1. Restrukturalizace podniku – nástroj nejenom pro zmírnění dopadů hospodářské krize Ostrava – Praha – Žilina ©INVENTIO CONSULTING s.r.o. 2009, www.inventio.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
managementu znalostí podle
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Opakování k maturitě.
Audit administrativních činností
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Schéma štíhlého vzdělávání pro pracovníky výroby
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vybrané metody analýzy
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Předmět: Řízení podniku 1
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Analýza vlastního podniku
Ruská federace x WTO a OECD
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Finanční analýza.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1.Obsah marketingového řízení
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
MARKETINGOVÉ STRATEGIE NA TRZÍCH EU MLÉKÁRNA KUNÍN
Tržní prostředí.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

1. Restrukturalizace podniku – nástroj nejenom pro zmírnění dopadů hospodářské krize Ostrava – Praha – Žilina ©INVENTIO CONSULTING s.r.o. 2009, Robert MASAROVIČ, obchodní ředitel & partner, gsm: , skype: robert.masarovic pátek, 4. prosince 2009 Ostrava

2. Restrukturalizace…  Snížení nákladů až o 40%  Zvýšení produktivity až o 50%  Zachování hodnoty podniku nebo zvýšení ziskovosti pro vlastníka

3. Schéma hospodářství STÁTFIRMY DOMÁCNOSTI MÉDIA

4. Aktuální situace

5. Aktuální situace

6. Aktuální situace

7. Aktuální situace  Příjmy státu se prudce snížili, prudce narostli výdaje, narostl státní dluh, vysoký schodek, zabrzděni investic,…  Schopnost firem tvořit přidanou hodnotu významně klesla, ztížila se dostupnost zdrojů, především peněz, zhoršila se konkurence schopnost (dotace, podpory, skryté subvence, ochranářství,…), platební disciplína klesá,…  Skokově se zvýšila nezaměstnanost, dluhy domácností vzrostli a zároveň klesla schopnost je splácet, snížila se reálná kupní síla domácností, zadluženost domácností je dlouhodobě diskvalifikuje z trhu spotřeby (i racionální a nezbytné)

8. Situace v průmyslovém podniku  Nedostatek zakázek, peněz, inovací, know how  Nejčastěji používaná manažerská metoda je Pokus – omyl, snaha o vymyšlení vymyšleného, neochota učit se z chyb druhých, v Japonsku trestný čin – my se jí chlubíme: improvizace, nízká úroveň standardizace, pokud je, je obcházená  U zakázek nízká cena, krátké dodací lhůty a dlouhé platební lhůty, které nejsou dodrženy  Nepružná legislativa, byrokracie, složitá komunikace se státním aparátem, mnohovrstvá evropská agenda, bariéry vstupů na zahraniční trhy (v EU i mimo)  V rámci států EU množství dotací a subvencí narušující volný trh  Nízká produktivita práce, nedostatečné využívání strojů a zařízení, složité systémy plánování a řízení výroby, nevyužívání moderních nástrojů jako štíhlá výroba, štíhlé procesy, TPM, BPM, dlouhodobě nestabilní kvalita produkce  Absence strategického řízení, složité obchodní systémy, nedostatečný marketing  Nízká kvalita lidských zdrojů, účinné vzdělávání chybí  Managementy podniků setrvávají na „starých“ metodách organizování a řízení, neochota se učit, měnit, zlepšovat, podstoupit riziko a nést zodpovědnost  Málo vývoje a inovací, hodně rizikové výroby ve mzdě  Vysoké fixní náklady, obecně malá variabilita nákladů, podceňované řízení aktiv  Neexistence krizových scénářů, slabé nebo žádné řízení rizik

9. Mýty o restrukturalizaci  Snížili jsme počty lidí…  Propouštíme 20% zaměstnanců…  Redukovali jsme výrobu o 30%, jedeme na 1 směnu,…  Snížili jsme zásoby o 15%...  Snížili jsme plošně mzdy a managementu také…  Zastavili jsme další benefity…  Výroba je na 60% doma…  Zastavili jsme marketingové aktivity…  Omezili nebo zastavili jsme vzdělávací aktivity…  Omezili jsme investice…  Redukovali jsme náklady na ICT a údržbu…

10. Nic z toho není restrukturalizace, jsou to parciální, dílčí opatření, prvky, fragmenty. Co je tedy restrukturalizace?

11. Co je restrukturalizace?  Změna, řízená, měřená, vyhodnocovaná, kontrolovaná a časově omezená  Přizpůsobení, adaptabilita novým podmínkám vnějšího prostředí, snaha o eliminaci hrozeb a využití příležitostí, modifikace vnitřního prostředí podniku  Zlepšení organizace, struktury, procesů, čerpání zdrojů, nákladů, řízení, kontroly, vedení lidí, plánování,…  Zavedení nástrojů strategického řízení a strategického controllingu

12. Co je restrukturalizace? Restrukturalizace je komplexní přístup podniku ke změnám vnějšího nebo vnitřního prostředí v reálném čase. Obvykle je realizována ex post, pod tlakem, s nedostatkem času, peněz a zkušeností managementu.

13. Možný postup restrukturalizace  Stanovení cílů, příprava zdrojů, určení časového rámce, stanovení pravomocí, zodpovědností a motivace pro realizační tým, součinnost vlastníka (případně banky nebo dalších stakeholders), formulace strategie projektu  Řešení nevýrobních procesů: procesně-personální audit s optimalizací procesů a zdrojů na procesy. Identifikace duplicit a vícenásobních činností, analýza work flow, zbytečností, činností bez přidané hodnoty a bez zákazníka, zvýšení efektivity procesů. Rezervy: od 7 do 30-45%  Řešení výrobních procesů: zásoby, plánování, řízení a organizování výroby, systém údržby, logistiky, výrobní normy, využívání strojů a zařízení, razantní omezení plýtvání. Rezervy v produktivitě od 15 do ?%  Majetek: využití majetku podniku k hlavnímu předmětu podnikání  Ekonomické a finanční řízení: fixní a variabilní náklady, cash flow, struktura zdrojů, investice, rezervy  Obchod: redesign obchodních a prodejních procesů  Organizování a řízení: audit manažerských funkcí, řízení procesů, P-Z-M  Rekonstrukce procesů nákupu, údržby a ICT  Strategické řízení podniku: corporate strategy, business plan, functional strategy, vztah vlastník - management

14. Možný postup, očekávání  Využitelné v jakémkoliv typu organizace  Trvání projektu ve středně velkém podniku cca pracovníků cca 6 měsíců až 1 rok  Očekávatelné výsledky: zachování nebo zvýšení hodnoty podniku, zvýšení zisku (dle vstupní situace), zvýšení produktivity výroby min. 20%, snížení neproduktivních nákladů min. 25%  Zvýšení konkurence schopnosti podniku  Návratnost investice a zhodnocení majetku vlastníka  Prodej podniku nebo výběr nového managementu  Formulace nové corporate strategy (podniková strategie) na 5 let  Získání přízně investorů

15. Robert MASAROVIČ INVENTIO CONSULTING s.r.o. obchodní ředitel & partner Mobil CZ: Skype:robert.masarovic „Život je krátký na to učit se na vlastních chybách“. japonské přísloví V prezentaci jsou použity data Českého statistického úřadu a Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny ČR.