Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

HALOGENY.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Plody Přírodopis VY_32_INOVACE_179, 9. sada, Př3 ANOTACE
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Kyselost a zásaditost, indikátory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Počasí během roku a podnebí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Halové deriváty uhlovodíků
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
VY_32_INOVACE_414, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
Listy Přírodopis VY_32_INOVACE_175, 9. sada, Př3 ANOTACE
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Zvětrávání a činnost větru
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Deriváty uhlovodíků - halogenderiváty
Květenství a plodenství
Halogenderiváty.
Halogenderiváty uhlovodíků
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Problémy Ozónové vrstvy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže seznamuje s freony, jejich složením a vlastnostmi. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s chemickým složením freonů, vysvětlí dopad jejich užívání na životní prostředí. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Deriváty uhlovodíků Chemie VY_32_INOVACE_237, 12. sada, CH

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

 Deriváty uhlovodíků – jeden či více atomů vodíku je nahrazen jiným prvkem nebo skupinou prvků  halogenové deriváty – obsahují atomy halogenů Které prvky jsou halogeny? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ethanethylalkohol O H C například: fluor jod brom chlor

 Freony – obsahují alespoň dva halogeny, alespoň jeden z nich je fluor. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková například:dichlordifluormethan CCl 2 F 2 F Cl

 Využití – hnací plyny sprejů (dnes zakázáno mezinárodní dohodou), chladící kapaliny ledniček a mrazniček, výroba pěnového polystyrenu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

 Poškozují ozónovou vrstvu, přitom působí jako katalyzátory, takže jeden atom chloru rozloží až molekul ozónu.  Vznik ozónu: vlivem slunečního záření Vyrovnej rovnici: O 2 → O 3 + O Vysvětli význam ozónu pro život na Zemi a důsledky jeho ubývání: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková 2

Kliknutím odstraň nepravdivá tvrzení: Freony jsou jedovaté. Freony jsou skleníkové plyny. Freony poškozují ozon. Ozon chrání před zářením z kosmu. Ozon vzniká působením freonů. Přízemní ozon je pro život nezbytný. Ozon je jedovatý plyn. „Ozonová díra“ se zvětšuje. Freony obsahují vždy atom fluoru. Kosmické záření vyvolává rakovinu. Kosmické záření poškozuje plíce. Kosmické záření škodí rostlinám. Kosmické záření způsobuje poškození zraku. Pokožku, vlasy a zrak je třeba chránit před sluncem. Kosmické záření poškozuje také nervovou soustavu.

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková