V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Chemické reakce III. díl
Jak se atomy spojují.
Částicová stavba látek
Chemická vazba.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Druhy vazby oktetové pravidlo Vazba iontová polární kovalentní
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
I. NÁZVOSLOVÍ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Klasifikace chemických reakcí
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Chemická vazba.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Geometrické uspořádání molekuly je charakterizováno:
Slabé vazebné interakce
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Typy vazeb.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
CHEMICKÁ VAZBA Chemická vazba představuje velké síly působící mezi atomy Dává nižší energii systému volných atomů (vyšší stabilitu)
Mezimolekulové síly.
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly

1) CHEMICKÁ VAZBA A) VZNIK CHEMICKÉ VAZBY: Při vzniku vazby : se uvolní energie se změní uspořádání valenčních elektronů každý atom se snaží o nejstabilnější elektron. konfigura- ci (oktet, duet)

Pozn.: v této kapitole je výhodné použít zápis atomů s va- lenčními elektrony: prvek počet val.el. symbol elektron. konfigurace Na Na 1 [Ne] 3s1 Mg Mg 2 či [Ne] 3s2 C C 4 či [Ne] 3s2 3px1 3py1 N N 5 či [Ne] 3s2 3px1 3py1 3pz1 O O 6 či [Ne] 3s2 3px2 3py1 3pz1 Cl Cl 7 či [Ne] 3s2 3px2 3py2 3pz1

B) TYPY CHEMICKÝCH VAZEB a) IONTOVÁ VAZBA – vzniká obvykle mezi kovy a nekovy. Víme: Na snadno dává elektron, Cl snadno přijímá elektron. Na + → Cl Na + Př.: NaCl 1 valenční elektron 7 valenčních elektronů Co se stalo ? atomy si předaly elektron na obou atomech vznikl oktet vznikl kation a anion, ty jsou spolu drženy elektrosta- tickou silou výsledná sloučenina je iontová

ALE: Nekovy netvoří iontové sloučeniny, „nechtějí dávat“ elektrony, a přesto jsou miliony sloučenin mezi C, H, O, N, Cl ... (organické sloučeniny). Jak to?? V těchto případech vzniká: b) KOVALENTNÍ VAZBA Její vznik: atomy se přiblíží vnější orbitaly se překryjí z valenčních elektronů vzniká 1 či více sdílených (vazeb- ných) elektronových párů Vazebný pár patří oběma atomům a tvoří kovalentní vazbu.

Vznikne-li mezi 2 atomy: 1 sdílený pár, hovoříme o vazbě jednoduché 2 (3) sdílené páry, jde o vazbu dvojnou (trojnou), Dvojné a trojné vazbě říkáme vazba násobná. Př.: H2 + → H + → V H2 je 1 vazebný el. pár, je tam vazba jednoduchá. Na obou atomech vznikl duet. Pozn.: Atom H má 1 proton a 1 elektron. Proto: H+ = kation vodíku = proton +

Př.: Cl2 Cl + → V Cl2 je vazba jednoduchá. Na obou atomech vznikl oktet. Na každém atomu chloru v molekule Cl2 jsou též 3 volné elektronové páry (neúčastní se vazby). Př.: N2 + → N V N2 je vazba trojná. Na obou atomech vznikl oktet. Dále rozlišujeme: vazbu  : vazebný pár je na spojnici jader; vzniká např. překrytím orbitalů s + s či px + px; je např. v Cl2, H2 vazbu  : vazebný pár je mimo spojnice jader; vzniká např. překrytím py + py či pz + pz; v N2 je tedy 1 vazba  a 2 vazby 

= = = vazba  : s + s : px + px : vazba  : py + py (na obr. červeně), nebo pz + pz (na obr. zeleně) = 8

Tvoří-li vazbu 2 RŮZNÉ ATOMY : jeden z nich má větší sílu poutat vazebný pár (má větší elektronegativitu), na něm je pak částečný záporný náboj, na 2. atomu částečný kladný náboj a vznikne: c) POLÁRNĚ KOVALENTNÍ VAZBA (zkráceně polární vazba) : Ta je u většiny sloučenin. Elektronegativita atomů  : Je v PSP. Přibližně platí, když je: 1.sk. 2.sk. 13.sk. . . . . . . 17.sk.  = min  = max P S P  > 1.7, vazba je iontová  < 0.4, vazba je kovalentní 1.7 >  > 0.4, vazba je polární kde  rozdíl elektronegativit

→ H + Cl  +  Př.: HCl Na H vznikl duet, na Cl oktet.  = (Cl) - (H) = 2,8 – 2,2 = 0,6 > 0,4; vazba je polární; Cl má větší sílu poutat vazebný pár, na Cl vznikl částeč-ný záporný náboj, na H částečný kladný náboj. Vznikla POLÁRNÍ MOLEKULA – DIPÓL. d) VAZBA KOORDINAČNĚ KOVALENTNÍ Vazba mezi atomem s prázdným orbitalem a atomem s volným elektronovým párem. Do vazebného páru přispěje 1 atom 2 elektrony, 2. atom žádným; přesto jsou všechny vazby rovnocenné.

Př.: NH4+ NH3 + H+ → NH4+ volný el. pár prázdný orbital N H + N N H + H+ → H Př.: H3O + H2O + H+ → H3O+ volný el. pár prázdný orbital O O H + H O H + H+ → H3O+ říkáme oxoniový kation.

VÝJIMKY Z OKTETOVÉHO PRAVIDLA: a) RADIKÁLY (jen pro FBI) = uskupení atomů s lichým poč- tem valenčních elektronů. Jsou vysoce reaktivní. Způsobují řetězové reakce (hoření, exploze). Př.: hoření H2 , probíhá v krocích: H2 → H + vznik 2 radikálů (atom H má 1 el., je to tedy radikál) H HO + O2 → O atom O má 2 „liché“ el., je radikál + H2 → O HO H opět z 1 radikálu vznikají 2 radikály 2 HO + 2 H → 2 H2O radikály reagují spolu a tak zanikají Výsledná reakce (součet kroků) : 2 H2 + O2 → 2 H2O

Podobně probíhá i hoření uhlovodíků. Radikály způsobují i např. žluknutí tuků, degradaci plastů na slunci, stárnutí. Dál: PRO VŠECHNY: b) Na středovém atomu je VÍCE elektronů než OKTET: Př.: PCl5, příp. SF6 ... P Cl c) Na středovém atomu je MÉNĚ elektronů než OKTET: Př.: BF3 B F

2) MEZIMOLEKULÁRNÍ SÍLY C) CHARAKTERISTIKY CHEMICKÝCH VAZEB délka vazby polarita vazby energie vazby = energie, kterou je nutno dodat k rozbití vazby; čím je menší, tím je sloučenina reaktivnější 2) MEZIMOLEKULÁRNÍ SÍLY Jsou menší než síly mezi atomy v chemické vazbě. Patří k nim: a) Síly mezi okamžitými dipóly - jsou mezi všemi molekulami. Vznik těchto dipólů: elektronový obal molekuly víří, proto těžiště + a – nábojů nejsou stejná a stále se přestavují.

H2O b) Síly mezi trvalými dipóly, tj. mezi polárními molekulami; př. mezi molekulami HCl (viz snímek 9 a 10 této kapitoly) c) Vodíková vazba: Vznik: když atom H leží mezi atomy N, O či F (atomy s velkou elektronegativitou a s volným elektronovým párem). Je z mezimolekulárních sil největší a výrazně ovlivňuje vlastnosti dané látky. Např.: je v H2O, NH3, HF H2O H O je vodíková vazba