KONOSPREJ příprava a použití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba patentových nároků (b) Topné těleso pro pračku
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Výživa II – alpské lyžování
Digitální reprezentace
Zkoušení asfaltových směsí
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Jana Hanosová a Jan Palán
Unikátní JOHNSON´S® Baby Koupel pro celé tělo i vlásky 500 ml
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Fyziologie srdce.
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
% % PROCENTA PŘEHLED UČIVA Milan Hanuš DOC PDF
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Zásady výživy sportovce
 denzita snímku D je závislá na intenzitě záření mAs a jeho pronikavosti kV  D = mAs. kV 3-5  V rozsahu 50 – 125 kV jde o 3. mocninu,  5. mocnina se.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Úpravy krmiv.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Michal Růčka, Helena Valouchová
CHEMIE ROZTOKY.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Kyselost, zásaditost, pH
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Laboratorní práce A – FILTRACE B – CHROMATOGRAFIE
Teplo Ing. Radek Pavela.
Separační metody.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
Oddělování složek směsí 2
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
ROZTOKY Obr Obr. 2.
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Lukáš Nečas a Daniel Dostál
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Koření.
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SMĚSI HRA.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Transkript prezentace:

KONOSPREJ příprava a použití BUSHKA BRYNDOVÁ Červen 2011 http://www.bushka.cz/archiv/konosprej.html

Bezpečnostní varování Extrakci i vaření za přítomnosti rozpouštědel je třeba provádět v dobře větrané místnosti či venku a za zvýšených bezpečnostních opatření. Pokud se používá rýžovar či podobné zařízení, měl by se na nádobu s odpařujícím se rozpouštědlem namířit ventilátor, který sfoukne páry pryč, aby nezkondenzovaly a nezatekly k topnému tělesu, protože by mohlo dojít k výbuchu.

Suroviny Konopí - 100 g květenství (palic) jemně nadrcené a proseté Lékařský benzín - 2,5 l Propylenglykol (PPG) - 150 ml Aktivní uhlí - 13 g Destilovaná voda - 2,5 l Alkohol 60% - 140 ml Papírový ubrousek Filtrační papíry Dělící nálevka 0,5-1 l

Extrakce perkolací Do dělící nálevky vložit zmuchlaný ubrousek, volně nasypat konopí. Zalít benzínem a nechat 4 minuty namáčet. Pomalu vypouštět extrahovaný roztok a přilévat čistý benzín, až jej zcela vytlačí. Nasycenost roztoku se pozná hmatovou metodou – když se prsty nelepí, není ještě nasycený. Potřebné množství rozpouštědla je přímo závislé na potenci extrahovaného materiálu.

Čistění extraktu od chlorofylu Vmíchat do extraktu 13 g aktivního uhlí. Nechat 30 minut odstát a občas promíchat. Přefiltrovat. Odstraní se tím barvivo chlorofyl (cca 30%), které je přítomné jen v léčebně bezvýznamné koncentraci, ale podléhá tepelné degradaci a znečišťuje výtažek.

Odpařování rozpouštědla a redukce objemu K extraktu přidat stejný objem destilované vody + 150 ml propylenglykolu a za častého míchání vařit. Zredukovat objem na necelý litr. Na hladině se během varu vytvoří hutná mastná oka - rozpuštěné vosky obsažené v extraktu.

Odstranění vosků a vody Nechat úplně vychladnout. Studený roztok přefiltrovat. Zahřívat získanou směs výtažku v PPG s vodou až do úplného odpaření vody – roztok se stane křišťálově průzračným.

Příprava roztoku do spreje Získaný výtažek zředit 1:1 alkoholem 60% pro zlepšení viskozity a jemnosti rozprašování a vstřebatelnosti do sliznic. Aplikovat rozprašovačem s min. jemností 100 střiků/10 ml pod jazyk a na ústní sliznici.

Výhody Konospreje - zvýšení biodostupnosti Aplikace parenterální cestou, nedochází ke ztrátám v trávicím ústrojí. Díky použití PPG a alkoholu jako média se účinné látky velmi rychle vstřebají a přejdou do krevního oběhu (PPG zvyšuje min. 10x vstřebatelnost účinných látek). Nedojde k first pass effect, kdy se účinná látka dostane do zažívacího ústrojí a v játrech projde metabolickými změnami, což silně zpomalí nástup jejího působení a pozmění její účinky. Biodostupnost u Konospreje podobná jako u Sativexu čili až 80%. Po aplikaci dojde k mírnému zvýšení koncentrace THC v krvi, která do svou hodin klesne a udržuje si několikahodinové plató. Při inhalaci konopí se tato koncentrace velmi prudce zvýší, ale po 2-4 hodinách klesne na původní úroveň.

Použití Konospreje Sprej zabírá mezi 5-20 minutami. Doporučuje se 2-5 minut před a po aplikaci nejíst a nepít, nebrat jiné léky. Terapeutický účinek trvá 6-24 hodin. Než se vyvine tolerance, výrazněji psychoaktivně účinkuje cca 4 hodiny. Nástup a účinky nijak výrazně neovlivňuje stav naplnění žaludku. Rychlost nástupu účinků vyhovuje i astmatikům, pokud včas aplikují, a nenechají záchvat rozvinout.

Případová studie - Působení konopného výtažku na cukrovku II. typu Konosprej - konopný výtažek v propylenglykolu zředěný alkoholem v poměru 1:1 byl aplikován 15 minut před každým jídlem v dávce 1 ml/denně. Denní sledování hladiny cukru po jídle přístrojem Accu-Check Aviva v nmol/l Průměr výkyvů denních hladin cukru během 7 denního období: 2,5 Denní sledování se 3 měřeními hladiny cukru: 2,3

Hodnocení postupu přípravy od profesora Hanuše Objevitel prvního endokanabinoidu anandamidu a světově známý vědec českého původu doc. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš DrSc., Dr.h.c. shledal můj postup přípravy Konospreje odborný a fundovaný. Napsal mi také: "Jinak Vase nová pozorování spojená s cukrovkou jsou bájecná. Proste kam se hrabou na "babu korenárku" vedci! Smekám a hluboce se klaním!„ CV profesora Hanuše: http://www.blisty.cz/aut/2774/bio.html

Odkazy Soubor s podrobnými daty případové studie o diabetu: http://www.bushka.cz/diabetes_thc.xls Sativex - složení, cena, vliv, účinky http://www.free-grower.cz/viewtopic.php?t=370#p1244   Patent konopného spreje Sativex od GW Pharma (anglicky) http://www.uk420.com/boards/index.php?showtopic=149206 Studie Cannabis and Cannabis Extracts: Greater Than the Sum of Their Parts? McPartland, Russo (anglicky)s http://www.omma1998.org/McPartland-Russo-JCANT%201(3-4)-2001.pdf Pegasovy kapky aneb domácí Sativex http://www.free-grower.cz/viewtopic.php?f=40&t=999&start=0 Propylenglykol (PPG) - Wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Propylenglykol