Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_599_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_571_Dos
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_596_Mel Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Technika obsluhy – Společenská setkání
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
VY_32_INOVACE_08_PEK_431_Kop
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_07_EKO_366_Jan Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Lenka Janovská VY_32_INOVACE_07_EKO_366_Jan

Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětEkonomika Ročník3. Název tematické oblasti (sady) Zásobovací, výrobní a odbytová činnost v gastronomických zařízeních z ekonomického pohledu Název vzdělávacího materiáluCatering Anotace Prezentace pojednává o cateringu, který je stále se rozvíjejícím produktem při poskytování stravovacích služeb a služeb se stravováním spojených. Prezentace ukazuje příklady toho, co cateringová činnost zahrnuje. V prezentaci je kladen důraz i na ekonomický pohled při poskytování cateringových služeb na gastronomickém trhu. Zhotoveno, (datum/období)Listopad 2013 Ověřeno13. února 2014

Catering = poskytování stravovacích služeb a služeb se stravováním spojených catering vykonávají specializované cateringové společnosti nebo i jednotlivé restaurační podniky vyžaduje atraktivní gastronomický servis → v budově – in house catering → mimo budovu – outside catering

Catering zahrnuje dodávání pokrmů a nápojů pro: závodní jídelny, kantýny nemocnice recepcerauty svatební hostiny coffeebreaky koktejly a další…

4 typy cateringu – první typ 1) Dodávání stravování pro společné stravování v závodních jídelnách, kantýnách, nemocnicích obchodními společnostmi pro firmy je snazší stravování zařídit u odborníků, než aby ho zajišťovaly samy – specializované cateringové firmy nabízejí konkrétní podmínky pro dané společné stravování, které budou vyhovovat i zaměstnancům důležitá je rychlá obsluha používají se bezhotovostní platební systémy, nápojové automaty – lidé se obslouží sami nabídka většinou obsahuje polévku a více druhů hlavních pokrmů saláty se obvykle platí zvlášť

Systémy ON LINEFREE FLOW COUNTER SERVICE

Systémy ON LINE SYSTÉM výdejní samoobslužná linka – čím více pokrmů, tím je linka delší hlavně velké závody úhrada na konci linky – bezhotovostní systémy FREE FLOW lidé se volně pohybují u ostrůvků a pultů, kde si část nabídky nabírá zákazník sám a část obsluha platí se na závěr při opouštění zóny COUNTER SERVICE obsluha zákazníků u prodejního pultu plato, na kterém si zákazník odnáší pokrmy a nápoje po konzumaci odloží celé plato na určené místo

4 typy cateringu – druhý typ 2) zajišťování cateringu při různých akcích - výstavy - veletrhy - konference - školení - semináře - přednášky - premiéry, - prezentace apod.

ČÍŠE VÍNA Má charakter doplňkového občerstvení, již samotný název naznačuje, že se podává výhradně víno nebo šampaňské, nealko nápoje a popřípadě velmi jednoduché občerstvení jako chuťovky, kanapky, tyčinky, oříšky. Pohoštění servíruje personál přímo z plat a hosté konzumují občerstvení ve stoje. COFEE BREAK Cofee break - neboli kávová pauza. Tato forma občerstvení je podávána o přestávkách při seminářích, školeních, prezentacích či přednáškách. Coffee break mohou být pouze nápoje - většinou nealkoholické a teplé nápoje, případně doplněné drobným studeným občerstvením - ovoce, sladké pečivo, sandwiche

3) Party service – rauty, garden party, bankety slavnostní hostiny a akce pro firmy i soukromé osoby na jimi požadovaném místě při velkých akcích zařizuje cateringová společnost: pokrmy, nápoje, personál, návrh jídelního lístku, pozvánky, přípravu a výzdobu místnosti, zábavní produkci, květiny a závěrečný úklid někdy také zajišťuje audiovizuální zařízení, fotografa a kameramana, případně tlumočníka 4 typy cateringu – třetí typ

Party service předem je známý charakter akce, počet účastníků i to, kolik je pořadatel ochoten zaplatit za jednoho hosta odhad spotřeby pokrmů a nápojů – nutná kalkulace nákladů

4 typy cateringu – čtvrtý typ 4) Výroba a příprava pokrmů v hotelech a restauracích a jejich dodávání do letadel, vlaků, lodí i autobusů

Cateringové služby catering obsahuje větší množství činností, než se kterými se setkáváme v restauraci správná příprava a bezproblémová doprava pokrmů obtížnější podmínky při výdeji pokrmů – teplá jídla, studené pokrmy obsluha – velmi záleží na prostředí a charakteru akce (večerní raut při slavnostní události x oslava narozenin na venkovském statku) dodržování hygieny a předpisů – nezávadnost potravin, spolehlivý personál příležitost pro podnikání v gastronomii velká konkurence nejlepší reklama je reference spokojeného hosta

Poskytovatel cateringových služeb rozhoduje o: rozsah sortimentu – připravovaná jídla či hotové nakoupené lahůdky výběr dodavatelů skladování potravin – skladovací prostory příprava teplých a studených jídel a cukrářských výrobků chlazení, mražení pokrmů přeprava a výdej na dané akci; požadovaná obsluha výběr a školení personálu plynulý chod akce, případné úpravy i během akce vždy je ale nutná domluva s klientem, který na rozhodující hlas → cateringovému trhu stále dominuje Praha → největší zisky jsou z občerstvení pro velké firemní akce

Catering – moderní trendy exotická jídla – pštrosí, žraločí, krokodýlí maso velmi oblíbené je japonské jídlo sushi vystoupení zpěváků a známých osobností, kouzelníků, šermířů tematické akce – havajský večer, thajská kuchyně, americký styl, vánoční večírky kostýmy pro obsluhu – historické, kroje čokoládová fontána zajímavá místa – historické objekty, zahrady, muzea ohňostroj barmanská show

Použitá literatura a zdroje: SMETANA, František a KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN Zdroj všech obrázků v této prezentaci: Kliparty sady Microsoft Office dostupné pod licencí Microsoft Office. [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 (viz cz&CTT=114) na WWW:. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.