Overtura Neklikat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Advertisements

Ptáci v okolí lidských sídel
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Zpracovala Jitka Ciprová
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Každé ráno začíná život....
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Nadřád: Létaví (Neognathae)
Ptáci v blízkosti lidských obydlí
Made by David Křikava and Jakub Kanický
Mezi moje záliby také patří pozorování a fotografování ptáků
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
POŠVATKY (Plecoptera)
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Prosím zapněte si zvuk a klikněte na ikonku
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Dudek Chocholatý.
Ptáci 3.ročník VY_32_ZAZNAM_Prv.I.3.D.04 Autor: Mgr. Anna Emingerová.
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
Přírodopis pro 7. ročník Trénink ptáků.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Zdroj obrazového materiálu
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
ROVNOKŘÍDLÍ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
PREZENTACE O čtyřech letech učení fyziky na této škole očima Karla Kratochvíla & Martina Hortvíka.
OBRATLOVCI PTÁCI 2 - PĚVCI.
Systém ptáků Pěvci. Pěvci V ČR 143 druhů (101 hnízdících) Všechny typy prostředí kromě moře Nohy se třemi prsty směřujícími dopředu a jedním dozadu Běhák.
Ptáci břehů a tekoucích vod.
Lucie Gabryšová Michael Sekyra
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
1. Radostně uctíváme, Bože, jenž jsi lásky Pán, jako květ se otvíráme tobě, kterýs blízko nám.Rozptyl mraky hříchu, smutku, pochyb tmy nás pozbavuj. Dárce.
Les - živočichové. slimák popelavý páskovka hajní.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
PTÁCI.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Etologie ptáků.
E-projekt Na křídlech ptáků Skupina : 2
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření duben 2013 Ročník
Ptáci okraje lesa, křovin a otevřené krajiny
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Veverka známá - neznámá
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rozmnožování a chování ptáků
PTÁCI - PĚVCI.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Transkript prezentace:

Overtura Neklikat

RACEK

RACEK

STEHLÍK

STEHLÍK

VLHA PESTRÁ

VLHA PESTRÁ

SÝČEK

SÝČEK

ZVONEK ZELENÝ

ZVONEK ZELENÝ

KUKAČKA

KUKAČKA

PĚNICE

PĚNICE

VÝR VELKÝ

VÝR VELKÝ

PĚNKAVA

PĚNKAVA

KOS

KOS

ŽLUVA

ŽLUVA

VRABEC

VRABEC

DUDEK

DUDEK

KOROPTEV

KOROPTEV

PÁV

PÁV

SLAVÍK

SLAVÍK

STRAKA

STRAKA

KANÁR

KANÁR Klikat

A teď něco málo teorie Slouží místo plotu Inzertní trylkování Zpívající opeřenci mají mnohem jednodušší ucho než my. Chybějí jim rty a do vydávání zvuků nezapojují jazyk ani tváře. Přesto ve srovnání s člověkem slyší nesrovnatelně lépe a hlasovými schopnostmi strčí do kapsy každého operního pěvce. Kdepak pokoušet se je všechny nalézt dalekohledem, u takových budníčků nebo šoupálků člověk nerozezná jednotlivé druhy, ani když je má na dosah ruky. Ledaže by začali zpívat. Slouží místo plotu Proč vlastně ptáci zpívají? Jeden z důvodů je značení teritoria, která si určitý samec vybral k hnízdění a k obživě. Zatímco drozd a kos si tolik nepřekážejí, dva kosi by si výběrem stejné potravy na tomtéž území určitě vadili. A tak buďme rádi, že nedovedeme ptačí zpěv přeložit do naší řeči. Líbezné tóny skrývají sdělení typ: „Nelez mi sem, cizí kose, jinak ti natrhnu triko!“ Jít jarním hájem a ze všech koutů slyšet výhrůžky a nadávky ve stylu fotbalových rowdies by nás asi moc netěšilo. Stejně jako některému člověku stačí pozemek jedině tak na chaloupku a záhon kedluben, zatímco jiný potřebuje parcelu s celým golfovým hřištěm, i u ptáků jeden samec obsadí půlku sadu a jiný stěží pár keřů. Ovšem pozor, nestačí zabrat - území je třeba také obhájit. Velký prostor si žádá především silnější hlas nebo neustálé přeletování a zpívání podél hranic se sousedy. Inzertní trylkování Také seznámení bývá častý důvod ke zpěvu, zejména začátkem jara. A tak můžeme radostné trylkování překládat do „lidštiny“ třeba: „Silný a zdravý sameček střízlíka obecného bydlící na tomto území hledá samičku za účelem založení rodiny. Zn.: Vlastní hnízdo mám.“ Mnozí samečci spěchají z jihu co nejdříve k nám, aby si stihli najít a vybojovat co nejlepší území dříve, než dorazí samičky. U některých druhů samci raději na zimu ani neodlétají. Vědci vyzkoumali, že nezadaní samci zpívají silněji a častěji než ti, kteří už partnerku našli (bez ohledu na velikost teritoria). I proslulé noční slavičí serenády provozují především svobodní mládenci, kdežto novomanželům stačí zpívat během dne.

Imitátoři a mystifikátoři Místní nářečí Ptáci si neprozpěvují jen tak pro radost a zadaný samec nezpívá pro samičku. Ta mu ale stejně naslouchá. Poslech toho, jak manžel obhajuje domovské území (už víme, že vlastně spílá všem sousedům), zvedá v její krvi hladinu hormonů podněcujících snášení vajec. Kde se pěvec vylíhl? Pro ornitology jsou imitátoři jiných druhů zajímaví, protože opakují především hlasy, které kolem sebe slyšeli jako mláďata. Jakmile zaslechneme ve švitoření špačka na pražském Karlově náměstí typický nápěv žluny hajní, už víme: „Aha, chlapče, ty ses vylíhl někde jinde!“ Vytrvaleji zpívající otec se tedy dočká vyššího počtu potomků. Zpěv je nepřímo určen i mláďatům. Ta si v určitém období svého vývoje vštěpují do paměti všechny nuance otcova projevu a v dospělosti je opakují. Ptáci tedy nezpívají, „jak jim zobák narostl“, ale tak, jak „narostl“ jejich otci. To vede k vytváření místních nářečí; české pěnkavy zpívají trochu jinak než např. anglické nebo polské. Imitátoři a mystifikátoři Schopnost napodobovat zvuky pramení ze dvou zdrojů. Ptáci žijící ve stálých párech se musejí často domluvit na způsobu získávání potravy a nejspíše se informovat i o problémech, kterým my lidé neporozumíme. Odtud plyne dokonalá tvárnost zvukových projevů krkavcovitých pěvců nebo papoušků žako. Existuje záznam hlasu krkavce z pražské zoo, který uměl říct: „Nech toho!“ Od lidského hlasu je i po počítačové analýze jen stěží k rozeznání.Druhý důvod k napodobování zaslechnutých zvuků je snaha vzbudit dojem velmi hustě obsazeného prostoru. Týká se to třeba loskutáků nebo špačků.

Konec Ptačí kuriozity Od skřeků po árie Staňte se ornitology! Červenka obecná má pro člověka nedosažitelný hlasový rozsah šesti oktáv. Rákosník zpěvný vydržel jeden den zpívat plných 9 hodin. Budníček menší se během jednoho dne ozval 2 860x. Jihoamerická sojka zelenavá dovede udržet několikasekundový naprosto čistý tón bez vedlejších šumů. Městští kosi, popletení pouličním světlem, se poprvé ozývají už koncem ledna a na rozdíl od těch venkovských zpívají dlouho před rozedněním. Jestliže potravinoví konkurenti - ať vlastního, nebo cizího druhu - zaslechnou z jednoho místa zpěv hned několika různých ptáků, půjdou si hledat místo pro založení hnízda jinam. A šikovný mystifikátor má celé území pro sebe. Od skřeků po árie Zpěv červenky obecné se skládá z 250 prvků a jejich vzájemnými kombinacemi vzniká přes 2 000 různých variant nápěvu. Mistrovské kombinace tónů slyšíme v písních kosů, pěnic, slavíků, ale i ve švitoření stehlíků. Naproti tomu štěbetání vrabců by si těžko někdo pouštěl jako relaxační zvuky a řada dalších druhů (strnad obecný, pěnkava obecná atd.) jako by ze všech sil usilovala o neměnnost svého jediného nápěvu bez jakýchkoli improvizací. Mnozí holubi se stěží vzmůžou na dva tóny a cvrčilka zelená vydrží celé minuty monotónně cvrčet jako saranče. Máme štěstí, že žijeme v krajině s celkem dobře prostupnými a prosvětlenými lesy, jimiž se ptačí melodie dobře nesou. To koruny pralesních velikánů utlumí všechny běžné zvuky, a když se chce nějaký tvor hlasově prosadit, musí použít ty nejpronikavější skřeky. Kdo někdy slyšel velké papoušky ary, určitě to potvrdí. Také na mořském břehu není možné decentně preludovat, od hukotu vln se nejsnáze odliší hlasitý vysoký křik racků. Staňte se ornitology! Jako posluchači ptačího zpěvu jsme se opravdu uměli narodit. Nejsme obklopeni tisíci druhy ptáků ani se nemusíme spokojit s několika desítkami jako seveřané. Zpěv i vzhled našich nejběžnějších opeřenců dokáže většina z nás rozeznat. Dobrou pomůckou jsou CD s hlasy ptáků. V začátcích seznamování s ptačí říší vám můžou být nápomocny webové stránky České společnosti ornitologické se spoustou informací pro laiky i „mírně pokročilé“. Konec