VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

HALOGENY.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
HALOGENY.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
Chemická vazba, elektronegativita
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PaedDr. Ivana Töpferová
HALOGENY.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Zástupci prvků skupin RZ
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Autor: Stejskalová Hana
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie HALOGENY Anotace Žák aplikuje obecné poznatky o skupinách PSP na halogeny, vyvozuje některé vlastnosti. Žák získá informace o bezpečné práci s těmito látkami v domácnosti, výskytu, vlastnostech a využití těchto prvků. Vhodné pro žáky 8. ročníku. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

Úvod Ráno na frontě 22. dubna 1915. Nikdo z anglických a francouzských vojáků severovýchodně od belgického městečka Ypres netuší, že jen minuty je dělí od dramatu, na které ti, kdo ho přežijí, nezapomenou do smrti. Německé velení se konečně dočkalo severovýchodního větru a nejstarší ze známých halogenů, chlor, mohl podruhé vstoupit do dějin. Poprvé tak učinil svým objevem. Ze 6 000 kovových balonů bylo vypuštěno 180 tun chloru a obrovské mračno se pomalu pohybovalo k nepřátelským zákopům. Angličané a Francouzi čekali dělostřelbu , protiútoky, ale ne plyn. Před ním nebylo úkrytu. Výsledek známe – 15 000 postižených, z toho 5 000 mrtvých. Z těch, kteří přežili, byli mnozí nadosmrti invalidní.

Chlor tak vešel do světových dějin tím nejchmurnějším způsobem Chlor tak vešel do světových dějin tím nejchmurnějším způsobem. Ostatní halogeny se s ním v tomto směru rovnat nemohou, i když nejednou měly na svědomí alespoň zdraví badatelů. Na druhé straně však právě halogeny jsou součástí sloučenin, bez nichž se člověk prostě neobejde.

Halogeny a jejich vlastnosti chemické prvky VIIA skupiny F, Cl, Br, I, (At) společné vlastnosti: VIIA skupina 7 valenčních elektronů největší elektronegativita velká schopnost se slučovat vyskytují se v dvouatomových molekulách F2, Cl2,... vyznačují se zápachem jsou zdraví škodlivé

HALOGENY

nevyskytují se volné, pouze ve sloučeninách v těle člověka: VÝSKYT HALOGNŮ nevyskytují se volné, pouze ve sloučeninách v těle člověka: F – zubní sklovina, minerální část kostí Cl – v žaludeční šťávě I – ve štítné žláze

VLASTNOSTI HALOGENŮ fluor (žlutozelený plyn, rozpustný ve vodě) chlor (žlutozelený plyn, jedovatý, dusivý, těžší než vzduch) brom (červenohnědá kapalina, leptá pokožku, páry jsou jedovaté) jod (pevná látka, tvoří šedočerné šupinky, sublimuje)

VYUŽITÍ HALOGENŮ fluor – obsažen v zubních pastách – zvyšuje odolnost zubní skloviny chlor dezinfekční a odbarvovací účinky (SAVO – bezpečnost při práci!) ničí bakterie a choroboplodné zárodky (dezinfekce pitné vody) dopravuje se v ocelových lahvích označených žlutým pruhem brom – léčiva (BROMHEXIN,..) jod – k dezinfekci ran (jodová tinktura)

Odkazy Použitá literatura: [cit. 2011-03-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_017_Chlorine.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_009_Fluorine.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_035_Bromine.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bromine_vial_in_acrylic_cube.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_053_Iodine.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iodine-evaporating.jpg Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.