Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
PRAVIDLA A NORMY CHOVÁNÍ
Jak si počínat při soudním jednání
Etika v podnikání Business Ethics
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Etika ctností? Jiří Šimek.
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Etika v ošetřovate lství. Jedinec ohrožený nemocí je nesoběstačný a závislý, proto v ošetřovatelství zákonitě spojujeme profesionalitu i s humanizačními.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Denisa Parkosová červen 2008
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Znalecký posudek SHRNUTÍ.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Etika v práci s lidmi.
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Spolupráce tlumočníků před akcí a během ní
Etický kodex Komory auditorů
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Zájmová samospráva Lucia Madleňáková
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Etický kodex české pedagogické vědy a výzkumu Jan Průcha, Roman Švaříček Filip Votava Učo:
Profesní etické kodexy
POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Informovanost o fondech EU Únor Background a cíle projektu MMR spustilo novou kampaň na čerpání prostředků z fondů EU v období Hlavním.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_10_ Společenská pravidla Číslo projektu:
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Analýza parkujících vozidel v lokalitě „Ládví“
Práva a povinnosti mezi manželi
Pravidla chování, právo a morálka
Nová služba – nová kultura?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
(Ne)etický překladetel
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do psychologie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Střední škola obchodně technická s. r. o.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde 26. dubna 2014 1

etika – co je to ? ethos, éthos zvyk, mrav, obyčej, charakter mos – moralitas, mrav, správné chování, morálka nauka o morálce, mravnosti, filozofická disciplína etický kodex specifika v tlumočnické profesi 2

etický kodex ASKOT Nejdůležitější zásady profesní etiky Členství ASKOT zavazuje k profesionálním stavovským postojům na národní i mezinárodní úrovni (ve smyslu postupného přejímání závazků a nároků nejvyššího evropského standardu). Člen ASKOT ručí morálně za svůj optimální výkon ve smyslu stanov čl. 4.1. Proto se na každou akci svědomitě připraví, a to jak z podkladů poskytnutých organizátorem, tak i z jiných dostupných materiálů. Člen ASKOT nepřijme práci, kterou by nemohl provést kvalitně. Člen ASKOT je povinen zachovávat naprostou mlčenlivost o neveřejných informacích, s nimiž se seznámí při výkonu svého povolání. Žádnou důvěrnou informaci nepoužije ve svůj prospěch. Člen ASKOT nepřijme další pracovní závazky v rámci jedné pracovní doby. 3

etický kodex tlumočníka - JTP 1. Ve smyslu tohoto etického kodexu je profesionální tlumočník osoba, která za úplatu převádí nezaměnitelnými prostředky smysl výpovědi mluvčího z výchozího jazyka do jazyka cílového. Výsledek tvůrčí práce tlumočníka je novou hodnotou, která má povahu duševního vlastnictví. 3. Tlumočník a překladatel je vždy a v plné míře vázán služebním tajemstvím, které nesmí vyzradit nikomu a které se týká všeho, co se tlumočník a překladatel dozví při své činnosti u neveřejných jednání a překladů. 4. Tlumočník a překladatel důvěrné informace nikdy nezneužívá. 5. Tlumočník a překladatel zásadně přijímá pouze ty závazky, které odpovídají jeho schopnostem a přípravě. Za výsledek své práce nese plnou morální odpovědnost. 6. Tlumočník a překladatel odmítne vykonávat takovou činnost a zdrží se takového jednání, které by mohly poškodit důstojnost jeho povolání. 7. Tlumočník a překladatel zásadně projevuje solidaritu se svými kolegy. 9. Výkon povolání nezkracuje tlumočníka a překladatele na jeho osobních lidských a občanských právech a nesmí být na újmu jeho důstojnosti. 4

etiketa – co je to? nálepka – etiketa ze staroněm. sticken; prý zahradník krále Ludvíka XIV., cedulky s pravidly, jak se chovat - étiquette je to záležitost konvence, takže je na různých místech odlišná držení těla, gesta, oblečení, účes, pozdravy, chování při jídle, vůči osobám 2. pohlaví Jiří Guth-Jarkovský, ceremoniář prezidenta Masaryka Ladislav Špaček, mluvčí prezidenta Havla 5

etika a etiketa spolu úzce souvisejí etika zkoumá hodnoty společenského chování; činnost člověka hodnotí z hlediska dobra a zla Špaček – etiketa = umění společenského vystupování znát základy neverbální komunikace znát základy neverbální komunikace znát základy neverbální komunikace netiketa, bonton, lékařská etika, křesťanské Desatero 6

Jak být dobrým tlumočníkem ? doma zjistit všechny dostupné informace týkající se konkrétního tlumočení (včetně oblečení...) v cizí zemi ihned zjistit zvyky – pomoc velvyslanectví používat selský rozum; pružnost, diplomacie, takt, diskrétnost „být a nebýt“ viděn a slyšen práce v týmu – kolegialita v kabině, užívání kašlátka, férové střídání (neuvádím samozřejmosti profesní - vynikající znalost jazyků, reálií, tlumočnických technik a tlumočeného tématu) 7

DĚKUJI ZA POZORNOST 8