Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČísloIII/2 Zpracoval Petr Faltus Název produktu Slovníček pojmů Elektronická kniha Číslo produktu 3 Použito 11.3.2011 Základní škola, Znojmo, Mládeže VY_32_ZAZNAM_ICT2.03

2 Slovníček pojmů Elektronická kniha

3 Pojem elektronická kniha (E-Book, eBook, ebook, digitální kniha) se nejčastěji používá pro označení digitálního ekvivalentu tištěné knihy. Někdy se pojmem E-Book označuje zařízení, které je speciálně upravené pro čtení takovýchto souborů. Pojmem eBook (ekniha nebo i e-kniha) bývají označovány různé formáty knih, a to jak zcela obecné (např. PDF), tak i speciální určené právě pro čtečky eBooků. Jako ekniha může být rovněž označena kniha elektronicky dostupná prostřednictvím internetu.

4 Čtečky elektronických knih V roce 1998 se objevily první čtečky elektronických knih Rocket ebook, SoftBook a Cybook. Roku 2006 Sony představila první z řady Sony Readerů. O rok později firma Amazon.com začala prodávat první verzi čtečky Kindle. Téhož roku se čtečka Cybook oficiálně začala jako první prodávat v Evropě. Pro čtení elektronických knih lze použít i další zařízení, např. mobilní telefony, palmtopy, různé tablety či mininotebooky.

5 Čtečky elektronických knih Elektronické knihy umožňují perfektní čitelnost na přímém slunci. Mimo to dovolují dlouhodobé čtení bez únavy očí a dokonce na jedno nabití lze přečíst až osm tisíc stran. Kolik je to tištěných knih? Když budeme počítat u jedné knihy v průměru s dvě stě padesáti až třemi sty stranami, vyšlo by nám něco kolem dvaceti pěti knih. Což je úctyhodné číslo, ale ani ten největší čtenář by je nepřečetl na jeden zátah. Elektronická kniha by to ovšem vydržela.

6 Čtečky elektronických knih Naprosto nenahraditelnou se stává jejich hmotnost. Váží něco kolem čtvrt kila, což je příjemné zjištění, když si ji berete právě na cesty. Vzhledem ke své kapacitě pojme stovky románů, znamená to, že do malé kabelky se vám vejdou stovky knih. Jejich velkou předností je odolnost vůči nárazům, jsou skladnější a foremnější, než bývaly dříve. Také ceny specializovaných čteček začínají být dostupné širší veřejnosti.

7 Vydavatelé K prvním poskytovatelům elektronických knih v České republice patří také Nakladatelství Fragment. Každý měsíc chce v digitální verzi vydat přibližně 20 svých titulů. Čtenáři se mohou těšit například na bestsellery, jakými jsou Upíří deníky, Zápisky šílencovy Ivana Mládka, Eragon Christophera Paoliniho či populární učebnice pro středoškoláky „Maturita v kostce“.

8 Přístup k e-knize Není pro zákazníka nijak složitý. Pro přečtení knihy stačí moderní mobilní telefon, čtečka e-knih nebo počítač. Nákup lze uskutečnit jednoduše na internetu. Systém nákupu je stejně jednoduchý, jako když se kupuje vyzvánění do mobilního telefonu. Na webových stránkách prodejců se stačí zaregistrovat a každý si může začít vybírat a nakupovat. Po zaplacení si knihu stáhne do počítače jako jakýkoli jiný soubor. Odtud není problém ho dál převádět do dalších elektronických zařízení, například mobilního telefonu nebo speciální čtečky.

9 Výhody Šetří místo. Přibližně 500 knih průměrného rozsahu může být uloženo na jednom CD-ROM. Čtenář může měnit velikost a druh písma. Je možno použít software pro převod textu do mluvené podoby. E-knihy lze díky podsvícení displeje číst i při slabém osvětlení. S E-book readerem se manipuluje snáze než s tištěnou knihou. Na displeji je zobrazena vždy jen jedna stránka, takže čtenář má dokonalý přehled. Odpadají časté problémy se špatnou čitelností u hřbetu knihy.

10 Výhody E-knihy se snadno zálohují a skladují. Elektronické knihy jsou snadno dostupné prostřednictvím Internetu. Chyby v textech mohou být velmi rychle a snadno opraveny. Takto opravené texty se mohou dostat rychleji ke čtenářům. Nespotřebovává žádný papír, inkoust. Autoři mají možnost samostatně e-knihy vydávat a levně je distribuovat.

11 Výhody Možnost rychle vyhledat zadaná slova v textu v rámci celé knihy, možnost vyhledání významu slova. Možnost vkládat poznámky a zvýrazňovat text. Možnost umístění odkazů v rámci knihy. Knihy nejsou nikdy vyprodány. Knihy mohou být poskytovány i zcela zdarma - bez nákladů na tisk, pokud se tak autor rozhodne.

12 Nevýhody E-kniha vyžaduje ke čtení další zařízení (reader/počítač). Takovéto zařízení spotřebovává elektrickou energii. Nezanedbatelná není ani cena těchto zařízení. Je mnoho formátů e-knih, které nejsou kompatibilní. Mnoho formátů vyžaduje speciální software, aby bylo možné je číst. Možnosti zobrazení těchto zařízení jsou ještě velmi omezené. S obsahem může být manipulováno bez schválení autora nebo vydavatele snadněji, než u papírových knih. Z toho plyne nutnost zabezpečit obsah.

13 http://1.bp.blogspot.com/- 5k7z8Ybt2yA/T5B74iHADaI/AAAAAAAAA28/V17MLbW deiE/s1600/ebook.jpg http://www.slashgear.com/gallery/data_files/7/4/BEBOOK_eBook_reader_2.jpg http://icons.cz/images/hw/kindle-3.jpg http://webline.elko.cz/e-book-jinke-hanlin-ereader-v3-6-pouzdro-250-knih-zdarma_i16568.jpg


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google