Kvantitativní model ROA – CERGE Model pro odhadování vzdělanostních potřeb Vypracováno v rámci grantového projektu Společnost vědění – nároky na kvalifikaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Přijímací řízení.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Elektrický obvod a jeho části
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Kvantitativní model ROA – CERGE Model pro odhadování vzdělanostních potřeb Vypracováno v rámci grantového projektu Společnost vědění – nároky na kvalifikaci lidských zdrojů a na další vzdělávání

Disclaimer Metodika využitá při vypracování prognózy vznikla v rámci mezinárodního projektu Regular Forecasting of the Training Needs: Comparative Analysis, Elaboration and Application of Methodology - Pravidelné předvídání vzdělávacích potřeb: srovnávací analýza, vypracování a aplikace metodologie, s finanční podporou Evropské komise pod vedením Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání Národního vzdělávacího fondu, o.p.s. a za přímé účasti CERGE-EI (Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání Univerzity Karlovy), ROA (Výzkumné centrum pro vzdělávání a trh práce Univerzita Maastricht, Holandsko) a ESRI (Ústav pro ekonomický a sociální výzkum, Irsko). Evropská komise neodpovídá za výsledky a využití této metodiky.

Vznik a princip činnosti oModifikace modelu ROA Maastricht, užití v řadě států západní Evropy oOdhadování poptávky po práci a porovnání nabídky práce pro skupiny s podobným vzděláním oOdhad počtu nových míst pro pracovníky podobných profesí oVše v následujícím pětiletém období

Informace jsou určeny: Mladým lidem, rodičům, poradcům pro výběr povolání Decizní sféře rozhodující o investicích do vzdělání Zaměstnavatelům při najímání pracovníků

ČINNOST MODELU: Nahrazovací a expanzní poptávka oNahrazovací poptávka jako odhad počtu uvolněných míst, která budou nahrazena novými pracovníky, modifikovaná zápornou expanzní poptávkou. Je zjišťována pro skupiny vzdělání i zaměstnání oExpanzní poptávku tvoří místa vzniklá expanzí hospodářského sektoru či zaniklá redukcí hospodářského sektoru. Je zjišťována pro skupiny vzdělání i zaměstnání

ČINNOST MODELU: Substituční poptávka Substituční poptávka je druh poptávky po pracovnících s daným vzděláním, kteří mohou zaplnit volná místa, která vyžadují jiný typ vzdělání. Substituční poptávku můžeme určit pouze pro vzdělanostní klastry.

ČINNOST MODELU: Indikátory napětí na pracovním trhu Tyto indikátory tvoří podíl celkové nabídky práce a poptávky po práci ve skupinách vzdělání či zaměstnání, a to jak z hlediska příchozího, tak i z hlediska zaměstnavatele.

ČINNOST MODELU: Statistické charakteristiky výsledků Vstupní data obsahují prvek nejistoty. U dat získaných z VŠPS umíme tuto nejistotu měřit, u ostatních (Odhad počtu absolventů, Makroekonomický odhad) nikoli. Použití metody Monte Carlo umožní přenést a měřit náhodný charakter vstupů na výstupy Další změny a zdokonalení: Korekce na hospodářský cyklus Změna struktury modelu Vylepšení uživatelského prostředí

Zaměstnanecké a vzdělanostní skupiny oZaměstnanecké skupiny sdružují podobně vzdělané pracovníky – užívá se 31 skupin s navzájem odlišnou vzdělanostní strukturou, modifikovanou expertním míněním. oSkupiny pracovníků s podobným vzděláním – užívá se 26 skupin, identifikovatelných ve VŠPS od roku 1994

Zvolené zaměstnanecké skupiny 1 Vrcholové vedení velkých organizací, odborníci v oblasti matematiky a práva 2 Vedoucí dílčích celků a vedoucí malých podniků, zákonodárci 3 Státní úředníci a pracovníci ve společenských vědách 4 Vědci v oblasti podnikání 5 Vědci a pracovníci v biologii 6 Architekti, odborníci ve fyzice a IT 7 Učitelé základních, středních a vysokých škol 8 Odborní zdravotničtí pracovníci 9 Umělečtí pracovníci 10 Pedagogové v mimošk. zařízeních 11 Technici v IT a elektronice 12 Technici ve fyzikálních oborech 13 Odborní administrativní, policejní a celní pracovníci 14 Odborní pracovníci bank a pojišťoven 15 Prodavači v obch. a provozní ve strav. 16 Kancelářští a manipulační pracovníci 17 Úředníci v knihovnách a poštách 18 Pomocní zdravotničtí pracovníci 19 Kvalif. dělníci v lesnictví a rybářství 20 Řidiči, obsluha elektrárenských zařízení a přesných přístrojů 21 Kvalifikovaní dělníci ve stavebnictví 22 Kvalifikovaní výrobci textilií a kůží 23 Formíři, svářeči, horníci a řidiči železničních vozidel 24 Kováři, nástrojaři a mechanici elektrických zařízení 25 Pracovníci ve skladech 26 Stavební dělníci a malíři 27 Nekvalifikovaní pracovníci v zemědělství, obchodě a úklidu 28 Montážní a pom. dělníci, obsl. strojů 29 Obsluha zařízení v prům. a dopravě 30 Obsluha zemědělských a tiskárenských strojů, chovatelé zvířat

Zvolené vzdělanostní skupiny (SŠ - střední škola, sM, bM- s maturitou, bez maturity, VŠ – terciární vzdělání) 1 Základní a bez vzdělání 2 SŠbM, řízení a obsluha strojů, strojírenství, hutnictví 3 SŠbM, elektrotechnika, doprava,spoje 4 SŠbM, chemie, potrav. a ostatní 5 SŠbM, textil, oděvnictví 6 SŠbM, zprac. dřeva, výroba obuvi 7 SŠbM, stavebnictví 8 SŠbM, zemědělství a lesní hospodářství 9 SŠbM, obchod služby 10 SŠsM, obecná příprava (gymnázia) 11 SŠsM, stavebnictví a přír. vědy 12 SŠsM, strojírenství 13 SŠsM, elektrotechnika 14 SŠsM, zemědělství 15 SŠsM, zdravotnictví 16 SŠsM, ekonomika, obchod, právní vědy 17 SŠsM, učitelství 18 SŠsM, ostatní 19 VŠ, stavebnictví a přírodní vědy 20 VŠ, strojírenství 21 VŠ, elektrotechnika 22 VŠ, zemědělství a ostatní technické obory 23 VŠ, zdravotnictví 24 VŠ, ekonomika, obchod, ostatní vědy a nauky 25 VŠ, právní vědy a ostatní společenské obory 26 VŠ, učitelství

Vstupní data oVýběrové šetření pracovních sil v období 1994 – 2008 (ČSÚ) oOdhad vývoje počtu pracovních sil v sektorech v následujícím pětiletém období 2009 – 2013 (NVF a další) oOdhad počtu absolventů v následujícím pětiletém období 2009 – 2013 (ÚIV)

Absolventi v období o Snižování počtu přijatých ke studiu. o Snižování počtu středoškoláků odcházejících po ukončení studia na trh práce. o Zvyšování počtu absolventů terciárního studia, zvláště netechnických oborů.

Absolventi v období 2009 – 2013, vybrané vysokoškolské obory oRůst počtu absolventů terciárního studia je způsoben zejména růstem počtu absolventů společenských věd. oPočet absolventů technických oborů stagnuje či klesá

Makroekonomický scénář o Celková zaměstnanost v letech 2009 a 2010 klesne o cca 2 % vzhledem k roku 2008, pak se vrátí ke stavu roku 2008 a v roce 2013 jej mírně předstihne. o Zaměstnanost v sektoru Zpracovatelský průmysl v letech 2009 až 2013 klesne a bude se pohybovat až do - 5 % vzhledem k roku 2008.

Některé výsledky modelování I Skupiny vzdělání s nejvyšší šancí na získání zaměstnání ve shodě s dosaženou kvalifikací: Střední vzdělání bez maturity v oboru chemie a potravinářství 12 %– 17 % převis poptávky, Střední vzdělání s maturitou v oboru, stavebnictví a přírodní vědy 11 % až 14 % převis poptávky, Střední vzdělání bez maturity v oboru textil, oděvnictví 8 % až 9 % převis poptávky, Střední vzdělání bez maturity v oboru řízení a obsluha strojů, strojírenství, hutnictví 6 % až 8 % převis poptávky Skupiny vzdělání s nejnižší šancí na získání zaměstnání ve shodě s dosaženou kvalifikací: Terciární vzdělání v oboru právní vědy a ostatní společenské obory 20 % až 25 % převis nabídky, Terciární vzdělání v oboru zdravotnictví 18% až 26 % převis nabídky - model se neumí vypořádat s nabídkou vysokoškolsky vzdělaných ošetřovatelek Střední vzdělání bez maturity v oboru zemědělství a lesní hospodářství 18 % až 19 % převis nabídky Terciární vzdělání v oboru zemědělství a ostatní technické obory 13 % až 19 % převis nabídky

Některé výsledky modelování II Skupiny zaměstnání kde je nejvyšší šance získat práci: Pomocní zdravotničtí pracovníci, převis poptávky 18 % Obsluha zemědělských a tiskárenských strojů, chovatelé zvířat, převis poptávky 13 % Kvalifikovaní dělníci v lesnictví a rybářství, převis poptávky 8 %, je to převážně poptávka po absolventech s maturitou Řidiči,obsluha elektrárenských zařízení a přesných přístrojů, převis poptávky 8 % Skupiny zaměstnání kde je nejnižší šance získat práci: Státní úředníci a pracovníci ve společenských vědách,převis nabídky 14 %, Vrcholové vedení velkých organizací, odborníci v oblasti matematiky a práva, převis nabídky 13 % Odborní administrativní, policejní a celní pracovníci, převis nabídky 11 %, obor s uplatněním ekonomů, středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělaných, jichž je nadbytek Vědci a pracovníci v biologii, převis nabídky 6 %, ve skupině klesá podíl zemědělců a roste podíl VŠ přírodovědců

Některé výsledky modelování III Nejvyšší nahrazovací poptávka v zaměstnaneckých skupinách, relativně ke stavu roku 2008: 1.Obsluha zemědělských a tiskárenských strojů, chovatelé zvířat: 21 % 2.Učitelé základních, středních a vysokých škol : 17 % 3.Řidiči, obsluha elektrárenských zařízení a přesných přístrojů: 16 % 4.Odborní administrativní, policejní a celní pracovníci : 15% Vysoká relativní nahrazovací poptávka svědčí o vysoké fluktuaci ve skupině, nebo o vysokém podílu starších pracovníků, u nichž předpokládáme odchod do důchodu (učitelé).

Některé výsledky modelování IV Nejnižší nahrazovací poptávka v zaměstnaneckých skupinách, relativně ke stavu roku 2008: 1.Kvalifikovaní výrobci textilií a kůží0 % 2.Kancelářští a manipulační pracovníci 6 % 3.Vědci a pracovníci v biologii6 % 4.Odborní pracovníci bank a pojišťoven7 % 5.Technici v IT a elektronice8 % Malá relativní nahrazovací poptávka je způsobena buď zápornou expanzní poptávkou (uvolněná místa se neobsazují pro pokles zájmu – Kvalifikovaní výrobci textilií a kůží), nebo proto, že jde o povolání s malým podílem starších (Technici v IT), či jde o vysoce konsolidovanou skupinu s malou fluktuací (Odborní pracovníci bank a pojišťoven)

Další funkce modelu Shift-share analýza umožňuje rozložit celkovou změnu zaměstnanosti ve vzdělanostní skupině na čtyři efekty: odvětví, povolání, vzdělání a interakce. Analýza možných událostí (what if analýza): lze modelovat vliv pozdějších odchodů do důchodu, či účinek alternativního makroekonomického scénáře. Analýza odvětvové i vzdělanostní struktury povolání Analýza odvětvové i zaměstnanecké struktury vzdělání

Alternativní makroekonomický scénář Použitý scénář vývoje zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu mezi lety 2009 až 2013: Kolísání mezi stavem v roce 2008 a stavem o 5 % nižším. Alternativní scénář: pokles až o 25% do roku Situace se z pohledu uchazeče zhoršuje, v některých vzděláních nastává či se prohlubuje převis nabídky práce.

Vzdělanostní struktura zaměstnání: Vedoucí dílčích celků a vedoucí malých organizací