Dynamika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Mechanická práce a energie
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Dynamika hmotného bodu
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Soustava částic a tuhé těleso
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
MECHANIKA.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Dynamika hmotného bodu
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Jiný pohled - práce a energie
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Škola Střední průmyslová škola Zlín
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
4.Dynamika.
3. Mechanická energie a práce
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Mechanická práce, výkon a energie
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
3. Přednáška – BBFY1+BIFY1 energie, práce a výkon
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnováha a rázy.
VÝKON A PŘÍKON.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Vzduchová dráha Dynamika částice názorně Předvádí: Přemysl Rubeš
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanická energie a práce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Přípravný kurz Jan Zeman
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Energie.
Transkript prezentace:

Dynamika

Dynamika studuje příčiny pohybu těles a jejich pohybových změn Dynamika studuje příčiny pohybu těles a jejich pohybových změn. Je založena na platnosti zákonů klasické mechaniky, tzn. na platnosti Newtonových zákonů: - zákona setrvačnosti, - zákona síly, - zákona akce a reakce. Kromě těchto zákonů jsou v dynamice využívány ještě další 2 zákony: - zákon o změně hybnosti, - zákon zachování mechanické energie.

Normálová složka zrychlení = 0 →

Alternativní způsob sestavení pohybové rovnice předložil Jean Le Rond d‘Alembert (1717 – 1783) - francouzský matematik a fyzik, osvícenský filozof, člen francouzské, berlínské a petrohradské akademie věd.

Inerciální a neinerciální soustavy Jedeme-li autobusem, který prudce zabrzdí, něco (nějaká setrvačná síla) nás vyhodí ze sedadla. Jedeme-li např. ve vlaku rovnoměrným přímočarým pohybem v uzavřeném vagonu, nepoznáme, zdali se pohybujeme (jedeme). Popisujeme-li pohyb v soustavě, která se pohybuje se zrychlením, neplatí v ní 1. ani 2. Newtonův zákon. Inerciální je soustava, která se nepohybuje se zrychlením vzhledem k jiným inerciálním soustavám. Platí v ní Newtonovy pohybové zákony. Neinerciální je soustava, která se pohybuje se zrychlením vzhledem k nějaké inerciální soustavě. V této soustavě neplatí Newtonovy zákony. V této soustavě působí setrvačné síly.

Tento alternativní způsob sestavení získáme takto:

V praxi samozřejmě kromě velikosti síly, která působí, potřebujeme pro popis znát také to, jak dlouho tato síla působí. Součinem F.dt získáme veličinu, která se jmenuje impulz síly. 1. věta impulzová

Impulz momentu síly rovná se změně momentů hybnosti = 2. impulzová věta

Mechanická energie Fyzikální veličina, která vyjadřuje míru schopnosti tělesa konat mechanickou práci, tzn. působit silou na jiné těleso a posouvat jej po určité dráze. Mechanickou energii mají: - tělesa, která se pohybují = kinetická (pohybová) - tělesa, která jsou v silových polích jiných těles – silové pole Země – potenciální tíhová (polohová)

Výkon je součin pracovní složky síly a rychlosti.

Účinnost mechanizmů a zařízení Každý mechanizmus spotřebuje určitou část dodávané mechanické energie na překonání třecích odporů → práce stroji dodávaná = práce užitečná + ztráty A = AU+AZ dodávaný příkon (výkon) = výkon užitečný + ztráty P = PU+PZ Veličina charakterizující kvalitu stroje je tzv. účinnost η (% , -) η = AU/ A η = PU/ P Jestliže má stroj nebo mechanické zařízení několik členů zařazených za sebou o účinnostech η1, η2, η3 .... ηn ηc = η1 . η2 . η3 .... ηn

an = v2/ r, an = r. ω2 , Fd = m.r.ω2 pak při r = konst. Při nerovnoměrném pohybu je tečné zrychlení nenulové pak při r = konst. pak celkové zrychlení je tedy rovno Pozn.: