ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

Základní pohybový systém
8. Signály následků hry – jak se bude pokračovat
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Fotbal Fotbal (z anglického football, foot=noha, ball=míč), též kopaná, je kolektivní míčová hra, která je nejpopulárnějším kolektivním sportem na světě.
Pravidla fotbalu.
Správně vstřelená branka pokud skórující družstvo nespáchalo přestupek míček přešel celým objemem brankovou čáru zepředu útočící tým: hokejkou nebo neúmyslně.
Pravidla hry - přípravka
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Pravidla ledního hokeje Změny 2010 ukládání trestů, návraty hráčů z TL.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
FLORBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Zastavení času / time out vhazování rozehrání volný úder výhoda trestné střílení odložené vyloučení / odložené TS vyloučení na trestnou / osobní trest.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
Zpracoval: Mgr. Aladár Dančo
F.R.F mit Vocet - Profesoři Branka Del Petra z Líbejprdelnic na 1:0 Vysvětlivky: Pohyb hráče F.R.F Pohyb hráče Profesorů Pohyb hráče F.R.F s míčem Pohyb.
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
BASKETBAL.
STREETBALL.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Příprava na utkání. Delegace Omluva Životospráva Psychika –zapomeňte na předcházející negativní zážitky, ale ne na poučení z nich –očekávejte úspěšný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla hry Základní informace  Hřiště je lepší oplocené, s jasným vyznačením půlící čáry  Počet hráčů: 2, 4, maximálně 6  Typ hřiště: malé - např.:
Systematika fotbalu.
Manažerské rozhodování Zvládání sporných situací s respektem.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Fotbal pro 2 Nová hra na trhu 2013 Přenosná zábava Pro všechny věkové kategorie Vynikající reklama.
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Fotbal.
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RINGO 1.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Filozofie změn  reakce na rychlý vývoj hry;  důraz na plynulost hry;  utkání mají být co nejzábavnější, bezpečná, férová a pochopitelná hráči, trenéry,
PYRAMIDA Celá čísla.
Technika řízení LH Přednáška 6 B Vladimír Mana. Pohyb a činnost čárového rozhodčího II Šarvátky Hlášení incidentů Podpora HR Podpora druhého ČR Informovanost,
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Základní změny a novinky v Pravidlech fotbalu 2016 platných od FIFA a FAČR Školení klubů profesionálních soutěží REVIZE PRAVIDEL FOTBALU.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Korfbal.
Pravidla sportovní hry, interpretace tzv. základních pravidel
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Hodina pohybu navíc - Ragby
Chyby u sítě, překážení.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Transkript prezentace:

ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12 Jak správně aplikovat pravidla fotbalu

CO ŘÍKÁ PRAVIDLO 12(A) „Rozhodčí nařídí PVK nebo PK proti družstvu, kterého hráč se dopustí jednoho z následujících přestupků... (10) - hraje zakázaným způsobem rukou (vyjma brankáře ve vlastním pokutovém území)...“

CO ŘÍKÁ PRAVIDLO 12(C) Rozhodčí hráče napomene, když ten... ....sa chová nesportovně tak, že zahraje zakázaným způsobem rukou a tím... .... zastaví soupeři slibně se rozvíjející útočnou akci .... se snaží získat výhodu slibné akce .... sa snaží dosáhnout branku do soupeřovy branky... .... soustavně porušuje pravidla...

CO ŘÍKÁ PRAVIDLO 12(D) „Rozhodčí hráče vyloučí, když ten... zakázanou hrou rukou zmaří soupeři vyloženou brankovou příležitost, nebo zakázanou hrou rukou zabrání přímého dosažení soupeřovy branky (nevztahuje sa na brankaře ve vlastním pokutovém území)...“

CO ŘÍKÁ PRAVIDLO 12 A „Kritéria posouzení přestupku : u těla, od těla zda se jednalo o pohyb ruky k míči nebo pohyb míče k ruce, zda ruka hráče byla v přirozené pozici odpovídající pohybu hráče, 2x DVD bundesliga zda se hráč snaží předejít tomu, aby se míč dotkl jeho ruky, zda hráč měl možnost kontaktu ruky a míče předejít, posouzení hry rukou uvnitř PÚ

Rozhodčí musí posoudit hru rukou jako přestupek jen, když... ...je jasné, že hráč zahrál rukou míč úmyslně ...hráč ve hře pohyboval rukama s rizikem, že zasáhne míč rukou a následně sa tak stalo

Rozhodčí nesmí považovať hru rukou za přestupek, když... ...prudce kopnutý míč z bezprostřední blízkosti zasáhne ruku hráče, pričemž tento přirozeně hýbal rukou v rámci pohybu celého těla, ...si hráč spontánně chrání určitou choulostivou část těla, ...si hráč sám při odkopu nastřelí ruku míčem

Proč máme problémy správně posuzovat hru rukou ? Nepozornost / slabá koncentrace Špatné poziční postavení Nesprávná interpretace pravidla Nedostatečná spolupráce s AR Nedostatek osobní statečnosti Neochota dělat nepopulární rozhodnutí Smůla DVD 2 09 A18, A19, A20, C 12

Spolupráce : Spolupráce v PÚ 1. R má dostatek informací 2. R má nedostatek informací 3. R nemá žádné informace Poziční postavení AR při provádění PK

POUČENÍ : Dělat chyby je lidské, opakovat je je již hloupost, anebo neschopnost ...