Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka 12.9. 2007 E E.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
03/04/2017 SIP trunking AASTRA 5000 R53.
VY_32_INOVACE_50_Internet_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení zaměstnanců web + intranet v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
SmartPhone start - Apple iPhone
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Elektronická komunikace
Adresářová služba Active directory
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_247 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Internet.
Internet.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Protokoly a adresy na internetu
Typy elektronické komunikace
Ing. Aleš Dryák Pragonet, a.s.
11. SLUŽBY INTERNETU.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Internet struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
VoIP Velmi opatrná Integrace Pokroku Jakub Ditrich CIF.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Jednotné komunikační prostředí města Plzně
Internet.
Multimediální elektronická komunikace
INTERNET.
SIP Session Initiation Protocol Jiří Ledvina Projektování distribuovaných systémů.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
1 ENUM CZ.NIC z.s.p.o. Pavel Tůma
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Co je to skype ? je peer-to-peer program, umožňuje provozovat Instant messaging, internetovou telefonii(VoIP), videohovory a přenos souborů instalace.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Management počítačové sítě
TÉMA: Počítačové systémy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E

vývoj probíhá "ode zdi ke zdi" lidé nechtěli používat málo mnemonické číselné adresy, jako vznikl systém DNS (Domain Name Systém) lidé nechtějí (vždy a všude) používat jen dlouhá symbolická jména jako vznikl systém ENUM (e164 Number Mapping) www.nic.cz lidé mohou používat telefonní čísla, jako , místo adres jako

DNS: převádí symbolická jména na IP adresy ● a když už funguje, používá se také k dalším účelům  například pro potřeby doručování elektronické pošty ● v DNS jsou uloženy další informace  a odpovídá i na jiné dotazy, než jen na převod jmen na IP adresy DNS DNS DNS IP adresa DNS poštovní server lupa.cz mail.nic.cz

ENUM: převádí telefonní čísla na internetové adresy (URI) ● dokáže "překládat" telefonní čísla na (symbolické) internetové adresy (URI) různých služeb  SIP adres ● pro hlasová volání ● pro instant messaging  ových adres  WWW adres  ….. ENUM ENUM ENUM SIP adresa ENUM ová adresa mailto:

ENUM: představa využití ENUM hlasový hovor chat vzkaz zaslán em dotaz na telefonní číslo odpověď nejlépe inteligentní zařízení se zeptá ENUMU na zadané telefonní číslo a podle odpovědi se samo rozhodne, jak nejlépe kontaktovat "volaného" načtení WWW stránky vstupem je telefonní číslo ?

ENUM: představa využití ENUM dotaz na telefonní číslo odpověď síť (PSTN nebo IP) nejlépe telefonní ústředna se zeptá ENUMU na zadané telefonní číslo a podle odpovědi se rozhodne, jak nejlépe kontaktovat volaného výhod ENUMu může využít i hloupé zařízení záznam vzkaz em hlasový hovor hlasový hovor hlasový hovor

Jak šetřit (na volání) pomocí ENUMU? PSTN (telefonní síť) volám Q: ústředna se zeptá ENUMu: kam mám směrovat volání na ? A: ENUM odpoví: na Q A telefon s číslem telefonní ústředna (v PSTN nebo v IP síti) IP síť (Internet) ENUM Místo přes drahou síť PSTN se volá přes levnější Internet! telefon s adresou

Co je zapotřebí (k levnějšímu volání)? chytré zařízení, podporující ENUM – nebo operátor, jehož telefonní ústředna podporuje a využívá ENUM – CESNET, – IPEX – Dial Telecom registrace (volaného) telefonního čísla v rámci ENUMu – jako "ENUM domény" a správné naplnění obsahu "ENUM domény" dostupnost volaného po Internetu e164.arpa přípona

registrace ENUM domén zajišťují (ENUM) registrátoři seznam na – 6/2003: Delegace od ITU na základě souhlasu MI ČR – 4/2006: Pověření MI ČR spustit ENUM do testovacího provozu – : Testovací provoz (Trial) – 1/2007: Plný provoz (Commercial) správu domény e164.arpa zajišťuje sdružení CZ.NIC

mějme na paměti ….. ● že ENUM není jen o úsporách na volání  nebo o větší flexibilitě pro směrování hovorů ● v rukou uživatelů ENUM je "obecný nástroj" ● a je pouze na nás, k čemu jej dokážeme využít  levnější a flexibilnější telefonování je to, co nás napadá dnes  do budoucna: ● ……….

děkuji za pozornost Jiří Peterka archiv článků: