Bezpečnost v Internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Advertisements

Ochrana dětí na internetu
Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Bezpečnost na internetu
Využití cloudových služeb ve školství
Připojení k internetu.
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Bezpečnost na internetu
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost na internetu! 
Informatika Internet.
BEZPEČNÝ INTERNET bezpečně on-line.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou 3.I
Bezpečný internet Je důležité vědět, jak si chránit své zdraví i zdraví počítače a správně a bezpečně se u něj chovat.
Internet.
Informace a Internet Bohumil Bareš.
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Internetový prohlížeč
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Internet v knihovně pro děti a mládež
Vytvořme společně lepší internet.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Bezpečný internet Výpočetní technika.
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečnost na internetu
Zálohování fotografií
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
BEZPEČNOST NA INTERNETU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VY_32_INOVACE_20_Bezpečnost na internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Popis Předmět: Informatika Ročník: 4. ZŠ praktické
Jak na bezpečný internet?
Bezpečnost na internetu
Happy Chickens Bezpečně na internetu.
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
Jak na bezpečný internet?
ZŠ a MŠ Prostějov 4.A třída
Přemýšlej než nasdílíš. Moje soukromí! Nekoukat! Nešťourat! Takto si to ujasnila Koťata z 2. B Rosice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_240 AutorMgr. Romana Rybiařová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Bezpečnost na internetu VY_32_INOVACE_01-60 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_16_16_internetový prohlížeč.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Internetový prohlížeč
Internet – pojmy, služby
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
E – synergie Seznam se bezpečně!
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Bezpečnost práce s počítačem
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Bezpečnost v Internetu Jan Marek Krajská knihovna Zlín 15.5.2014

Bezpečný Internet - pojmy Internet – Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují. Bezpečí – pocit, když si myslíme, že nám nic nehrozí, resp. nejsme přímo ohrožování nějakým rizikem. Riziko – situace při které dochází k poškození nebo ztrátě zdrojů, pocitů… Zabezpečení – způsob snížení rizika = navození pocitu bezpečí.

Základní otázky Co chceme chránit? zařízení - počítač/notebook/tablet/mobilní telefon/flash disk/… informace na našem zařízení uložená informace uložené v Internetu osobní citlivé informace Proti komu chráníme? hacker, virus cizí lidé

Postup zabezpečení Prevence – ochrana před riziky Detekce – odhalení hrozícího rizika Náprava – odstranění rizika Tyto 3 body jsou stálým „kolotočem“ jak být a zůstat v bezpečí jak v Internetu tak mít zabezpečen svůj počítač, svá data a informace.

Zabezpečení počítače fyzický přístup (zamykání, hesla, šifry) aktualizovaný operační systém (Windows – automat) antivirový program (legální, aktualizovaný) zálohování dat povědomí o tom „co to po mě chce“ určitá míra paranoie profesionální přístup (poradenství)

Zabezpečení počítače - hesla Je vhodné si zvolit různá hesla pro různé přístupy a aplikace? Nebo mít jen jedno univerzální? Můžeme si svá hesla zvolit i podle úrovně informací, které jimi chráníme. Jak složité má heslo být? Pozor na některé znaky! Jak dlouhé má být heslo? 6 – 8 znaků. Jak neztratit heslo? Zápisníček – knihovna, mobilní telefon.

Zabezpečení počítače - šifrování K zašifrování dat můžeme použít volně dostupné a vysoce funkční aplikace. Příkladem takových aplikací může být program TrueCrypt (www.truecrypt.org) Videoukázka instalace a nastavení aplikace TrueCrypt na PC s Windows 7.

Zabezpečení počítače - aktualizace Velice důležitým prvkem pro zabezpečení našeho počítače je pravidelná aktualizace operačního systému a nainstalovaných aplikací.

Zabezpečení počítače - antivirus Naprosto nezbytným doplňkem počítače je antivirový program. Ten má za úkol zajistit, aby se v počítači nespustil virový kód. Je potřeba poznamenat, že antivirový program funguje ve všech 3 fázích našeho „kolotoče zabezpečení“. Je potřeba si uvědomit, že antivirový program není všemocný a má své limity (omezení). Nejznámější antiviry: Symantec, Eset, Avast, McAfee,…

Zabezpečení počítače - antivirus Vhodnou volbou pro domácí počítač může být antivirový program zdarma od společnosti Avast. Aplikace se dá stáhnout ze stránek www.avast.com. Videoukázka instalace a nastavení aplikace Avast na Windows 7. Funkčnost antivirového programu lze odzkoušet pomocí testovacího viru eicar http://www.rexswain.com/eicar.html.

Zabezpečení počítače - antivirus

Zabezpečení počítače – záloha dat Ne vždy jde všechna rizika omezit, nicméně jejich dopad můžeme zmírnit například zálohou dat. Na PC se může nezvratně poškodit disk, telefon a flash disk může být odcizen nebo ztracen apodobně. Záloha znamená, že jsou data v kopii na jiném datovém nosiči. Neznamená to stejný PC jen jiná složka! Pro zvýšení bezpečnosti můžeme zálohu dat uložit geograficky jinde než ostrá data.

Zabezpečení počítače - když nevím Existuje plno skvělých rad a informací v celém Internetu, tím základním doporučením je: nespěchat pořádně číst všemu nevěřit sledovat chování počítače selský rozum počítačové poradny, literatura, diskusní fóra, a jiné.

Výběr prohlížeče webových stránek Který prohlížeč je ten nejlepší? Správná odpověď asi neexistuje, každý má své výhody a nevýhody. Možné prohlížeče: Internet Explorer – nejvíce napadán (nejrozšířenější) Mozilla Firefox Google Chrome Opera, Safari a další

Nastavení prohlížeče Většina prohlížečů je po instalaci do počítače nastavena optimálně (vhodně pro většinu webů a uživatelů). Pokud přistoupíte k měnění nastavení prohlížeče webových stránek, postupujte opatrně a kroky si zaznamenávejte, aby jste mohly změny vrátit.

Bezpečné prohlížení webů Pokud se jedná o certifikované portály všimnout si platnosti certifikátu.

Bezpečné prohlížení webů Neplatný certifikát webu v Internet Exploreru.

Bezpečné prohlížení webů Neplatný certifikát webu ve Firefoxu.

Bezpečné prohlížení webů - phishing Phishing - je podvodná technika používaná na Internetu k získávání citlivých údajů v elektronické komunikaci. K nalákání důvěřivé veřejnosti komunikace předstírá, že pochází z populárních sociálních sítí, aukčních webů, on-line platebních portálů, úřadů státní správy nebo od IT administrátorů. ukázka Phishingu

Online komunikace Nebezpečí – nelze ověřit osobu na druhé straně, nelze jí tedy věřit. Mnoho citlivých údajů na jednom místě. Prodej údajů ke komerčním účelům. Odcizení identity. Nejznámější: Facebook ICQ Skype Twitter a další…

Online komunikace - Facebook Na Facebooku je potřeba zabezpečit svá data víc, než kdekoliv jinde. Je matematicky spočítáno, že skrze 7 lidí propojených na Facebooku, znáte vlastně celý svět. Co lze nastavit a zabezpečit? kdo mě může kontaktovat kdo může prohlížet mé příspěvky lze mě označit na fotografiích a další Informace na https://www.facebook.com/help/

Uklízení po sobě V případě sdílení počítače, popř. užívání veřejného počítače je vhodné po použití počítač vyčistit, resp. smazat námi nastřádané údaje. Mezi doporučené prvky patří: smazání historie v prohlížečích web. stránek smazání uložených hesel v prohlížečích web. stránek smazání dočasných souborů a cookies smazání dalších informací (exif z fotografií)

Uklízení po sobě - prohlížeče

Uklízení po sobě - počítač Pro potřebu smazání informací obsažených v počítači je vhodné použít programy k tomu určené, mezi nejpoužívanější patří aplikace CCleaner (freeware). Aplikaci lze použít jako portable.

Uklízení po sobě - fotografie Poslední dobou se začíná poukazovat na možnosti nových fotoaparátů ukládat do fotografií do EXIF informací údaje typu GPS souřadnic, datum a čas pořízení fotografie, fotoaparát typ, sériové číslo atd. Kde opět tyto informace putují s fotografiemi Internetem ať už šířeny pomocí emailů, sociálních sítí. Exif jednoduše smažeme použitím příslušné aplikace například ze stránek http://www.easyexifdelete.com

Uklízení po sobě - fotografie

Desatero bezpečného Internetu Toto desatero bylo převzato z webu http://www.bezpecnyinternet.cz Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem na druhé straně. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Svou intimní fotku neposílej ani kamarádovi nebo kamarádce - nikdy nevíš, co s ní může někdy udělat. Udržuj hesla (k e-mailu i jiné) v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.

Desatero bezpečného Internetu Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Ignoruj je. Nedomlouvej si schůzku přes internet, aniž bys o tom řekl někomu jinému. Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku. 7. Svěř se dospělému/zkušenějšímu/policii, pokud tě stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo tě dokonce vyděsí.

Desatero bezpečného Internetu Nedej šanci virům. Neotevírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš. 10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Bezpečnost z pohledu zákona Bezpečnost v Internetu a i na počítači, musíme dodržovat i podle zákonů ČR, EU a jiných… Mezi základní patří: ochrana osobních údajů autorská práva dětská pornografie

Etické zásady a doporučení Nikdy nepředávejte své či cizí osobní údaje, ani jiné údaje osobě, kterou neznáte. Může se jednat o sociální inženýrství. Dále se snažte vyvarovat zbytečnému násilí a souhlasem s mylnými názory, nikdy nevíte kdo čte a poslouchá. Internet není, nebyl a nikdy nebude anonymní. Stejně tak není, nebyl a nikdy nebude BEZPEČNÝ.

Děkuji za pozornost Jan Marek marek@kfbz.cz Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně