Podnikatelé - OSVČ 3. Přednáška Kursu 1FU350.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně Daň z příjmu. • Jedná se o přímou důchodovou daň – poplatník podává daňové přiznání FÚ a tomu daň odvede + daňová povinnost.
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Tato prezentace byla vytvořena
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Daň z příjmů právnických osob
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Účetnictví.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
TÉMA 2: Daň z příjmů fyzických osob I
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Základy účetnictví 4. přednáška.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Příjmy z podnikání fyzických osob. 2 Zdanění příjmů fyzických osob příjmy se dělí do 5 dílčích daňových základů  ze závislé činnosti a funkční požitky.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účtová třída 4 Účtová skupina 49 Účet 491
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Zdaňování ostatních příjmů
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Podnikatelé - OSVČ 3. Přednáška Kursu 1FU350

Samostatný základ daně (§36 ZDP) Daň z příjmů FO Dílčí daňový základ Samostatný základ daně (§36 ZDP) Příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků (§ 6 ZDP) Příjmy od „dalšího“ zaměstnavatele do 5 000 Kč za měsíc (15 %) (částka před zvýšením o sociální pojištění hrazené zaměstnavatelem) Příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 ZDP) Honoráře za příspěvky do rozhlasu, televize a periodik do 3 000 Kč za měsíc u jednoho plátce (10 %) (od roku 2008 do 7 000 Kč - 15 %)

Samostatný základ daně Daň z příjmů FO Dílčí daňový základ Samostatný základ daně (§ 36 ZDP) Příjmy z kapitálového majetku (§ 8 ZDP) z dividendového příjmů (15 %) z úrokového příjmu z dluhopisu (15 %) z podílu na zisku z účasti na společnosti s r.o.nebo družstvu (15 %) z podílu na zisku tichého společníka (15 %) z vkladů na vkladních knížkách a na úsporných osobních běžných účtech (15 %) z plnění ze soukromého životního pojištění sníženého o zaplacené pojistné (15 %) z dávek penzijního připojištění po snížení o zaplacené pojistné (15 %)

Samostatný základ daně (§ 36 ZDP) Daň z příjmů FO Dílčí daňový základ Samostatný základ daně (§ 36 ZDP) Příjmy z pronájmu (§ 9 ZSP) --- Ostatní příjmy (§ 10 ZDP) z veřejných a sportovních soutěží (20%) (15%) z výher a cen v loteriích a jiných podobných hrách (20%) (15%) z reklamních soutěží a reklamního slosování (20%) (15%) z vypořádacího podílu při zániku účasti společníka v kapitálové společnosti nebo družstvu (15 %) z podílu na likvidačním zůstatku v kapitálové společnosti (15 %)

Daň stanovená paušální částkou (§ 7a) Stanoví správce daně na žádost poplatníka, který Provozuje podnikatelskou činnost bez zaměstnanců nebo spolupracujících osob a není účastníkem sdružení, které není právnickou osobou, Roční výše příjmů z podnikání nepřesáhla 5 mil. Kč za bezprostředně 3 předcházející zdaňovací období Žádost podá nejpozději do 31. ledna běžného zdaňovacího období Výše daně se určí v závislosti na předpokládaných příjmech, které jsou předmětem daně Správce daně stanoví daň po projednání s poplatníkem do 15. května běžného zdaňovacího období

Daň stanovená paušální částkou (§ 7a) Vypočtená daň se sníží o předpokládanou slevu na dani uplatněnou poplatníkem v žádosti Daň činí nejméně 600 Kč za zdaňovací období Přesáhnou-li příjmy o 6 000 Kč předpoklad, musí poplatník podat řádné daňové přiznání Poplatník vede jednoduchou evidenci příjmů, pohledávek a hmotného majetku Je-li poplatník plátcem DPH, je povinen vést evidenci pro účely této daně Daň je splatná do 15. prosince běžného zdaňovacího období

Daňová evidence (§ 7b) Obsahuje údaje o Oceňování: Příjmech a výdajích v členění potřebném pro zjištění základu daně Majetku a závazcích (pro obsahové vymezení složek majetku se použijí pravidla platná pro účetnictví) Oceňování: Hmotný majetek dle § 29 ZDP (vstupní cena) Pohledávky dle § 5 (jmenovitá hodnota, pořizovací cena, cena pro daň dědickou a darovací) Ostatní majetek (pořizovací cena, vlastní náklady, cena pro daň dědickou a darovací) Závazky (jmenovitá hodnota, pořizovací cena

Daňová evidence (§ 7b) Koncem zdaňovacího období se provede soupis a provede se o tom zápis Skutečného stavu zásob Skutečného stavu hmotného majetku Pohledávek a závazků Povinnost archivace daňové evidence za všechna zdaňovací období, pro která neskončila lhůta pro vyměření daně

Minimální základ daně (§ 7c) (od 1. 1. 2008 zrušen) Týká se poplatníků s příjmy pouze podle § 7 Musí být uplatněn, jestliže celkový základ daně (ze všech příjmů) je nižší než níže uvedený propočet, nebo poplatník vykazuje ztrátu Činí 50% ze součinu všeobecného vyměřovacího základu dle ZDP za kalendářní rok, který o 2 roky předchází zdaňovacímu období, přepočítacího koeficientu počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník provozoval výdělečnou činnost - pro rok 2006: (17 882 x 1,0532 x 12) x 0,5 = 112 950 (112 900 Kč) - pro rok 2007: (18 809 x 1,0707 x 12) x 0,5 = 120 832 (120 800 Kč) Nesnižuje se o odpočty podle § 34

Minimální základ daně (§ 7c) (od 1. 1. 2008 zrušen) Nevztahuje se na poplatníka Který ve zdaňovacím období zahájil nebo ukončil podnikatelskou činnost a pro bezprostředně následující období po zahájení podnikatelské činnosti Kterému byla stanovena daň paušální částkou Kterému náleží rodičovský příspěvek, příspěvek při péči o blízkou osobu a nebo je poživatel důchodu Který na počátku zdaňovacího období nedovršil 26 let a který se i po část zdaňovacího období soustavně připravoval na budoucí povolání Který podává daňové přiznání při prohlášení nebo zrušení konkursu

Minimální základ daně (§ 7c) (od 1. 1. 2008 zrušen) Který má ve zdaňovacím období nárok na slevu na dani Který uplatnil nárok na osvobození od daně a nemá jiné příjmy než příjmy podle § 7 Který nemá příjmy podle § 7 ve sledovaném zdaňovacím období vyšší než 15 000 Kč Který nemá jiné příjmy podle § 7 než příjem z lesního hospodářství nebo z dotací, podpor, grandů nebo z příspěvků, které nejsou osvobozeny od daně Který je daňovým nerezidentem, pokud příjmy ze zdrojů na území ČR činí méně než 90 % všech příjmů

Slevy na dani (2007) – (2008) - § 35ba 1/12 za každý kalendářní měsíc při splnění uvedených podmínek Daňové zvýhodnění Roční výše v Kč Podmínky slevy Na poplatníka 7 200 24 840 Kromě starobních důchodců s důchodem nad 38 040 Kč Včetně starobních důchodců Na manželku 4 200 Manželka nemá příjmy vyšší než 38 040 Kč Na manželku ZTP/P 8 400 49 680 Manželka držitelka ZTP/P nemá příjmy nad 38 040 Kč Na dítě 6 000 10 680 Až do 26 let, ve společné domácnosti (sleva na dani, daňový bonus nebo obojí až do 30 000 Kč 52 200 Kč) Na dítě ZTP/P 12 000 21 360 Vyživované dítě, držitelem průkazu ZTP/P

Slevy na dani (2007) - (2008) - § 35ba 1/12 za každý kalendářní měsíc při splnění uvedených podmínek Daňové zvýhodnění Roční výše v Kč Podmínky slevy Na částečnou invaliditu 1 500 2 520 Poplatník pobírá částečný invalidní důchod Na plnou invaliditu 3 000 5 040 Poplatník obírá plný invalidní důchod Na průkaz ZTP/P 9 600 16 140 Poplatník je držitelem průkazu ZTP/P Na studium 2 400 4 020 Až do 26 let u presenční formy studia, do 28 let v doktorském studijním programu

Další slevy na dani pro podnikatele - § 35 Roční výše v Kč Podmínky slevy Zaměstnávání zdravotně postižených 18 000 60 000 Za každého zaměstnance Nákup registrační pokladny (do 30.6.2006) Maximálně 8 000 Při prvním uvedení do provozu do 30. 6. 2006 TZ již používané registrační pokladny (do 31.12.2006) 30% 4 000 TZ bylo provedeno do 31. 12. 2006

Nezdanitelná část základu daně (§ 15) Odpočet Roční výše v Kč Podmínky odpočtu Dary Min. 2% nebo 1000, max. 10% Dar na veřejně prospěšné účely a následky živelní pohromy Úroky z úvěru stavebního spoření a hypotéčních úvěrů Zaplacené úroky max. 300 tis. Kč na domácnost Použití na bytové potřeby, které definuje zákon Příspěvky na penzijní připojištění Zaplacené pojistné max. 12 000 Kč Podmínky definuje zákon Soukromé životní pojištění

Nezdanitelná část základu daně - § 15 Odpočet Roční výše v Kč Podmínky odpočtu Příspěvky odborům Do 1,5 % zdanitelných příjmů max. 3 000 Kč Určeno odborové organizaci Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání Do výše 10 000 Kč, u osob zdravotně postižených 13 000 Kč, u osob s těžším zdravotním pojištěním 15 000 Kč Pokud je nehradí zaměstnavatel nebo nebyly uplatněny v rámci podnikání (§ 24)

Odpočty od základu daně - § 34 Odpočet Roční výše v Kč Podmínky odpočtu Ztráta z podnikání Částka ztráty Nejdéle v následujících 5 zdaňovacích obdobích Výuka učňů 30 % výdajů (nákladů) Na východu učňů ve středních odborných učilištích Výzkum a vývoj 100 % výdajů (nákladů) Projekty bez veřejné podpory Další odpočty (např. na reinvestice do roku 2008) Nebyly uplatněny dříve, nárok nezanikl

Výpočet daňové povinnosti Základ daně - nezdanitelné části základu daně (§ 15) odpočty od základu daně (§ 34) (zaokrouhlit na stokoruny dolu) X sazba daně (§ 16) = daň slevy na dani (§ 35) = daňová povinnost

Sazba daně z příjmů FO (§ 16) Ze základu daně (2007) Daň 2007 od Kč do Kč Ze základu přesahujícího 121 200 12 % 218 400 14 544 Kč + 19 % 331 200 33 012 Kč + 25 % a výše 61 212 + 32 % 2008 15 %

Další úpravy daně z příjmů FO § 11 – Výpočet příjmu spoluvlastníka (příjmy a výdaje se rozdělují dle spoluvlastnických podílů nebo podle smlouvy - v tom případě lze uplatnit výdaje pouze v prokázané výši) § 12 – Výpočet příjmu účastníka sdružení, které není právnickou osobou (příjmy a výdaje se rozdělují rovným dílem nebo podle smlouvy – v tom případě lze uplatnit výdaje jen v prokázané výši) § 13 – Výpočet příjmů spolupracujících osob Manžel (manželka) – 50 %, max. 540 000 Kč nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc, po který trvala spolupráce Ostatní členové domácnosti – 30 %, max. 180 000 Kč nebo 15 000 Kč za každý i započatý měsíc, po který trvala spolupráce

Další úpravy daně z příjmů FO § 13a – Výpočet daně ze společného základu daně manželů (podmínka – alespoň 1 dítě žijící ve společné domácnosti) – (zrušeno 2008) § 14 – Výpočet daně z příjmů dosažených za více zdaňovacích období - (zrušeno 2008) (výsledek několikaleté činnosti poplatníka) – příjmy se rozdělí - max. na tři poměrné části, jedna se zahrne do základu daně a ostatní se zdaní stejným procentem - max. na pět poměrných částí (u správců konkursní podstaty) - max. na deset poměrných částí (u lesního hospodářství příjmy dosažené těžbou dřeva)

Evidenční povinnosti podnikatele FO Podnikatel (P) účetní jednotka Daňová evidence zjednodušená DE (ZDE) P, který je zapsaný v obchodním rejstříku P, který není účetní jednotkou a prokazuje své příjmy a výdaje P, jehož obrat překročil zákonem stanovený limit P, který uplatňuje výdaje paušálem z dokladovaných příjmů (ZDE) P, který vede účetnictví dobrovolně P, který má stanovenou daň paušální částkou (ZDE) P, který je účastník sdružení, kde je alespoň 1 podnikatel účetní jednotkou

Přechod podnikatele FO z daňové evidence na účetnictví 1. Zdaňovací období 2. Zdaňovací období 3. Zdaňovací období Podnikatel překročil limit obratu 2007 – 15 000 000 Kč 2008 – 25 000 000 Kč Podnikatel se stal účetní jednotkou Zahájení vedení účetnictví Vedení daňové evidence Úprava základu daně na konci období o stavy na začátku období

Základní kroky přechodu na účetnictví Na konci období, kdy se podnikatel stal účetní jednotkou Soupis veškerého majetku a závazků - podklad pro sestavení zahajovací rozvahy - podklad pro stanovení položek, které budou ovlivňovat základ daně na konci zdaňovacího období, ve kterém bylo zahájeno účtování Zpracování daňového přiznání

Základní kroky přechodu na účetnictví Na začátku účetního období, kdy je zahájeno účtování Sestavení účtového rozvrhu Sestavení odpisového plánu - U odpisovaného DNaHM účetní jednotky sestaví odpisové plány. Stav oprávek se stanoví podle stavu majetku, a to z výše ocenění majetku v okamžiku jeho pořízení sníženém o předpokládané odpisy za dobu používání do okamžiku přechodu z daňové evidence na účetnictví Sestavení zahajovací rozvahy Otevření účetních knih

Zahajovací rozvaha Aktiva Pasiva Dlouhodobá aktiva Oběžná aktiva Přechodná aktiva Vlastní kapitál Závazky Aktiva celkem Pasiva celkem

Vlastní kapitál individuálního podnikatele V zahajovací rozvaze se vlastní kapitál vypočítá jako rozdíl mezi aktivy a závazky Veškeré vlastní zdroje se evidují na účtu 491 Podnikatel nemá nárok na mzdu, výběr peněz pro osobní spotřebu během roku je záloha na zisk 491-Účet individuálního podnikatele výběr prostředků vklady podnikatele pro vlastní spotřebu (peněžní i nepeněžní)

Otevření účetních knih Účty aktiv 701-Počáteční účet rozvažný Účty pasiv Počáteční zůstatek Pasiva Aktiva Počáteční zůstatek

Daňový dopad přechodu (na konci období, v němž účetní jednotka začala účtovat) Zvýšení základu daně o Hodnotu zásob a cenin Hodnotu poskytnutých záloh s výjimkou záloh na dlouhodobý majetek Hodnotu pohledávek, jejichž úhrada by v daňové evidenci byla zdanitelným příjmem Lze zahrnout buď jednorázově, nebo postupně po 9 následujících zdaňovacích obdobích Při ukončení nebo přerušení činnosti nebo vedení účetnictví nutno zahrnout zbývající dosud nezahrnout část

Daňový dopad přechodu (na konci období, v němž účetní jednotka začala účtovat) Snížení základu daně o Hodnotu přijatých záloh Hodnotu závazků, jejichž úhrada by v daňové evidenci byla daňově účinným výdajem U pohledávek a závazků se u plátců rozumí částka bez DPH

Účty, o jejichž PZ se zvýší základ daně Daňová evidence Účetnictví Poskytnuté zálohy na dodávky zásob, energií, služeb 15x-Poskytnuté zálohy na zásoby 314x-Poskytnuté zálohy na služby Pohledávky z titulu prodeje zásob, služeb či ostatního majetku 31x-Pohledávky 37x-Jiné pohledávky Pohledávky za zaměstnanci a společníky za náhrady mank a škod 335-Pohledávky za zaměstnanci 355-Pohledávky za společníky Zásoby (materiál, nedokončená výroba, výrobky, zboží) 1xx-Zásoby Nespotřebované ceniny 213-ceniny Pohledávky z titulu daní uznávaných jako daňový náklad 34x-Zúčtování daní a dotací

Účty, o jejichž PZ se sníží základ daně Daňová evidence Účetnictví Přijaté zálohy 324-Přijaté zálohy Závazky z titulu pořízení zásob, cenin, energií a služeb 32x-Závazky 47x-Dlouhodobé závazky Dlužné mzdy zaměstnanců 331-Zaměstnanci Závazky vůči zaměstnancům z titulu vyúčtování pracovních cest a ostatních výdajů 333-Ostatní závazky vůči zaměstnancům Závazky k institucím sociálního zabezpečení 336-Zúčtování s institucemi sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění Závazky z titulu daní uznávaných jako daňový náklad 34x-Zúčtování daní a dotací

Účtování splatné daně z příjmů 221-Bankovní účty 1 3 4 341-Daň z příjmů 2 59x-Daň z příjmů Běžné období Příští Úhrada záloh na daň z příjmů Daňová povinnost dle daňového přiznání Úhrada nedoplatku na dani Příjem přeplatku na dani (na požádání) nebo převedení na zálohy

Zdravotní a sociální pojištění individuálního podnikatele (rok 2007) 221-Bankovní účty 2 4 6 336-Zúčtování s institucemi ZaSP 1 3 5 526-Sociální náklady IP Běžné Období Příští 1) Předpis záloh na zdravotní a sociální pojištění Úhrada záloh na zdravotní a sociální pojištění Předpis nedoplatku zjištěného po uzavření účetních knih Úhrada nedoplatku Nárok na přeplatek zjištění po uzavření účetních knih Příjem přeplatku (na požádání), nebo převedení na zálohy

Zdravotní a sociální pojištění individuálního podnikatele (rok 2008) 221-Bankovní účty 1 4 5 336-Zúčtování s institucemi ZaSP 2 3 526-Sociální náklady IP Běžné Období Příští Zaplacené zálohy na zdravotní a sociální pojištění (bez nemocenského) Zaplacené nemocenské pojištění (nevyúčtovává se) Odvodová povinnost ZSP za sledované účetní období dle Přehledu Úhrada nedoplatku Příjem přeplatku (na požádání), nebo převedení na zálohy

Placení záloh OSVČ na zdravotní pojištění Vyměřovací základ 50 % z rozdílu mezi příjmy a výdaj Minimální měsíční vyměřovací základ 2007 - 10 069,50 Kč 2008 – 10 785,18 Kč Minimální záloha 2007 - (10 069,5 x 0,135) = 1 360 Kč 2008 - (10 785,18 x 0,135) = 1 450 Kč

Placení záloh OSVČ na sociální pojištění Hlavní samostatně výdělečná činnost Vedlejší samostatně výdělečná činnost Minimální vyměřovací základ 2007 – 5 035 2008 – 5 390 2007 – 2 014 2008 – 2 156 Minimální záloha na pojistné DP 2007– (5 035 x 0,296) = 1 491 Kč 2008 – (5 390 x 0,296) = 1 596 Kč 2007– (2 014 x 0,296) = 597 Kč 2008 – (2 156 x 0,296) = 639 Minimální záloha na pojistné NP 2007 – (5 035 x 0,044) = 222 Kč 2008 – (5 390 x 0,044) = 238 Kč 2007 – (2 014 x 0,044) = 89 Kč 2008 – (2 156 x 0 044) = 95

Příklad 2007- zadání Pan Svoboda je OSVČ a je účetní jednotkou. Ve sledovaném účetním a zdaňovacím období zaplatil zálohy na zdravotní pojištění 25 000 Kč (sazba 13,5%) a na sociální pojištění 35 000 Kč (neplatí si zálohy na nemocenské pojištění, sazba 29,6 %). Koncem účetního období 2007 činily jeho příjmy 1 500 000 Kč a náklady (včetně zaplacených záloh na SZP) Kč 1 200 000 Kč. Vyměřovací základ pro SZP je 50 % Úkol: Doplňte účtový předpis k operacím související s výše uvedeným zadáním, které se budou týkat běžného i následujícího účetního a zdaňovacího období

Příklad 2007- řešení Rozdíl příjmů a výdajů (1 500 000 – 1 200 000) = 300 000 Kč Vyměřovací základ 50 % (300 000 x 0,5) = 150 000 Kč Zdravotní pojištění 13,5 % (150 000 x 0,135) = 20 250 Kč Vyúčtování záloh (20 250 – 25 000) = 4 750 Kč přeplatek Sociální pojištění 29,6 % (150 000 x 0,296) = 44 400 Kč Vyúčtování záloh (44 400 – 35 000) = 9 400 Kč nedoplatek

Operace běžného období Příklad 2007- účtování Operace běžného období Kč MD D Předpis záloh na zdravotní pojištění (ZP) 25 000 526/ZP 336/ZP Úhrada záloh na zdravotní pojištění (ZP) 221 Předpis záloh na sociální pojištění (SP) 35 000 526/SP 336/SP Úhrada záloh na sociální pojištění (SP) Operace následujícího účetního období Předpis nároku na vrácení přeplatku ZP 4 750 Předpis nedoplatku SP 9 400 Příjem přeplatku ZP Úhrada nedoplatku SP

Příklad 2008- zadání Pan Svoboda je OSVČ a je účetní jednotkou. Ve sledovaném účetním a zdaňovacím období zaplatil zálohy na zdravotní pojištění 25 000 Kč (sazba 13,5%) a na sociální pojištění 35 000 Kč (neplatí si zálohy na nemocenské pojištění, sazba 29,6 %). Koncem účetního období 2007 činily jeho příjmy 1 500 000 Kč a náklady Kč 1 140 000 Kč (zaplacené zálohy 60 000 Kč nejsou v nákladech). Vyměřovací základ pro SZP je 50 % Úkol: Doplňte účtový předpis k operacím související s výše uvedeným zadáním, které se budou týkat běžného i následujícího účetního a zdaňovacího období

Příklad 2008- řešení Rozdíl příjmů a výdajů (1 500 000 – 1 140 000) = 360 000 Kč Vyměřovací základ 50 % (360 000 x 0,5) = 180 000 Kč Zdravotní pojištění 13,5 % (180 000 x 0,135) = 24 300 Kč Vyúčtování záloh (24 300 – 25 000) = 700 Kč přeplatek Sociální pojištění 29,6 % (180 000 x 0,296) = 53 280 Kč Vyúčtování záloh (53 280 – 35 000) = 18 280 Kč nedoplatek

Operace běžného období Příklad 2008 - účtování Operace běžného období Kč MD D Úhrada záloh na zdravotní pojištění (ZP) 25 000 336/ZP 221 Úhrada záloh na sociální pojištění (SP) 35 000 336/SP Povinnost odvodu ZP 24 300 526 Povinnost odvodu SP 53 280 Operace následujícího účetního období Příjem přeplatku ZP 700 Úhrada nedoplatku SP 18 280

Převod výsledku hospodaření do příštího období 701-Počáteční účet rozvažný 1 3 431-VH ve schvalovacím řízení 2 4 491-Účet IP 1) Převod zisku vytvořeného v předcházejícím období Zvýšení vlastního kapitálu podnikatele o vytvořený zisk Převod ztráty dosažené v předcházejícím období Snížení vlastního kapitálu o dosaženou ztrátu

Kontrolní otázky Co to je samostatný základ daně (uveďte příklady) Jaký režim má daň stanovená paušální částkou Co obsahuje daňová evidence, kdo ji vede a jaký předpis jí upravuje Jak se počítá minimální základ daně a na koho se nevztahuje Vysvětlete rozdíl mezi daňovými odpočty a slevami na dani a jmenujte příklady Kteří individuální podnikatelé jsou účetní jednotkou a jaký předpis se na ně vztahuje Uveďte základní kroky při přechodu z daňové evidence na účetnictví Jakým způsobem a kdy se při přechodu z daňové evidence na účetnictví upravuje základ daně Uveďte způsob zjištění vlastního kapitálu individuálního podnikatele při zahájení vedení účetnictví a způsob jeho zvyšování a snižování v průběhu další činnosti Vysvětlete režim účtování sociálního a zdravotního pojištění individuálního podnikatele