Pralesy Jiří Balun 2L.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Atmosféra Země.
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Amazonka Vojtěch Vinduška
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
Kácení deštných lesů.
Tropický deštný les Obr. 1 Autor: Josef Koumar.
Tropický deštný les.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Co je to biom?.
TROPICKÝ LES - PRALES.
Registrační číslo projektu
Tropický deštný les.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tropický deštný les.
TROPY Život v pralese.
Amazonie.
Příroda a já.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
Odlesňování František Funda.
Problémy tropických oblastí
Tropický pás OK.
AMERIKA přírodní krajiny
Iveta Ráčková a Míša Boháčová
Odlesňování.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
AMERIKA.
Oteplování a vliv na flóru Země
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Biomy - popis.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Tropické deštné lesy Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Obvykle se uvádí jako dolní.
Šířkové pásy tropický pás.
Biosféra Tropické deštné lesy
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Biosféra.
Obraz působení člověka
Křížovka - Tropický deštný les
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
Hydrosféra Vodní obal země.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Krajina České republiky
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
Základní škola, Hradec Králové
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
PODNEBÍ.
Transkript prezentace:

Pralesy Jiří Balun 2L

Co je vlastně prales? Zalesněný biom s trvale vlhkým a teplým podnebím Dolní hranice celoročních srážek je průměrně 2000 mm, horní až 12 000 mm – za takto vysoké srážky odpovídá pásmo nízkého tlaku okolo rovníku Vlhkost vzduchu až 100%, teplota je relativně stálá, rozdíly mezi ročními obdobími jsou téměř nulové Nalezneme je zejména v rovníkových oblastech, výjimečně zasahují až do subtropů

Funkce Pralesu Pohlcování CO2 (cca 2 mil. tun ročně) Uvolňují do atmosféry den co den miliardy tun vody, která tvoří dešťové mraky, jež pak putují klimatickým systémem Zásadní je pro nás i úchvatná rozmanitost pralesních druhů. Žije tu dobrá polovina živých organismů celého světa. Na jediném čtverečním kilometru tu často najdeme víc druhů stromů než v celé Evropě a Severní Americe dohromady

Na pralesích jsou také přímo závislé miliony lidí, včetně mnoha národů, které s nimi ve vzájemné harmonii žijí už celá tisíciletí. Kácení a úbytek lesů je doslova ožebračuje. (např. Amazonský prales 18 mil obyvatel) Tropické deštné lesy se nazývají ‚největší lékárna světa‘ pro výskyt velkého počtu přírodních léčiv. Téměř polovina užívaných léků pochází z tropických deštných pralesů. (např. léky proti malárii, rakovině, ale i anestetika, atd.)

„Producent kyslíku“ Existující tropický deštný les má nulovou až jen velmi mírně kladnou bilanci pokud jde o produkci kyslíku. Je v něm ale vázáno obrovské množství oxidu uhličitého a pralesy mají obrovský podíl na kyslíku už vytvořeném – vyprodukovaly ho v době, když rostly. Jejich likvidace, zejména vypalování, spotřebovává jimi kdysi vyrobený kyslík a vrací v jejich biomase vázaný oxid uhličitý zpět do atmosféry.

Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales, dále pak Konžský d. p Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales, dále pak Konžský d.p. a pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie Tropické střídavě vlhké lesy se rozkládají přibližně mezi 15° až 18° zeměpisné šířky na obou polokoulích. Ve směru od rovníku navazují na tropický deštný les

Amazonský deštný prales Základní informace: Rozloha: téměř 5 500 000 km² (z toho již značná část zlikvidována) Amazonská pánev je největší souvislý tropický deštný prales na světě Leží na území Brazílie (více než 60%), Kolumbie, Peru, Venezuela, Ekvádor, Bolívie, Guayana, Francouzská Guayana a Surinam Žije zde téměř 18 mil. obyvatel

Kácení Pralesů V současné době je prales otřesnou rychlostí likvidován. Dochází jednak k jeho kácení (kvůli obrovské spotřebě dřeva jako paliva i výrobní suroviny) či vypalování (pro zisk nové zemdělské půdy, která ovšem vydrží, jak již bylo řečeno, průměrně tak 2-3 roky, výjimečně 4). Za posledních 100 let již zmizelo z povrchu zemského více než 50% rozlohy tropických deštných pralesů (na poč. století byla rozloha tropických deštných pralesů asi 16 mil. km², dnes je to cca 7 mil. km²)

Stabilita Pralesa Prales se jeví jako stabilní klimaxový porost, který jeví velikou odolnost vůči narušení. Drobné mýtiny, ať už se objeví z jakéhokoliv důvodu, velice rychle zarůstají. Pokud však dojde k masívní destrukci rozsáhlé oblasti (prakticky výhradně činností člověka), je tato vlivem půdní eroze a ztráty styku s původním typem porostu velice brzy znehodnocena tak, že se sem prales „jen tak vrátit“ nemůže. Přirozená obnova pralesa na místě, které bylo exploatováno a zničeno člověkem, je otázkou staletí až tisíciletí. Člověk sám pro ni může udělat jen minimum.

Následky Půdní eroze, povodně, zanášení údolních nádrží, sesuvy půdy, pokles srážek, sucha Též snížení genofondu – pralesy jsou domovem 70-90% všech druhů; zároveň nemožnost dostání určitých léčiv Následuje likvidace domorodých obyvatel, mizení jejich kultur Další zhoršení situace v oblasti globálního oteplování = další negativní vliv na světové klima

Možná řešení Zavedení majetkových práv – právo využívat les by měli mít lidé, kteří jsou na něm existenčně závislí. (V třetím světě přešlo během 150 let 80% tropických lesů do rukou vládnoucích úředníků) Cena dřeva – dřevěné výrobky jsou příliš levné. Je třeba přestat dotovat těžbu dřeva, nasadit daně na pralesní dřevo. Pozemková reforma (Brazílie) – mapování, demarkace domorodého území. Bojkot výrobků z tropického dřeva na Západě. Odpuštění dluhů zemím třetího světa.

K zamyšlení V poslední době ledové pralesy téměř neexistovaly. Pokud nechceme tvrdit, že všechny druhy obývající třeba Amazonii vznikly v posledních 10 000 letech (jistě nevznikly), pak nám vychází, že nejsou na prostředí deštného pralesa v jeho současné rozloze nijak fatálně vázané. A navíc ani "globální ekosystém" není nijak vázán na tropické pralesy, doba ledová nebyla obdobím žádného kolapsu pozemského života.

Děkuji za pozornost Zdroje: www.wikipedia.cz www.splhej.wz.cz www.osel.cz