HALOGENIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názvosloví halogenidů
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
KYSELINY.
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Názvosloví - opakování II.
Vzorce - opakování I..
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Anorganické názvosloví
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
OXIDY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví Oxidů.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
PROCVIČOVÁNÍ HALOGENIDŮ
Jak se tvoří názvy halogenidů
Halogeny a halogenidy.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3065 NázevHalogenidy Téma hodinyHalogenidy PředmětChemie Ročník(y)8.ročník.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZVY A VZORCE OXIDOV.
Názvosloví halogenidů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

HALOGENIDY

Halogenidy Charakteristika halogenidů Zakončení a oxidační čísla Procvičování - úkol Kontrola správnosti úkolu Odvození vzorce z názvu Procvičování Odvození názvu ze vzorce Jak kontrolovat?

Halogenidy Jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu (F, Cl, Br, I) s jiným prvkem Název je dvouslovný podstatné jméno (halogenid) přídavné jméno – odvozeno od prvku F fluorid sloučeného s halogenem Cl chlorid Br bromid I jodid Ve vzorci je na prvním místě značka prvku, který je sloučen s halogenem, na druhém pak halogen s oxidačním číslem –I chlorid hlinitý fluorid vápenatý Al IIICl3-I CaII F2-I

Zakončení přídavných jmen a jim odpovídající oxidační čísla I - ný II - natý III - itý IV - ičitý V - ičný, -ečný VI - ový VII - istý VIII - ičelý

Oxidační čísla – zakončení úkol: vytvoř odpovídající dvojice II III IV V VI VII VIII - ičelý - ičitý - istý - ičný, - ečný - ový - natý - ný - itý

Kontrola správnosti 1 G 2 F 3 H 4 B 5 D 6 E 7 C 8 A hodnocení: 1 chyba stupeň dolů

Odvození vzorce z názvu Napíšeme značku prvku sloučeného s halogenem. Podle zakončení doplníme odpovídající ox. číslo ke značce tohoto prvku. Zapíšeme značku halogenu a jeho ox. č. –I. Upravíme (do kříže – ve směru šipek) počet vázaných atomů tak, aby se součet ox. čísel ve vzorci rovnal nule. Příklad: fluorid křemičitý chlorid fosforečný 1. Si P 2. Si IV PV 3. Si IVF –I P VCl –I 4. 1 : 4 1 : 5 PCl5 SiF4

Odvození názvu ze vzorce Zapíšeme ox. číslo halogenu –I. Z poměru atomů vázaných v halogenidu určíme oxidační číslo atomu sloučeného s halogenem. K názvu prvku sloučeného s halogenem přidáme zakončení odpovídající ox. číslu. Získáme přídavné jméno. Dvouslovný název se skládá z podstatného jména halogenid a daného přídavného jména. Příklad: Alx Cl3-I 1 . X + 3 . (-I) = O x = III 3. hlinitý 4. chlorid hlinitý

Odvozuj vzorce halogenidů z jejich názvů Chlorid draselný Jodid stříbrný Chlorid železitý Jodid sodný Fluorid jodistý Chlorid olovičitý Fluorid lithný Chlorid antimoničný Fluorid sírový Bromid draselný Jodid draselný Chlorid amonný Fluorid osmičelý Fluorid boritý fluorid fosforečný Chlorid cínatý Chlorid cesný Fluorid křemičitý Bromid vápenatý Chlorid stříbrný Jodid olovnatý Fluorid hlinitý Chlorid sodný Fluorid siřičitý

Odvozuj názvy halogenidů z jejich vzorců KCl AgI FeCl3 NaI IF7 PbCl4 LiF SbCl5 SF6 KBr KI NH4Cl OsF8 BF3 PF5 SnCl2 CsCl SiF4 CaBr2 AgCl PbI2 AlF3 NaCl SF4

Kontrola Správné vzorce halogenidů jsou uvedeny na stránce Odvozuj názvy halogenidů z jejich vzorců ve sloupečcích od č. 1 do č. 12 a od č. 13 do č. 24. Správné názvy halogenidů jsou uvedeny na stránce Odvozuj vzorce halogenidů z jejich názvů ve sloupečcích od č. 1 do č. 12 a od č. 13 do č. 24. KONEC