HVB Bank Czech Republic a IMB - Vaši partneři při obchodování s Ruskou federací II. Bankovní seminář, Praha, 26. ledna 2005 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

1. cvičení úrokování.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Člen skupiny HVB Group Představení nového garantovaného fondu Capital Invest Guarantee Basket 2010.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní operace.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vkladové služby.
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
PŘÍLOHY MONITOTROVACÍ ZPRÁVY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Podmínky provozování směnárny
Partner českých malých a středních exportérů. Struktura financování a programy pro SME, připravované novinky pro podnikatele Seminář „Jak zpomalení růstu.
1 NOVÉ ŠANCE PŘI FINANCOVÁNÍ EXPORTU Pavel Svěrák Head Export & Trade Finance Praha
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
ČSOB Trade Finance Ivana Pelcmanová Ivana Pelcmanová
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vypracovala Nelly Bočková
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
VARIANTY ŘEŠENÍ PRO DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Janda
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
1 2 Microsoft Dynamics NAV Frýdlant nad Ostravicí 7. prosince 2006 Ing. Jaromír Skorkovský, Csc. Training Manager.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
LITOSTROJ POWER Slovenia Ljubljana ČKD BLANSKO ENGINEERING Czech Republic Blansko ČKD Blansko Engineering, a.s. Company headquarters ČKD Blansko Engineering,
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Současnost a perspektiva českého zemědělství
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

HVB Bank Czech Republic a IMB - Vaši partneři při obchodování s Ruskou federací II. Bankovní seminář, Praha, 26. ledna

Structure of HVB Group Western EuropeRest of World Austria & CEE Region Poland Czech Republic Slovakia Hungary Slovenia Croatia Romania America Asia Russia Ukraine Lithuania Latvia Estonia Other countries Bulgaria Bosnia & Herzegovina Serbia & Montenegro Macedonia Albania Germany Great Britain France Switzerland Norway Spain Greece Luxemburg 2

3

4

Produkty a služby Kompletní služby HVB CZ pro zákazníky obchodující s Ruskem hladké platby dokumentární obchody (post financing, potvrzování akreditivů) bankovní záruky (přímé záruky) financování - exportní balíček (využití rámcových smluv) poradenství 5

Pozice na trhu osmá největší ruská banka podle aktiv a největší podle účasti zahraničního kapitálu v Rusku Rating BB- S&P, BB- Fitch nejlépe hodnocená ruská zahraniční soukromá banka 6

Od r. 2005, po ukončení procesu navýšení základního kapitálu, je 80 % akcií v rukou zahraničních investorů - HVB a Nordea 26,4%26,4% 52,9% Eurobank 15,9% EBRD 4,8% 7

Dokumenty, které požaduje IMB při otevírání účtů registrační dokumenty (přeložené do ruštiny a legalizované) podpisové vzory (notářsky ověřené a legalizované) ruský daňový certifikát žádost Ruský daňový certifikát obdržíte v Moskvě na daňovém inspektorátu, kde je registrovaná IMB. IMB obstará tento certifikát za podmínek, že předložíte: váš domácí doklad o daňové registraci (notářsky ověřený a legalizovaný) jednu kopii registračního dokumentu zplnomocnění pracovníka IMB Všechny registrační a daňové doklady nesmí být starší než 4 měsíce. 8

Zúčtování v RUB ve prospěch ne-rezidentů  RUB účet v IMB umožňuje komplexní realizaci plateb mezi rezidenty a ne-rezidenty Možné jsou následující platby v RUB: - služby a transakce zahraničního obchodu - náklady zastupitelství v Rusku - daně a podobné poplatky - základní kapitál - další platby Výhody plateb v RUB: - exportér obdrží platby, i když ruský partner nemá účet v cizí měně, což představuje konkurenční výhodu - ruský partner neplatí poplatky za konverze - eliminace kursového rizika 9

Zúčtování v rublech - přehled RTGS není dostupný přes Ruskou centrální banku, platby jsou uvolňovány v 5 tranžích IMB uvolňuje platby o 10:30; 13:30; 15:30; 17:30; 19:30 moskevského času Vyšlé platby v rámci Moskvy a moskevského regionu obdrží beneficient se stejnou valutou Ostatní platby obdrží beneficient se stejnou valutou, když jsou odeslány s druhou tranží, tj. o moskevského času IMB cut-off time pro vyšlé platby je o moskevského času (13:00 GMT) Došlé platby jsou připisovány se stejnou valutou, když je IMB obdrží před moskevského času (20.00 GMT) The participants in the Russian payment system were 1,172 Bank of Russia divisions, 1,331 operating credit institutions, including 41 non-bank settlement credit institutions, and 3,326 branches of credit institutions. In addition, settlement services were provided to clients by 6,387 additional offices of credit institutions 10

Právní předpisy (1) Zákon o devizové regulaci a kontrole z , № 173-FZ, Art.16 (2) Pokyn Centrální banky RF k úvěrům a rezervacím a jejich splácení při realizaci devizových operací z , № 114-I (3) Předpis Centrální banky RF o rezervaci prostředků na speciálních kontech, resp. jejich odúčtování z № 1465-U (4) Pokyn Centrální banky RF o měnové regulaci № 116, 117 (umožňuje placení importu v rublech) 11

V souladu se směrnicemi Centrální banky RF se otevírají tyto účty RUB účty pro všeobecné komerční platby speciální účty: - Spro obchodování s bondy - Apro obchodování s akciemi ruských společností - Opro obchodování s bondy - B1úvěry pro ne-rezidenty od rezidentů v RUB - B2úvěry pro rezidenty od ne-rezidentů v RUB - P1úvěry v FCY - P2úvěry v FCY 12

Ne-rezident Úvěrová smlouva Rezident RUB běžný účet RUB speciální účet “B1” Rezervace v RUB 50% - 15 dní Úvěr v RUB Ne-rezident dostane úvěr v RUB Po splacení rezervace Rezervace v RUB 50% - 15 dní 13

převod úvěrové sumy v RUB na speciální konto RUB “B1” ne-rezidenta rezervace v RUB na běžném účtu ne-rezidenta, anebo na “B1” 50% úvěrové částky se rezervuje na 15 dní ! Částka úvěru se převede až 16. den po rezervaci ! Ne-rezident dostane úvěr v RUB od rezidenta 14

Ne-rezident Úvěrová smlouva Rezident RUB běžný účet RUB speciální účet “B2” Rezervace v RUB 3% dní Úvěr v RUB Rezident dostane úvěr v RUB Rezervace v RUB 3% dní 15

připsání úvěrové částky v RUB ze speciálního konta ne-rezidenta “B2” na konto rezidenta rezervace v RUB na běžném účtu ne-rezidenta, anebo na speciálním účtu B2 ne-rezidenta rezervace se realizuje současně s převodem úvěrové sumy 3% rezervace se uloží na 365 dní na účet ne-rezidenta Rezident dostane úvěr v RUB od ne-rezidenta 16

speciální konto se otevírá současně s běžným účtem v RUB. zúčtování rezervace v RUB se realizuje podle kurzu Centrální banky RF podle data rezervace měna rezervace je vždy RUB (proto je u devizových úvěrů vždy na běžných účtech) vklad není nikdy úročený Rezervace 17

Kontakty HVB Bank Czech Republic a.s. Odbor Trade Finance, Italská 24, Praha 2  P.O.Box 48, Praha Martin Maar, poradce  tel ,  fax: I.M.B. Juliya Kulkova Assistant manager tel ,