešila?

 Školní a veřejné knihovny (úkoly a role knihoven, jejich spolupráce, proměny, automatizace, projekty apod.)  Knihovny a/jako informační centra (koncepce, informace o činnosti, druhy spolupráce, činnost na různých typech škol, nově zřízená centra/knihovny)

 Zahraniční zkušenosti (nejvíce zastoupeno Slovensko, minimálně referováno o zahraničí, pouze jeden zahraniční host – nikoliv ze Slovenska, mezinárodní spolupráce eTwinning) Zkušenosti ze Slovenska: o knihovnách, informační gramotnosti, partnerství knihovníků a učitelů, podpoře čtenářství, dalším vzdělávání učitelů prostřednictvím videokonferencí.

 Informační výchova / informační vzdělávání (informační výchova ve školách, v knihovnách, kurzy, programy, netradiční postupy v informační výchově, vzdělávání učitelů v této oblasti)  Informační technologie ve vzdělávání (využití internetu ve vzdělávání, ICT a inovace výukových metod, ICT a jejich využití v různých předmětech, ICT ve vzdělávání dospělých, informační systém pro školy)

 Knihovny, informační gramotnost na vysokých školách (informační gramotnost, služby informačního centra, koncepce informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)  Výzkum využití ICT ve vzdělávání (mezinárodní výzkumy, zdroje informací v životě žáka základní školy, ICT v životě vysokoškolského studenta, zavádění ICT do škol)

 ICT v práci učitelů (kompetence učitele v oblasti ICT, ICT ve výuce, dodržování autorských práv, nezamýšlené efekty zavádění ICT do výuky)  Knihovny/informační centra jako podpora či součást výuky nebo života školy (prevence sociálně patologických jevů a školní informační centra, kooperativní výuka s podporou knihovny)

 mnoho dalších témat (zastoupeny pouze několika či pouze jedním příspěvkem): další vzdělávání učitelů, kurikulární reforma (RVP, ŠVP), e-learning na vysokých školách, informace o projektech, komunitních školách atd.

2007  Informační technologie ve výuce  Čtení s porozuměním nejen v českém jazyce (dílna) 2008  Informační technologie ve výuce aneb Moodle v síti škol  Dílna čtení v praxi Realizované sekce (od r. 2007)

2009  Tvorba informačních materiálů v prostředí Moodle  Výchova demokratického občana v životě školy - vzdělávací materiály POLITEIA 2010  Nástroje moderních technologií pro podporu výuky (Moodle, Google, Elgg)  Tipy k využívání vizuální historie ve školní výuce

 ???  Budoucnost konference Informační gramotnost záleží i na Vás Závěrem… výhled do budoucna