E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol. 2010 – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Městská knihovna v Praze a e-knihy ?!?
Advertisements

Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Základy redakční práce
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Nakladatelská licenční smlouva
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Elektronické knihy: Rizika a hrozby(?) Antonín Pokorný Knihovna Univerzity Palackého v Olomouci Praha
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
KNIHA „Moc slova je velká. Kniha je pro duši něčím, čím je pro tělo chléb a víno. Je to vzácný předmět, který můžeme mít doma na dosah ruky.“Ladislav.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Výrobní linka pro přípravu a distribuci elektronických knih Tomáš Businský MBA. Nezávislý konzultant V Praze dne
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EBSCOhost Collection Manager ~ Vytváření profilů Tutoriál support.ebsco.com.
WWW – hypertextový informační systém
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Elektronické učebnice
Technická příprava výroby
MARKETINGOVÝ MIX.
Shrnutí poznatků ze semináře o půjčování audiovizuálních děl v knihovnách v České republice V Praze 23. března 2007 Aleš Danielis a Ondřej Materna Přílohou.
Zásady tvorby prezentace
Knihovna vydávající e-knihy aneb Četba pro každého zdarma ke stažení
Hradec Králové, 2003CCCC-CrossRef živé citace „Živé“ citace v časopise Collection Bohumír Valter Collection of Czechoslovak Chemical Communications
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Čtenářství e-knihy. E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odbor doplňování a zpracování fondů
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Déjà - vu Tematická oblast
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Mediální konvergence, digitalizace a přesuny symbolického kapitálu: poznámky k současnému českému nakladatelskému poli Katka Kirkosová Katedra mediálních.
Transkript prezentace:

E-knihy v Nakladatelství Academia

Obecný úvod

Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad schůzka mezi ředitelem AC a ředitelem knihovny AC (p. Lhotský) ohledně digitalizace vydaných textů - Následně vytipovány tituly k převodu a ve formátech PDF nabízeny na distribuční portály - Začátek 2011 – rozhodnuto, že SSČ vytvoří výrobní linku k tvorbě e-knih – spuštěn e-shop s e-knihami Nakladatelství Academia

Výrobní linka a e-knihy - Tzv. „výrobní linka“ je software, ve kterém lze knihy nejen kontrolovat, aktualizovat, schvalovat a automaticky pak předávat do e-shopu, ale lze zde také e-knihy přímo vytvářet – mohou ji využívat všechny ústavy v rámci AV ČR - E-kniha je elektronickou variantou tištěné publikace s charakteristickými prvky (tiráž, vlastní ISBN, vyplněná metadata) a je zhotovena do výsledného formátu tzv. EPUBu, MOBI – jednodušší verze EPUB, nebo do PDF určeného pro elektronické publikování - Příprava e-knihy je možná buď v rámci prostředí linky (to vyžaduje pokročilé nastavení i ovládání linky), nebo lze e-knihu připravit ze zdrojových dat určených rovněž pro knihu tištěnou

Kritéria výběru knih k digitalizaci - Téměř každou běžnou publikaci lze převést do elektronické podoby, ale pozor na omezení, která s sebou elektronická verze nese: méně kvalitní zobrazení ve výtvarných monografiích, či uměleckých publikacích při zachování únosné datové velikosti e- knihy nedostatečná vybavenost fonty, tzn. ztráta některých znaků a naprosté odbourání typografické hodnoty textu ve srovnání s tištěnou verzí!

Aktuální stav - V současné době jsou pečlivě vybírány vhodné knihy k převodu » Licenční nakladatelské smlouvy jsou uzavírány i na elektronické šíření a zároveň doplňovány prostřednictvím dodatků u starších titulů. - Prodej knih AC: - Cena elektronických knih se pohybuje někde mezi polovinou a dvěma třetinami ceny knih papírových

Právní rámec pro koncové uživatele e-knih Pokud není uzavřena licenční smlouva mezi koncovým uživatelem e-knihy a distributorem, je takovému uživateli garantován pouze minimální rozsah práv. Stejně jako je tomu v případě, kdy si rozmnoženinu autorského díla pořídí z neoficiálního zdroje. Pokud licenční smlouva (ústní, ale lépe písemná) výslovně nestanoví jinak, jsou práva uživatele k elektronickým knihám následující: - Nelze je zdědit, půjčit ani darovat, a to dokonce ani v případě, že je zapůjčíte či darujete spolu se čtečkou, pokud se čtečkou nebyly pořízeny. - Nelze je tisknout, pokud to vydavatel nepovolil. - Nelze prodat čtečku s e-knihami, které jste do ní nahrál po jejím nákupu. - Nelze je zbavit DRM, abyste je mohli použít na jiném zařízení, ačkoliv jste za e-knihu zaplatili.

Výhled - E-knihy mají jistě budoucnost, čtenářům však ztěžuje situaci soupeření mezi výrobci nosičů. - E-kniha může být prostý text nalitý v EPUBu bez dalších úprav ( html, rtf aj. ) anebo interaktivní pomůcka s mnoha funkcemi, odkazy, doplňky, obrázky a jinými prvky – pak se již z právního hlediska jedná o software nikoli elektronickou knihu (otázka licence, zdanění a ISBN) – krásná ukázka: - Čím dál více vydaných e-knih v USA nevydal nakladatel, ale autor sám a čím dál více e-knih je nabízeno zdarma a pokud není nabízeno zdarma, rychle se stává kořistí pirátů. - Nakladatelství Academia bude nadále pokračovat ve výrobě nových e-knih a převádět na e-knihy starší tituly, vydané jako klasická kniha.

Děkuji vám za pozornost!