Halové prvky Halogeny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

HALOGENY.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
HALOGENY.
Dusík, fosfor.
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenidy.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
PaedDr. Ivana Töpferová
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
Síra.
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Periodická soustava prvků
Vlastnosti látek Opakovací otázky
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Zástupci prvků skupin RZ
CHLÓR.
H A L O G E N Y.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyslík.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Halové prvky Halogeny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
17 skupina.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Halové prvky Halogeny

Cl F Br I Atomy halogenů: 127 53 35 17 19 9 80 35 Úkol 1: Doplň značky prvků (pracuj s periodickou tabulkou): 127 53 35 17 19 9 80 35 Kontrola kliknutím na příslušné políčko: Cl F Br I

Postavení halogenů v PSP   I.A II.A III.B IVB V.B VI.B VII.B VIII.B I.B II.B III.A IV.A V.A VIA VIIA VIIIA 1 H He 2 Li Be B C N O F Ne 3 Na Mg Al Si P S Cl Ar 4 K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr 5 Rb Sr Y Yr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe 6 Cs Ba La Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn 7 Fr Ra Ac Rf Db Sg Bh Hs Mt Úkol 2: Napiš, ve které skupině najdeš halogeny: Kontrola: VII.A podskupina

Stavba elektronového obalu Úkol 3: Napiš, kolik mají halogeny valenčních elektronů, elektronových vrstev a vznik jejich aniontů: Kontrola: F - 7, 2, Cl - 7, 3, Br - 7, 4, I - 7, 5 Clo + 1e- → Cl- Fo + 1e- → F- Bro + 1e- → Br- Io + 1e- → I-

Molekuly halových prvků Úkol 4: Všechny halogeny jsou složeny z dvouatomových molekul. Napiš jejich vzorce: Kontrola: F2, Cl2, Br2, I2

Výskyt halogenů Protože jsou halogeny velmi reaktivní, vyskytují se v přírodě pouze vázané ve sloučeninách. Fluór - kazivec, CaF2 Chlór - sůl kuchyňská, NaCl Bróm, jód - mořská voda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/USDA_Mineral_Flourite_93c3962.jpg/200px-

Příprava chlóru Chlór se připravuje reakcí oxidu manganičitého (MnO2) nebo manganistanu draselného s kyselinou chlorovodíkovou (HCl). Při demonstračním pokusu sledujte vlastnosti chlóru, hlavně jeho barvu, zápach, hustotu a porovnejte ji s hustotou vzduchu. HCl MnO2 Cl2

Pozoruj vlastnosti halogenů Bróm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Br%2C35.jpg Chlór Jód http://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%B3r

Pozoruj další vlastnosti halogenů Rozpustnost jódu ve vodě a v lihu voda líh Sublimace jódu Bělicí účinky chlóru

Úkol 5: Podle snímků 7, 8 a 9 doplň vlastnosti halogenů: Chlór je ……….. plyn, …… oční sliznici, je ….. než vzduch, má dezinfekční a …… účinky. Je dobře rozpustný ve vodě. Jód je ………, pevná látka, nerozpustná ve …., rozpustná v …. na jodovou ………. Zahříváním jód ………, přechází z pevného skupenství přímo v …… Bróm je …………, jedovatá kapalina. Fluór je žlutý, jedovatý plyn. Kontrola: Chlór je žlutozelený plyn, dráždí oční sliznici, je těžší než vzduch, má dezinfekční a bělicí účinky. Je dobře rozpustný ve vodě. Jód je šedočerná, pevná látka, nerozpustná ve vodě, rozpustná v lihu na jodovou tinkturu. Zahříváním jód sublimuje, přechází z pevného skupenství přímo v plyn. Bróm je červenohnědá, jedovatá kapalina. Fluór je žlutý, jedovatý plyn.

Bezpečnost práce s halogeny Úkol 6: Při práci s halogeny se můžete setkat s níže uvedenými výstražnými symboly s písmenným označením. Napiš, jakou nebezpečnou vlastnost každý symbol představuje: T Xn C T+ N 1 2 3 4 5 Kontrola: zdraví vysoce nebezpečný toxický škodlivý žíravý toxický pro živ. prostř.

Úkol 7: Důkaz jódu, doplň text: Jód dokážeme, když ……. tinkturu kápneme na brambor. Ten se zbarví ……. Kontrola: jodovou tinkturu kápneme zbarví modře.

Užití halogenů ← Perchlórethylen výborně rozpustí vosk na lyžích. Chlorové tablety → dezinfikují vodu v bazénu. Měkčené PVC Zubní pasta Jodová tinktura

Úkol 8: Podle snímku 13 doplň text: Největší použití má chlór. Používá se k ………. vody, k výrobě ………… hmot a …………. Fluór zvyšuje odolnost proti zubnímu …….., a proto se přidává do …… past. Jód se používá k přípravě ………. tinktury, která má ……………. účinky. Kontrola: Největší použití má chlór. Používá se k dezinfekci vody, k výrobě plastických hmot a rozpouštědel. Fluór zvyšuje odolnost proti zubnímu kazu, a proto se přidává do zubních past. Jód se používá k přípravě jodové tinktury, která má dezinfekční účinky.