Osnovy pro výuku informatiky na SŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Obecně o operačních systémech
Vypracoval: Jiří Hlaváček
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
SOFTWARE operační systémy
Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ / /0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Základní pojmy V informatice.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Obor informační technologie
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
T1: Základy práce s počítačem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Počítač a jeho složení.
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Programátor CNC strojů
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
European Computer Driving Licence
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika a VT (1) Cílem předmětu je: –seznámení žáků se základními pojmy informatiky a VT –poskytnutí teoretických znalostí a praktických dovedností.
Programové vybavení počítače Programové vybavení je souhrn všech programů, které má výpočetní systém k dispozici.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výuka informatiky Gymnázium Šlapanice.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Školní vzdělávací program výuka informatiky
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
SOFTWARE Operační systémy.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Cisco Networking Academy
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Informatika – Operační systémy
Transkript prezentace:

Osnovy pro výuku informatiky na SŠ SOŠ a SOU: předmět práce s počítačem Nadstavbové studium (pro absol-venty tříletých učebních oborů): Gymnázium: předmět informatika a VT (informatika) volitelné předměty SPŠ elektrotechnická: předmět výpočetní technika předmět programové vybavení předmět elektronické počítače

Práce s počítačem (1) Předmět nazývaný též jako výpočetní technika Určen pro SOŠ a SOU Připravuje žáky k tomu, aby by-li schopni účelně a účinně vy-užívat výpočetní techniku v: budoucím zaměstnání průběhu přípravy v jiných předmě-tech svého studia Určen pro výuku v oborech, kde profesní uplatnění nevyžaduje hlubší znalost práce s počítačem Výuka je zaměřena pouze na osvojení znalostí z uživatelské-ho hlediska

Práce s počítačem (2) Obecné cíle předmětu: naučit žáky využívat standardní a aplikační programové vybavení počítače poskytnout žákům základ umož-ňující využívání osobního počítače v dalším studiu i v praxi Výchovně vzdělávací cíle. Žáci: se seznámí s počítačem typu IBM PC a s připojovanými zařízeními a naučí se je obsluhovat se naučí samostatně pracovat se standardním aplikačním programo-vým vybavením běžně používa-ným na počítačích zejména získají dovednosti v ovlá-dání a využívaní:

Práce s počítačem (3) Klíčové dovednosti: textových editorů databázových programů obslužných programů získají dovednost vyhledávání a získávání informací z vnějšího mediálního zdroje se seznámí s možnostmi použití aplikačních programů v oboru jejich vzdělání Klíčové dovednosti: poskytuje a rozvíjí především do-vednosti využívat informační technologie a pracovat s informa-cemi interpersonální (dovednost spolu-pracovat)

Práce s počítačem (4) personální (zdokonalování vlast-ního učení) řešení problému (analýza pro-blému, zvažování a návrh řešení) Výuka je orientována hlavně na dovednosti žáků získávané prak-tickým zvládáním práce na počí-tači Výklad je obvykle souběžný k probíhajícím činnostem žáků na počítači Vyučující přistupuje k výkladu, k praktickým činnostem i k dě-lení třídy do skupin s ohledem na rozdílný stupeň dovedností

Práce s počítačem (5) Ve výuce se vytvářejí vazby s různými předměty v závislosti na vyučované tématice, např.: textový ditor - český jazyk CD-ROM - dějepisné učivo tabulkové procesory - matematika vhodná je i vazba s výukou psaní na stroji Výuka probíhá v učebně vyba-vené osobními počítači Vybavení učebny by mělo být takové, aby byla možnost sa-mostatné činnosti každého žáka na počítači

Práce s počítačem (6) Pokud není možnost pracovat s nosiči CD-ROM a sítí Internet, je potřebné alespoň demonstrač-ní seznámení Osnova předmětu je rozložena do dvou let (vždy v rozsahu 66 vyučovacích hodin ročně, tj. 132 hodin celkem) Osnovu výkladu vyučující ko-ordinuje s vybavením učebny, potřebami oboru studia a aktuál-ními zájmy žáků Osnova je koncipována obecně a umožňuje vyučujícímu se roz-hodnout, zda bude nejdříve

Práce s počítačem (7) aplikovat práci v prostředí MS-DOS a jako doplnění práci v MS-Windows, nebo zda přistou-pí přímo k práci ve Windows a pouze provede doplnění či seznámení s prací v MS-DOSu Je možné (s ohledem na připra-venost žáků a jejich dovednosti) přesouvat části obsahu z druhé-ho roku výuky do prvého, zej-ména ve vztahu k zahájení práce v interaktivním grafickém pro-středí Windows v prvním roce výuky předmětu

Práce s počítačem (8) Po skončení prvého roku výuky předmětu žáci: znají způsob práce na osobním počítači, základní ovládání vlast-ního počítače i připojených zaří-zení, včetně ovládání potřebných pojmů dovedou aktivně využívat jeden textový editor a operační systém a orientují se v možnostech jiného editoru zvládají práci s adresáři (složkami) a soubory, včetně práce s disketa-mi a možnostmi přenosu souborů

Práce s počítačem (9) Po skončení druhého roku výuky předmětu žáci: ovládají hlavní uživatelské funkce vybraných aplikačních programů (tabulkového procesoru, databázo-vého systému, příp. dalších systé-mů použitelných v jejich budoucí praxi) ovládají (alespoň jsou seznámeni) se způsobem využívání informač-ně rozsáhlých databázových systémů na nosičích CD-ROM ovládají možnosti hledání infor-mací v síti Internet

Práce s počítačem (10) Předmět určený pro absolventy tříletých učebních oborů Jeho cíle jsou prakticky totožné s cíly předešlého předmětu Osnova je koncipována spíše rámcově, neboť žáci mají z pře-dešlé odborné přípravy rozdílné znalosti z oblasti využití počíta-čů Vyučující má možnost upravit obsah výuky na podkladě zjiš-těných znalostí žáků Osnova je rozložena do 2 let (v rozsahu 66 a 60 vyučovacích hod. za rok, tj. 126 hod. celkem)