MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Textový procesor (MS Word)
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Informační a komunikační technologie
Digitální učební materiál
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Písmo.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Nastavení zarážek tabulátoru WORD
Zpracování a využití informací
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Excel – editace ( formát ) buněk
Textový procesor Open Office, Writer OKRAJE STRÁNKY
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základy ovládání operačního systému III
MICROSOFT EXCEL 2..
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Snímek 1 Word2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft Office Word část.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
Textový editor.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 – textový editor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - tabulátory Co se všechno naučíme??? Zarovnání.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Přepínání mezi programy
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Textový editor Lada Juráňová.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Základní editace textu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR Prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači

Textové editory   Textový editor je software, kterým je možné editovat (upravovat) prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití tučného písma, kurzívy nebo různých druhů písem. Formát ASCII se používá například v programu Poznámkový blok.

TEXTOVÝ PROCESOR je software, který dokáže zpracovat text podle požadavků uživatele, včetně formátování. Používají složitější procesory (dokážou vkládat obrázky, zvuky, tabulky, grafy, vývojové diagramy a výsledný text ukládat do různých formátů jako například DOCX, ODT, DOC, RTF, případně exportovat do PDF, HTML nebo TXT.) typu WYSIWYG: „What you see is what you get“, („co vidíš, to dostaneš“). Tato zkratka označuje způsob editace dokumentů v počítači, při kterém je verze zobrazená na obrazovce vzhledově totožná s výslednou verzí dokumentu. Nejčastěji se jako WYSIWYG označují některé textové procesory, ve kterých se editovaný text zobrazuje tak, jak bude vytištěn na papír. Příkladem editorů pracujících v tomto režimu je např. Microsoft Word či OpenOffice.org Writer.

Psanému textu můžeme nastavovat zejména tyto vlastnosti (atributy): font - tvar písma např. Times Roman CE, Arial, Comic Sans MS velikost - v typografických bodech 8, 10, 14, 24 řez - tučné, kurzíva, podtržené barva - černá, červená, zelená, ... zarovnávání - vpravo, vlevo, oboustranně, střed řádkování - 1, 1.5, 2, jiné odsazení

Hlavní zásady při psaní pomocí textového editoru jsou tyto: Řádky nijak neukončujeme, kurzor přejde na následující řádek automaticky. Za interpunkčním znaménkem (tj. ,.?!) vynecháváme právě jednu mezeru. Jednoznakové předložky (k, v, s, z) nenecháváme stát samostatně na konci řádku, ale pomocí tvrdé mezery (Ctrl+Shift+mezerník) je připojíme ke slovu, před kterým stojí. K zarovnávání do sloupců nepoužíváme mezery, ale tabulátory.

MS Word Nejrozšířenějším nástrojem pro tvorbu textů na profesionální úrovni je textový editor MS Word. Ve Wordu můžeme využít i objekty vytvořené v jiných aplikacích, například grafy a tabulky z Excelu, obrázky z malování atd… Je součást balíku programů Microsoft Office. Na počítačích se můžeme setkat s mnoha verzemi, které však mají podobné ovládání a v nich vytvořené dokumenty jsou vzájemně přenositelné. Verzemi jsou MS Word 97, MS Word 2000, MS Word XP a MS Word 2003, MS Word 2007 a v září MS Word 2010

Práce s dokumentem Uložení dokumentů: Každý uložený dokument je většinou potřeba uložit pro pozdější použití. Ve Wordu se všechny operace se soubory dají provést prostřednictvím položky Soubor v hlavní nabídce. Formát odstavce: Odsazení a mezery, kde pomocí nabídky Zarovnání lze zvolit způsob zarovnání (vlevo, na střed…). V oblasti Odsazení zvolíte vzdálenost odstavce od krajů dokumentu. Lze přesně nastavit uvedenou vzdálenost z levé i pravé strany. V oblasti Mezery nadefinujete pomocí nabídek Před a Za, jaká bude mezera před a za odstavcem ve svislém směru.

Vkládání symbolů a speciálních znaků Kdekoliv do dokumentu lze vložit některý ze symbolů, které Word nabízí. Nejjednodušší způsob výběru a vložení symbolu je prostřednictvím okna Symbol. Klepněte na položku Vložit v hlavní nabídce Wordu. V otevřené podnabídce klepněte na položku Symbol – Word zobrazí stejnojmenné okno se dvěma záložkami. Uprostřed okna se obrazí čtverečky se symboly. Po klapnutí ne symbol levým tlačítkem myši bude zobrazen zvětšený, po kliknutí dvojitém bude vložen do dokumentu:

Tabulátory a nastavení pravítka Umožňují zarovnat text na přesně definované pozici řádku.   Levý – zarovná text od tabulátoru směrem doprava Středový – zarovná text vzhledem k tabulátoru na střed Pravý – zarovná text vzhledem k tabulátoru doleva Desetinný – bude zarovnávat text vzhledem k tabulátoru doleva, dokud se nevyskytne desetinná čárka. Od desetinné čárky bude veškerý text zarovnávat doprava

Nastavení tabulátoru V levé části vodorovného pravítka se nachází čtverec se zobrazením aktuálního tabulátoru. Každým klepnutím na čtverec přepnete typ tabulátoru. Zvolíte typ, jež požadujete. Klepněte na pravítku jednou levým tlačítkem myši na pozici, kde má být tabulátor umístěn. Na pravítku se zobrazí symbol tabulátoru. Pokud kurzorem přejdete do jiného odstavce na liště, bude zobrazeno aktuální nastavení tabulátorů. Úprava pozice tabulátoru Každý již existující tabulátor lze přesunout na jinou pozici pravítku. Stiskněte a držte levé tlačítko myši na exitující značce tabulátoru (na pravítku). Táhněte s tabulátorem požadovaným směrem a uvolněte levé tlačítko myši. Smazání tabulátoru Stiskněte a držte levé tlačítko myši na existující značce tabulátoru (na pravítku). Táhněte s tabulátorem směrem dolů pod pravítko a uvolněte levé tlačítko myši. Tabulátor bude smazán. Použití tabulátoru Na kterýkoliv nadefinovaný tabulátor skočí kurzor po stisku klávesy TAB. Následně je možné psát text. Pro přechod na další tabulátor v pořadí stačí opět stisknout klávesu TAB. Pokud je na řádku, na kterém je nadefinovaný tabulátor, stisknutá klávesa Enter, tabulátory se automaticky přenáší na další řádek.

Označování textu Pomocí myši Držením levého tlačítka myši přejedu po textu, který chci označit 2x klik myší – označení celého slova 3x klik myší – označení celého odstavce Pomocí klávesnice klávesa SHIFT + šipky na klávesnici (doleva, doprava – označení po jednotlivých znacích) CTRL + A – označení celého dokumentu   Výběr nesouvislých oblastí textu klávesa CTRL + označování různých oblastí dokumentu, které spolu nemusí sousedit

RESPEKTOVÁNÍ AUTORSKÝCH PRÁV Autorské právo (copyright) je odvětví práva, které popisuje nároky tvůrců tzv. „autorských děl“, na ochranu před nespravedlivým využíváním jejich tvorby. Zkopírovaný text, obrázek či jiné musí být využity pouze pro osobní potřebu. Takto vzniklé rozmnoženiny nesmí být využity k jinému účelu (např. je nelze dále šířit).