Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Bezobratlí živočichové
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
STROMY A KEŘE II. LISTNATÉ STROMY
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
H L O D A V C I.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
VÝVOJ ZEMĚ III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Karbonylové sloučeniny
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Herbicidy, jejích použití,
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZMĚNY ATMOSFÉRICKÉHO TLAKU
Genové dělo.
VY_32_INOVACE_CHK4_5260 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Vypracoval : Marek Voštinka
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Jezera, bažiny a rybníky
Cizorodé látky v potravním řetězci
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Vypracoval: Ondřej Pavela Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar

Pesticidy – vysvětlení pojmu Pesticidy Pesticidy jsou látky hubící rostlinné a živočišné škůdce – jsou určeny k ochraně rostlin, zvířat a člověka – nejčastěji jsou využívány v zemědělství – dělíme je do několika skupin – příklady pesticidů: přípravky proti komárům, molům, mandelinkám, plevelům, plísním apod. Obr. 3

Herbicidy Herbicidy Herbicidy jsou prostředky k hubení plevele a invazivních rostlin dělíme: – selektivní (hubí pouze určitou skupinu rostlin – totální (hubí téměř všechny rostliny, s nimiž přijdou do kontaktu) např.: TRAVEX Obr. 4

Insekticidy Insekticidy jsou prostředky určené k hubení hmyzu slouží především: – k ochraně úrody – k ochraně člověka – např.: DDT (dnes již zakázáno), repelenty Obr. 5: Vzorec DDT Obr. 6

Akaricidy Akaricidy Akaricidy jsou určené k hubení roztočů (klíšťata, čmelíci apod.) např.: TALSTAR Obr. 7 Obr. 8

Moluskocidy Moluskocidy – prostředky sloužící k hubení měkkýšů (slimáci a hlemýždi) např. např.: kuchyňská sůl (NaCl) Obr. 9

Fungicidy Fungicidy Fungicidy – prostředky sloužící k hubení hub a plísní např.: klasické vápno Obr. 10 Obr. 11

Rodenticidy Rodenticidy Rodenticidy –prostředky určené k hubení hlodavců –jsou jedovaté i pro jiná zvířata, event. i pro člověka např.: jed na krysy (Kumatox) Obr. 12

Problematika pesticidů Problémy s pesticidy: – mohou být jedovaté – hromadí se v organismu (tzv. bioakumulace) – např. DDT, jehož bioakumulace škodí dravým ptákům – mutagenní účinky – mohou poškozovat zárodek organismu v jeho vývoji (rodí se poškození jedinci) – GMO – Geneticky modifikované organismy (především plodiny) – dodnes jsou předmětem častých diskuzí

Použité zdroje informací Obr Obr. 2 – 014_Preventive_Medicine_Technician_Hospital_Corpsman_2nd_Class_Israel_Garrison,_assigned_to_2nd_batta lion,_11th_Marines,_sprays_pesticide_at_a_soggy_drainage_area.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_Navy_ N-5386H- 014_Preventive_Medicine_Technician_Hospital_Corpsman_2nd_Class_Israel_Garrison,_assigned_to_2nd_batta lion,_11th_Marines,_sprays_pesticide_at_a_soggy_drainage_area.jpg Obr. 5 – Obr. 6 – Obr. 7 – Obr. 3 – Obr. 4 – Obr. 8 – Obr. 9 – Obr. 10 – Obr. 11 – Obr. 12 –