Společenství vlastníků od

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Změny Statutu RVŠ. Pozice studentského náhradníka - současný stav členství – náhradník není členem Rady Čl. I. Členové Rady a) Do Rady může každá vysoká.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Robin George Collingwood Právní aspekty podnikání
Ustavení a vznik.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Vznik mezinárodní smlouvy
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Obchodní závazkové vztahy
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
1. shromáždění společenství vlastníků Jan Sedláček Jan Oppelt Ivo Kopřiva Tomáš Frkal.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
ZKUŠENOSTI S PRÁVNÍ ÚPRAVOU V BYTOVÝCH KORPORACÍCH – SPOLEČENSTVÍCH VLASTNÍKŮ A BYTOVÝCH DRUŽSTVECH Potřebují občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
UDRŽITELNOST PROJEKTU ZMĚNY PROJEKTU V DOBĚ UDRŽITELNOSTI NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM POŘÍZENÝM Z DOTACE.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Novela zákona o obcích.
Veřejná obchodní společnost
Seminář předsedů samospráv
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Členská schůze SVJ Náměstí přátelství 1518 konané dne
Další vnitrostátní předpisy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
8. řádná schůze - shromáždění vlastníků jednotek Společenství pro budovu Hugo – Biografy Barrandov úterý od 18:00 hodin.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Společenství vlastníků od 1.1.2014

Společenství vlastníků jednotek = právnická osoba korporačního typu

Povinnosti Společenství vlastníků vzniklých před účinností NOZ (do 31 Povinnosti Společenství vlastníků vzniklých před účinností NOZ (do 31. prosince 2013) Zákon ukládá dvě zásadní povinnosti, které je třeba v souvislosti s novou právní úpravou splnit:

1.) Uvést do souladu se zákonem název Společenství Název, musí kromě označení domu, pro který společenství vzniklo, nově obsahovat i slova „SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ“. Název musí Společenství vlastníků přizpůsobit do 2 let od nabytí účinnosti NOZ – do 4.1.2016

2) Přizpůsobit stanovy Společenství nové právní úpravě NOZ klade velký důraz na stanovy společenství vlastníků ve stanovách by měly být upraveny všechny nutné záležitosti podle potřeb daného společenství vlastníků stanovy zpracované v souladu s ustanoveními NOZ představují svou podstatou pro společenství vlastníků ZÁKLADNÍ ZÁKON upravující jeho poměry

Povinné náležitosti stanov : Název obsahující slovo „Společenství vlastníků“ a označení domu, pro který společenství vzniklo. Sídlo určené primárně v domě, pro který společenství vzniklo. Členská práva a povinnosti vlastníků jednotek a způsob jejich uplatňování. Určení orgánů, jejich působnosti, počtu členů volených orgánů a jejich funkčního období, způsob svolávání, jednání a usnášení.

Určení prvních členů statutárního orgánu. Pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí. Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placení jednotlivými vlastníky jednotek.

Lhůta, kterou NOZ stanoví pro přizpůsobení stanov nové právní úpravě činí: 3 roky od účinnosti NOZ.

Povinné notářské zápisy Jakákoliv změna přijatých stanov bude muset splňovat formu notářského zápisu. Nově se každá schůze shromáždění Společenství vlastníků, na které se bude rozhodovat o změně stanov musí konat za přítomnosti notáře. Notář se nově aktivně podílí na průběhu shromáždění.

Povinné zakládání do sbírky listin Zákon o veřejných rejstřících – účinnost od 1.1.2014 – se vztahuje rovněž na Společenství vlastníků a stanoví povinnost zakládat stanovy, a po každé změně také jejich platná znění, do sbírky listin příslušného rejstříků společenství vlastníků jednotek.

Finanční zátěž pro Společenství: výdaje za notáře náklady s přizpůsobením stanov nové právní úpravě náklady na zápis změn do rejstříku společenství náklady na zajištění a přípravu schůze Shromáždění soudní poplatky za zápis změn v rejstříku společenství (od 1.1.2014 nejsou již SVJ od těchto poplatků osvobozena)

S h r o m á ž d ě ní nejvyšší orgán společenství členství je spjato s vlastnictvím jednotky – nabytím práva k jednotce členství vzniká, zánikem vlastnického práva členství zaniká každý vlastník má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech domu a pozemku je-li vlastníkem jednotky společenství vlastníků k jeho hlasu se nepřihlíží shromáždění musí být svoláno alespoň jedenkrát za rok shromáždění je schopno usnášení za přítomnosti vlastníků jednotek s většinou hlasů podle podílů (NIKOLIV NADPOLOVIČNÍ VĚTŠINY VLASTNÍKŮ JAKO OSOB)

Působnost shromáždění Zásadní odlišností oproti původní úpravě je rozhodování o změně prohlášení vlastníka (původní úprava vůbec neřešila), rozhodování o schválení druhu služeb a výše záloh na jejich úhradu - pouze nadpoloviční většinou vlastníků přítomných na shromáždění (původně odlišné kvorum) rozhodování o opravě nebo stavební úpravě - pouze nadpoloviční většinou vlastníků přítomných na shromáždění (původně odlišné kvorum) NOZ dále nově zakládá shromáždění oprávnění rozhodovat o zásadních otázkách týkajících se majetku společenství vlastníků, jakož i jeho závazků; toto oprávnění má zajistit ochranu jednotlivých vlastníků a ochranu třetích osob (např. věřitelů). Jedná se zejména o předchozí souhlas s nakládáním s nemovitými věcmi, uzavírání smluv o úvěru, uzavření smlouvy o zřízení zástavního práva k jednotce, atp.

Hlasování na shromáždění k přijetí USNESENÍ shromáždění je vyžadována nadpoloviční většina hlasů přítomných na schůzi (pokud stanovy nestanoví vyšší kvorum) vyšší počet hlasů se vyžaduje v těchto případech: změna velikosti podílů na společných částech domu u všech vlastníků jednotek – 100% změna poměru výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech domu – 100% DOPORUČUJEME VĚNOVAT VELKOU POZORNOST ÚPRAVĚ HLASOVÁNÍ VE STANOVÁCH

Hlasování mimo shromáždění NOVÉ !!! pokud bylo shromáždění svoláno marně a nebylo způsobilé usnášet se, může osoba, která je oprávněna shromáždění svolat, navrhnout v písemné formě do zákonem dané doby, aby vlastníci rozhodli o týchž záležitostech mimo zasedání. rozhodování per rollam – podmínkou pro tento postup je, aby rozhodování mimo zasedání výslovně připouštěly a upravovaly STANOVY. Tato úprava umožňuje rozhodování bez toho, že by se vlastníci byli nuceni scházet v určitý čas na jednom místě. POZOR NA ZNEUŽITELNOST

Statutární orgány společenství Podle určení ve stanovách 1) kolektivní statutární orgán – VÝBOR nebo 2) jednočlenný statutární orgán – PŘEDSEDA Fakultativními orgány mohou být: kontrolní komise rozhodčí komise s působností vymezenou v právní úpravě o spolku Jiné orgány které muže SVJ zřídit stanovami

Za předpokladu, že to připouští stanovy. NOVINKA !!!!! Členem statutárního orgánu může být zvolen i NEVLASTNÍK, např. nájemce, osoba žijící s vlastníkem ve společné domácnosti nebo i zcela cizí osoba. Členem statutárního orgánu může být zvolena i PRÁVNICKÁ OSOBA. Za předpokladu, že to připouští stanovy.

Odpovědnost statutárního orgánu Člen voleného orgánu je povinen: vykonávat svou funkci s péčí řádného hospodáře NOZ konkrétně stanoví, že ten kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí

Povinnosti vlastníků 1) Notifikační povinnosti: povinnost informovat SVJ o vzniku vlastnictví k jednotce povinnost oznámit adresu a nahlásit počet osob, které budou mít v bytě domácnost 2) Příspěvková povinnost: povinnost přispívat na správu povinnost platit zálohy na služby 3)Ručební povinnost

4) Ostatní povinnosti: povinnost umožnit vstup do jednotky při její úpravě povinnost nebránit změně domu nebo pozemku

Dluh jednotek a ručení Převodce (dosavadní vlastník jednotky) má povinnost doložit nabyvateli, jaké dluhy související se správou domu na něho dnem nabytí účinnosti smlouvy přejdou. Do tohoto ustanovení se promítají obecné důsledky úpravy převodu vlastnického práva. Podle ní jsou dluhy, které mají přejít na nabyvatele jednotky, závadou, která není zapsána ve veřejném seznamu a která na nabyvatele přejde, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno. Proto se vyžaduje, aby o těchto dluzích měl nabyvatel jednotky vědomost. Za dluhy, které převodem vlastnického práva přejdou z dosavadního vlastníka na nabyvatele, bude ručit dosavadní vlastník jednotky - převodce a bude ručit ve vztahu k SVJ.

Pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí domu Novinka v povinných náležitostech stanov Podle staré právní úpravy byly tyto skutečnosti upravené v prohlášení vlastníka budovy. Některá SVJ má tyto pravidla uvedená v domovních řádech.

Pravidla pro tvorbu rozpočtu, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pravidla pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek. původní zákon povinnost určit pravidla pro tvorbu rozpočtu ve stanovách neobsahoval, obsahoval pouze povinnost určit způsob úhrady nákladů spojených se správou domu NOZ tuto povinnost rozšiřuje – stanovy mají nově obsahovat: pravidla pro tvorbu rozpočtu pravidla příspěvků na správu domu pravidla pro úhradu cen služeb a způsob určení jejich výše