Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Intolerance a alergie na potraviny
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Digitální učební materiál
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Klinická propedeutika
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Onemocnění mízní soustavy
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
VIRY.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Astma bronchiále(astma)
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava II.
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sinice a jejich vliv na člověka
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
SATMEX ekzém Společnost pro alergiky, ekzematiky a astmatiky 1.
Znečistěný vzduch, půda a voda
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
BLANOKŘÍDLÍ Sršňovití
ALERGIE.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
10. První pomoc - neúrazové stavy
vypracoval-Martin Vítů
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Plíce: Michaela Sáblíková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Alergie Přecitlivělost
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Alergie a anafylaktický šok
První pomoc VY_52_INOVACE_26
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Stres a jeho zvládání.
seminář a praktika z chemie
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Transkript prezentace:

Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova 4.3.2013 Popis a příčiny Zvláštní alergie Alergie na chlad Alergie na vodu Alergie na kovy Alergie na včelí jed Astma Zdroje Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova 4.3.2013

Popis a příčiny Alergie znamená zvýšenou citlivost na látky - alergeny, které normálně člověku žádné obtíže či zdravotní problémy nezpůsobují, ale u citlivého člověka vyvolávají alergickou reakci. Dosud nejsou zcela objasněny. Alergie vznikají většinou v důsledku poruchy imunitního systému, kdy obranné systémy lidského organismu reagují na určité látky v prostředí (alergeny) stejně, jako by se jednalo o nebezpečné infekční činitele.

Alergie na chlad Alergie na chlad je jedna ze zvláštních alergií Častěji jí trpí ženy Jde o kopřivku způsobenou chladem ( nejčastěji kolem 0°C ) Příznaky - otoky těch míst lidského těla, která nejsou zakryta oblečením, zarudnutí kůže a kopřivka. Ojediněle dechové potíže.

Alergie na vodu Alergie na vodu je nejméně častá alergie Po styku s vodou následuje zarudnutí nebo otok Jediný známý člověk s touto alergií se jmenuje Michaele Duttonová Může pít jen dietní colu, protože to její tělo přijímá bez problémů i když obsahuje vodu

Alergie na kovy Nejčastějšími spouštěči jsou nikl, kobalt a chróm. Nyní se objevují i reakce na zlato a stříbro. Tato alergie bývá čím dál častější.

Alergie na včelí jed Po bodnutí včelou (vosou, sršněm) se nám do krve dostane malá dávka jejich jedu. Tento jed může na náš organismus působit dvěma způsoby. 1. Působí na nás jako jakákoliv jiná jedovatá látka, tj. otráví nás. Dávka, kterou při jednom bodnutí dostaneme je nicméně z hlediska jedovatosti bezvýznamná a smrt člověka jako důsledek otravy způsobit nemůže. 2. Jed poměrně často způsobuje alergickou reakci (otok). To je zásadní problém, protože smrtelná alergie může vzniknout i po jediném bodnutí.

Astma Popis - onemocnění postihující naše dýchací cesty a z nich především průdušky. Je jedno z nejčastějších nemocí moderní doby. Astmatické záchvaty - dochází k zúžení průdušek a průdušinek a tím i k dušnosti. ( zánět způsobený chybnou reakcí imunitního systému )

Zdroje http://nemoci.vitalion.cz/astma-bronchiale/ http://nemoci.doktorka.cz/alergie/ http://www.proalergiky.cz/alergie/alergie-na-chlad http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/3699-nemuze-se-myt-ani-pit- je-alergicka-na-vodu http://alergie.zdrave.cz/alergie-na-kovy/ http://sachpa.symbinatur.com/Ekzem-atopicka-dermatitida- alergie-info-20.html http://www.chatar-chalupar.cz/jak-na-zihadla-a-stipance http://www.stefajir.cz/?q=vceli-bodnuti