Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Informativní schůzka k NPV II Program • Seznámení s průběhem soutěže • Dotační pravidla • Příklad výpočtu dotace • Obsah smlouvy na řešení projektu.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Zlín,
Veřejné podniky a státní monopoly
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Právní problematika v oblasti VVI Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Veřejná podpora ve výzvě č. B2 Praha
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Financování příspěvkových organizací podle pravidel veřejné podpory Praha - Rezidence ROSA – 20. října 2016 Lektor JUDr. Karel Zuska.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Kontrola (monitoring) veřejné podpory ze strany Komise
GBER – interpretace a často kladené otázky
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Veřejná podpora a podpora de minimis
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Libuše Bílá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 18.7.2013 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Struktura prezentace pojmy veřejná podpora a výzkumná organizace právní rámec EU v oblasti VaVaI vybrané případy

Znaky veřejné podpory čl. 107 odst. 1 SFEU veřejné prostředky zvýhodnění podniku/odvětví výroby (hrozba) narušení hospodářské soutěže ovlivnění obchodu mezi členskými státy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Pojem podnik Podnik - subjekt vykonávající ekonomickou činnost; právní forma nebo způsob financování není pro určení statusu relevantní Ekonomická činnost - nabízení výrobků a/nebo služeb na relevantním trhu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Definice výzkumné organizace čl. 2.2 (d) Rámce Společenství 1) hlavním účelem je provádět základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím výuky, publikování nebo převodu technologií 2) veškerý zisk je zpětně investován do uvedených činností nebo šíření jejich výsledků nebo do výuky 3) podniky, které mohou uplatňovat vliv na takovýto subjekt, např. jako podílníci nebo členové, nemají žádný přednostní přístup k výzkumným kapacitám tohoto subjektu nebo k výsledkům výzkumu vytvořeným tímto subjektem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Ekonomické a neekonomické činnosti VO Neekonomické činnosti (primární činnosti VO) vzdělávání s cílem zvýšit množství a zlepšit kvalifikaci lidských zdrojů provádění nezávislého (i ve spolupráci) výzkumu s cílem zvýšit objem znalostí a zlepšit chápání stávajícího know-how šíření výsledků výzkumu převod technologií (za určitých podmínek) Ekonomické činnosti smluvní výzkum pronájem infrastruktury/zaměstnanců poradenská a konzultační činnost Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Financování VO z veřejných prostředků Neekonomické činnosti nejedná se o VP Ekonomické činnosti VO jakožto podnik aplikace pravidel VP Nezbytnost vést oddělené účetnictví pro oba typy činností! Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Zabránění poskytnutí nepřímé podpory podnikům Smluvní výzkum (čl. 3.2.1 Rámce) VO poskytuje službu za tržní cenu nebo VO poskytuje službu za cenu, která zahrnuje plné náklady a přiměřený zisk Výzkum ve spolupráci VO a podniků (čl. 3.2.2 Rámce) podnik plně hradí náklady projektu výsledky, které nemají za následek vznik práv k duševnímu vlastnictví, mohou být obecně šířeny (případná práva k duševnímu vl. náležejí plně VO) VO obdrží od podniku náhradu ve výši tržní ceny práv k duševnímu vl. (případný příspěvek podniků na náklady VO se od této náhrady odečte) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Právní rámec EU v oblasti VaVaI Rámec Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací Úřední věstník EU, C 323 ze dne 30.12.2006, str. 1 Nařízení Komise č. 800/2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem Úřední věstník EU, L 214 ze dne 9.8.2008, str. 3 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Právní rámec EU v oblasti VaVaI Nařízení Komise č. 1998/2006, o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis Analytický formulář infrastruktury č. 6 – výzkum, vývoj a inovace Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Postup při aplikaci pravidel VP Podpora de minimis max. 200 000 EUR/příjemce/tříleté období lze poskytnout přímo, nutnost zápisu do registru de minimis (ÚOHS) Nařízení Komise č. 800/2008 splnění obecných a zvláštních podmínek podporu lze poskytnout přímo nutnost předložení souhrnných informací EK prostřednictvím ÚOHS do 20 pracovních dnů od zahájení programu/poskytnutí ad hoc podpory vztahuje se na podniky (případně i na VO, pokud jsou v daném případě považovány za podnik)

Postup při aplikaci pravidel VP (Pre)notifikace EK pokud nelze aplikovat de minimis/nařízení Komise č. 800/2008 z důvodu právní jistoty, že se nejedná o VP podporu nelze poskytnout, dokud není vydáno (pozitivní) rozhodnutí EK EK posuzuje slučitelnost opatření na základě kritérií, stanovených Rámcem

Vybrané případy předložené Evropské komisi k předběžnému posouzení Podpora výzkumné infrastruktury Prodej pozemků VO za zvýhodněnou cenu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Podpora infrastruktury Prenotifikace EK z důvodu předběžného posouzení, že se nejedná o VP Posouzení EK, zda: příjemce splňuje definiční znaky VO z veřejných prostředků jsou financovány pouze neekonomické činnosti VO VO vede oddělené účetnictví o neekonomických a ekonomických činnostech ekon. činnost na infrastruktuře je prováděna pouze v omezeném rozsahu a za tržních podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Podpora infrastruktury účel financování: rozšíření a modernizace výzkumné infrastruktury ve vlastnictví VO, provozní náklady (na zaměstnance, cestovní náklady), náklady na otevřený přístup pro jiné VO veřejné prostředky směřují pouze na nekomerční využití výzkumné infrastruktury v rámci (základního) nezávislého výzkumu ve většině posuzovaných případů není výzkumná infrastruktura současně využívána pro smluvní výzkum/není pronajímána v některých případech část infrastruktury okrajově využívána rovněž pro ekonomické činnosti

Podpora infrastruktury Závěry posouzení EK v posuzovaných případech se jedná o veřejné financování neekonomických činností VO a tedy nepředstavuje VP dle čl. 3.1.1 Rámce (zabránění křížovému financování ekonomických činností) v případě využití části infrastruktury pro ekonomické činnosti (do 25% skutečně využívané kapacity infrastruktury) nesmí tato být financována z veřejných prostředků (přímo ani nepřímo); povinnost kontroly dodržení procentuálního poměru využití infrastruktury, jeho překročení=povinnost informovat EK v případě budoucího doplňkového využití infrastr.(do 5% skutečně využívané kapacity) k ekon.činnostem a současném dodržení kritérií dle bodu 4 analytického formuláře není ČR povinna oznamovat podporu doplňkových činností EK

Prodej pozemků VO za zvýhodněnou cenu Prenotifikace EK z důvodu posouzení, zda rozdíl mezi tržní cenou pozemku (stanovenou na základě znaleckého posudku) a prodejní cenou, nižší než tržní, zakládá VP EK posuzovala mj. naplnění definice VO ze strany kupujícího, charakter činností souvisejících s převáděným pozemkem, vedení odděleného účetnictví o ekon. a neekon. činnostech VO – odkaz na případ N 365/2007 (Fraunhoferovo centrum v Německu)

Prodej pozemků VO za zvýhodněnou cenu Posouzení struktura VO (kupujícího) podobná struktuře Fraunhoferova centra - hl. činností je (veřejný) výzkum v oblasti zemědělství, ekon. činnosti jsou vedlejší povahy = kupující není podnik ekon. činnost nesouvisí s prodejem pozemku, ten se týká pouze neekon. činností příjemce = z veřejných zdrojů nebude financována ekon. činnost kupujícího kupující vede oddělené účetnictví o ekon. a neekon. činnostech = zabránění křížovému financování opatření nezakládá veřejnou podporu

Závěrem k případům Posouzení EK je nutno považovat za předběžné hodnocení jednotlivých opatření nelze je považovat za konečné rozhodnutí EK konečné rozhodnutí pouze na základě notifikace

Závěrem k pravidlům veřejné podpory nezbytnost zohledňovat existenci pravidel pro veřejnou podporu při poskytování/přijímání veřejných prostředků (nejen) v oblasti VaVaI riziko poskytnutí protiprávní podpory a vznik povinnosti jejího případného navrácení, včetně úroků, v případě nerespektování pravidel VP konzultační a poradenská role ÚOHS v oblasti VP Www.uohs.cz http://ec.europa.eu/competition/state_aid/overview/index_en.html

Děkuji za pozornost. Libuse.bila@compet.cz