P.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní formy péče o děti
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Přijímací řízení.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Mateřská a rodičovská dovolená
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zavedená společnost specializující se na služby v oblasti: Daňové poradenství Účetnictví Ekonomické poradenství Mzdy a personalistika
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
NÁVŠTĚVA SLOVENSKA 17. – 22. března 2013.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
Rozmarýn.
Systém sociální podpory v ČR
Předškolka a hlídání dětí
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 mezinárodní projekt Péče o děti jako mezigenerační most CZ.1.04/5.1.01/
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
P. Informace ke kurzu Asistentka v předškolní péči Počet přihlášených: 122 žen (50 žen 50+ a 72 žen s dětmi do 15 let) Počet pozvaných do 2. kola: 52.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
DĚTSKÁ SKUPINA Ministerstvo průmyslu a obchodu
P. VZDĚLÁVACÍ KURZ ASISTENTKA V PŘEDŠKOLNÍ PÉČI Lenka Hrkľová Odborná garantka mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
P. P Projekt z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Příjemce dotace: Zdravotnické zařízení městské části Praha.
Anglie a Paříž pro základní školy
Projekt dětská skupina MOTÝL
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pečovatelská služba.
Projekt Učitel - Mentor CZ.1.07/1.3.00/
Organizace předškolního vzdělávání
Pedie Co mají společné?.
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Novinky v předškolním vzdělávání
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

P

Zkušenosti ze zahraničí

Ve všech námi navštívených zemích (Velká Británie, Polsko, Island): se na péči a vzdělávání dětí podílejí nejen vysokoškolsky vzdělaní učitelé, ale i ASISTENTI/KY se vzděláním neuniverzitního tipu (např. na Islandu je to 56% všech zaměstnanců předškolních zařízeních) mají vypracované standardy kvality učení a péče o děti již od narození (v ČR Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, tzn. od 3 let do zahájení povinné školní docházky)

Počet dětí na počet pečujícího personálu nepoměrně nižší ČR v MŠ až 28 dětí na 2 učitelky Island děti do 1 roku = 4; do 2 let = 5; do 3 let = 6; do 4 let = 8; do 5 let = 10 Polsko děti do 1 roku = 5; do 3 let = 8 Anglie do 2 let = 3; do 3 let = 4; od 3 let = 8

Důležitá výběrová kritéria do předškolních zařízeních: Island = handicapovaní rodiče; děti se speciálními potřebami; děti zaměstnance předškolního zařízení Polsko = neúplná rodina; děti z pěstounské péče; handicapovaní rodiče; další dítě v zařízení Velká Británie = děti ze sociálně slabších rodin; děti se speciálními potřebami; děti z blízkého okolí

Zajímavosti z Islandu všechny děti od 2 let nárok na umístění v zařízení předškolní péče snaží se max. integrovat děti se speciálními potřebami – nárok na asistenta/ku k takovému dítěti záleží na závažnosti jeho handicapu, často na celodenní docházku do zařízení (platí město)

Zajímavosti z Polska Pravomoci rady rodičů v předškolních zařízeních: zástupce v přijímající komisi názor při hodnocení ředitele zařízení ovlivňují školní vzdělávací program hodnotí ředitele a učitele při přechodu na vyšší stupeň kariérního žebříčku organizují akce pro rodiny (např. pikniky)

Zajímavosti z Velké Británie Děti do 14 let nesmí být ze zákona ponechány bez dozoru dospělého např. ani během nemoci či jednodenních prázdnin (i proto je velmi rozšířené využívání au-pair, jakožto velmi levné pracovní síly – není nutné za ní odvádět zdravotní ani sociální pojištění, bydlí přímo v rodině, kde většinou kromě péče o děti, uklízí domácnost a vaří).

Informace ke kurzu Asistentka v předškolní péči Počet přihlášených: 122 žen (50 žen 50+ a 72 žen s dětmi do 15 let) Počet pozvaných do 2. kola: 52 žen (21 žen 50+ a 31 žen s dětmi do 15 let) Počet vybíraných do kurzu: 30 žen (+6 náhradnic) Výběrová kritéria: Žena s dítětem/dětmi do 15 let Žena v předdůchodovém věku (50+) Trvalý pobyt v Praze / výdělečná činnost na území Prahy min. 188h Motivace a snaha uplatnit získané znalosti v praxi

Rozsah kurzu: Teoretická část 128h Praktická část 64h (20h jeselská zařízení pro děti do 3 let; 44h školková zařízení pro děti od 3 let do předškolního věku) Doplňující informace: EU hradí vzdělávání nikoli občerstvení = příspěvek každé účastnice 455,- Kč (káva, čaj, mléko, sušenky); oběd ve vlastní režii Velká skupina účastnic kurzu (cca 36 žen) = nutná disciplinovanost a samostudium

Termíny: Od 3.2. 2014 do 30.6.2014 (od 9h ráno max. na 8h) Místo konání: Budova staré radnice P-4, Táborská 500/30 Co dodat na 1. setkání, pokud budete vybraná: Potvrzení o trestní bezúhonnosti (nesmí být starší než 3 měsíce) Zdravotní průkaz (vydává obvodní doktor, platí se)

Nezajišťujeme hlídání dětí během teoretické ani praktické části! Možnosti: Klub Benjaminek na Hájích - hlídání dětí v jejich zařízení od 1,5 roku (v případě mladšího dítěte v domácím prostředí) ZDARMA z prostředků EU  - http://msbenjaminek.webnode.cz/pece-o-deti-do-7-let/akutni-pece/; benjaminekms@seznam.cz; 272912124, 739222742 Organizace Women for women na Praze 1 (http://www.women-for-women.cz/; nada.plzakova@women-for-women.cz; 725 421 895) nabízí 3-5 míst pro děti od 1 do 6 let za 40,- Kč / h

Praxe: Zařízení pro děti od 3 let: 9 dní dopoledne (8-12) + 1 den celý (8-16) = celkem 44h výběr konkrétního zařízení včetně termínů do 7.2. první běh praxí již od 11.2. 2014 (ÚT-PÁ) státní MŠ na P-4 (24h) a soukromá MŠ Montessori (20h) Zařízení pro děti do 3 let: 5 dní dopoledne (8-12) od března do května 2 jesle MČ P-4 (Kotorská, Rabasova)